Борщ – традиційна українська страва, відома у всьому світі. Одним з основних інгредієнтів борщу є буряк, який надає йому інтенсивний червоний колір. Інші компоненти – картопля, морква, капуста, цибуля і м'ясо.
Наскільки борщ вийде смачним, в першу чергу залежить від дотримання вами послідовності закладки інгредієнтів. Розмір овочів в рецепті – середній.
Борщ український класичний
Інгредієнти на 5 літрів:
- вода – 5 л
- свинячі ребра – 700 г
- картопля – 5-6 шт.
- буряк – 2-3 шт.
- цибуля ріпчаста – 300 г (2-3 шт.)
- морква – 300 г (2 шт.)
- томатна паста – 3 ст.л.
- помідор – 2 шт.
- капуста білокачанна – 1/4 шт.
- зелень
- лимон
- сіль, перець
- цукор
- сметана – за смаком
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Рецепт приготування:
- М'ясо миємо, кладемо в каструлю, заливаємо холодною водою і варимо не менше 1-2 годин, знімаючи періодично піну. Щоб бульйон був прозорим, не закривайте каструлю кришкою весь час до змішування з пасеруванням.
- Чистимо і ріжемо кубиками картоплю, додаємо її в каструлю після того, як зварилось м'ясо.
- Після закладки картоплі робимо пасеровка: нарізаємо дрібними кубиками сало, цибулю і моркву, пасеруємо все на сковороді до напівготовності.
- Окремо 7-10 хвилин пасеруємо нарізаний тонкою соломкою буряк.
- Бланшуємо помідор (обдаємо окропом і знімаємо шкірку), потім нарізаємо його дрібними кубиками.
- Помідор з томатною пастою додаємо до буряка і перемішуємо, туди ж кладемо часник, цукор, сіль і перець.
- Змішуємо всі попередні інгредієнти разом і тушкуємо 10-15 хвилин.
- Поки тушкується пасеровка, шаткуємо капусту і додаємо її до бульйону з картоплею і м'ясом.
- Коли капуста буде майже готова (вона вже не хрумтить), кладемо пасеровку в бульйон, доводимо до кипіння і тримаємо на маленькому вогні кілька хвилин. Якщо хочете, щоб борщ був дуже червоного кольору, – з одного невеликого буряка вичавіть сік і додайте перед тим, як знімати каструлю з вогню. Тоді ж можна додати і розім'яте в ступці сало з часником – для додаткового аромату.
- Сіль і перець додаємо в самому кінці. Даємо борщу настоятися від 1-2 годин до цілої ночі. Тоді він буде смачнішим. Перед подачею на стіл кладемо в тарілку свіжу зелень, сметану і шматочок лимона.
Напомним, раніше український борщ запропонували внести до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. До того ж, борщ в Україні виявився дорожчим, ніж в Польщі. А вчені відкрили неймовірну властивість борщу.
Дивіться відео про зіркових любителів українського борщу: