Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогоднi

Як приготувати смачні домашні еклери: рецепти тіста і начинок

Нічого надскладного в приготуванні еклерів немає

<p style="text-align: justify;">Еклери готують із заварного тіста Фото: depositphotos.com</p>
Еклери готують із заварного тіста Фото: depositphotos.com

Еклери – це довгасті французькі тістечка із заварного тіста з ніжним кремом усередині. Найчастіше еклери наповнюють заварним або масляним кремом, але ви також можете зробити смачну начинку зі згущеного молока.

Класичні еклери із заварним кремом

Інгредієнти на 8-10 штук:

  • Вода – 250 г
  • Вершкове масло – 60 г
  • Цукор – 15 г
  • Сіль – 3 г
  • Борошно – 125 г
  • Яйця – 3 шт.

Для заварного крему:

  • Вершки 30% -ї жирності – 250 г
  • Молоко – 250 г
  • Ванільна паличка – 1 шт.
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 100 г
  • Крохмаль кукурудзяний – 40 г

Для шоколадної глазурі:

  • Чорний шоколад – 100 г
  • Вершки 30% -ї жирності – 20 г
  • Вершкове масло – 10 г
  • Сіль за смаком

Рецепт приготування:

  1. Для початку слід приготувати заварне тісто. Для нього додаємо до води масло, сіль і цукор, ставимо на вогонь і чекаємо, коли вода закипить (а масло, відповідно, розтане). Після закипання всипаємо борошно. Тут же починаємо ретельно перемішувати всю суміш віночком, не знімаючи каструлю з вогню, поки трохи не "запече дно. В процесі зникають грудочки, а саме тісто заварюється.
  2. Далі слід додати в тісто яйця і змішати за допомогою міксера. Оскільки вони бувають різних розмірів, то додавати слід по одному яйцю і стежити, яким ставатиме тісто. Якщо яйця середнього розміру, то їх потрібно три штуки. Правильне заварне тісто має стати матовим, еластичним і водночас повільно стікати, якщо його зачерпнути ложкою.
  3. Пергаментом застилаємо деко і за допомогою кондитерського мішка висаджуємо майбутні еклери. Форму їм можна надати будь-яку. Традиційно ж роблять або довгасті, або круглі тістечка. Якщо у вас немає кондитерського мішка, можна згорнути конусом пергамент, зробити на куточку надріз потрібного розміру і вже через нього формувати випічку.
  4. Після того як весь деко у нас заповниться, ми змочуємо руки водою (щоб тісто не липнуло до пальців) й акуратно загладжуємо "хвостики", які можуть з'явитися в процесі. Також перед посадкою в духовку можна скропити водою весь пергамент.
  5. Відправляємо наші еклери випікатися при температурі 210 градусів на 30-35 хвилин, а самі тим часом приступаємо до підготовки крему для начинки і шоколадної глазурі.
  6. Для крему спершу розрізаємо ванільну паличку і вичищаємо з неї серцевину. Змішуємо в каструлі молоко і вершки, додаємо ванільну паличку (всю, саму паличку ми потім дістанемо) і ставимо на вогонь, щоб воно закипіло. Яйця в цей же самий час змішуємо з цукром за допомогою віночка (особливо ретельно збивати не треба). Туди ж додаємо крохмаль, знову змішуємо. Знімаємо з вогню закипіле молоко з вершками і ваніллю, акуратно, тонкою цівкою (щоб яйця не зварилися), вливаємо в яєчну суміш, ретельно перемішуємо і переливаємо назад в каструлю. Ставимо на слабкий вогонь і заварюємо крем, весь час помішуючи, щоб суміш не пристала до дна. Коли вона закипить, відраховуємо 30 секунд і знімаємо з вогню (весь цей час не припиняємо активно перемішувати віночком).
  7. При бажанні в крем можна додати апельсиновий лікер (10 г) для додання додаткового смаку й аромату. Або стільки ж рому і трохи натертої апельсинової цедри. Любителі інших смаків можуть ставити експерименти: додавати інші інгредієнти, які впливають на смак, наприклад какао. До того, як крем охолов, його треба періодично перемішувати, щоб не утворилася скоринка.
  8. Для глазурі на початку розтоплюємо на паровій бані шоколад. Після цього знімаємо шоколад з вогню (як і раніше залишаючи його на паровій бані), додаємо вершки і масло, перемішуємо за допомогою віночка в однорідну масу. Глазур готова. До речі, любителі білого шоколаду можуть замінити ним чорний і навіть підфарбувати його за допомогою харчового барвника.
  9. До цього моменту повинні бути готові наші тістечка – вони піднімуться і стануть коричнево-золотистого кольору. Тепер їх треба наповнити кремом: або надрізати кожне тістечко посередині уздовж (не до кінця), викласти ложкою крем і закрити верхньою половинкою, або за допомогою кондитерського мішка (мішка з пергаменту) збоку через невеликий отвір наповнюємо тістечка кремом.
  10. Після того як всі еклери будуть з начинкою, покриваємо їх глазур'ю за допомогою кулінарного пензлика (або просто викладаючи і розрівнюючи глазур ложкою).
  11. Залишається тільки дати еклерам остаточно охолонути (можна поставити на 10 хвилин в холодильник), і можна чаювати.

Масляний крем для еклерів

Для нього беремо 200 грамів вершкового масла, залишаємо при кімнатній температурі, щоб воно стало м'яким, і додаємо до нього 100 г сметани і цукрову пудру до смаку. Змішуємо віночком або міксером в однорідну масу, якою і наповнюємо тістечка.

Крем на згущеному молоці

Для нього потрібно зварити згущене молоко: банка поміщається в воду (так, щоб вода її покрила) і вариться на середньому вогні 2-3 години при постійно киплячій воді. Періодично треба підливати воду, щоб банка не лопнула. Після того як згущене молоко зварилося, додаємо до нього вершкове масло: на 1 банку 150 грамів. Перемішуємо – крем готовий.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, з чого складаються торти, від яких не гладшають.Також сайт "Сегодня" повідомляв, як обрати якісні кондитерські вироби.

Дивіться відео, як приготувати вершковий крем з коньяком:

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерiв

Новини партнерiв