Уже зовсім скоро настане час, коли можна буде вийти до водойми і, крім легких закусок для пікніка, спробувати юшку власного приготування. Найголовніший і очевидний секрет – це риба, яку ви візьмете. Експерти радять готувати юшку з декількох видів. І це тільки одна тонкість. Решту треба знати, щоб не зіпсувати страву. Нижче знайдете 10 правил з приготування смачної юшки та рецепти.
Що треба знати перед тим, як починати готувати юшку
- По-справжньому смачна юшка готується з декількох видів риби , Хоча б з двох-трьох.
- Дрібна рибка звариться швидше, за 10-15 хвилин, для великої ж треба близько 20-30 хвилин. Решту часу риба віддає в юшку весь свій смак, саме страва стає наваристою. Дивіться, щоб риба не почала розвалюватися, адже подавати юшку треба з цільними шматочками.
- Щоб юшка була прозорішою, треба знімати пінку, яка утворюється при варінні. А щоб уникнути появи пінки (або зменшити її кількість), треба рибу перед варінням обдати окропом.
- При варінні треба намагатися сильно не перемішувати юшку, щоб не ламати шматочки риби. Але кілька разів перемішати все-таки варто, щоб страва стало насиченішою.
- Варити юшку потрібно на дуже маленькому вогню та не накривати кришкою.
- Якщо ви робите юшку вдома із замороженої риби, то її потрібно попередньо розморозити, або класти не в окріп, а в холодну воду, і поки вона нагрівається, риба розморозиться.
- Після того, як юшка зварилася, можна загорнути казанок або каструлю в рушник (або будь-яку тканину) і дати постояти хвилин 15-20. Тоді вона "дійде".
- Класти сіль треба наприкінці приготування. Кращий варіант – морська сіль.
- Усі овочі для юшки слід нарізати великими шматками. Цибулю треба розрізати навпіл, так вона краще віддасть свій сік.
- Юшку в домашніх умовах готувати можна так само, як і на пікніку, просто поліно в готуванні вже не "братиме участь". А моркву і цибулю можна запекти в духовці або на плиті – знову-таки, до темної кірочки.
Юшка із сьомги на багатті
Інгредієнти
- 700 г філе сьомги
- 500 мл вершків
- 0,5 кг картоплі
- 1 цибулина
- 1 морква
- 1 пучок зелені (кріп, петрушка)
- 2 ст. ложки олії
- Лаврове листя
- Перець білий і чорний
- Коріандр
- Чебрець
- Сіль
- 2 л води
Спосіб приготування
- Почистіть всі овочі. Дрібно покришіть цибулю. Моркву поріжте кружельцями, а картоплю – кубиками. Філе сьомги помийте, обсушіть і поріжте невеликими шматочками.
- У товстостінній каструлі або сотейнику на олії спасеруйте цибулю до напівпрозорості, додайте моркву і обсмажте 5 хвилин.
- Потім влийте в сотейник воду, додайте картоплю, доведіть до кипіння, варіть на середньому вогню 5-7 хвилин.
- Акуратно опустіть у суп рибу і знову доведіть до кипіння. Потім, помішуючи, поступово влийте в юшку вершки, додайте всі спеції, сіль і варіть на повільному вогню до готовності ще 5-7 хвилин.
- Дайте настоятися кілька хвилин. Потім посипте подрібненою зеленню і подавайте.
Юшка з річковою рибою і овочами
Інгредієнти
- 5 л води
- 2 кг свіжої річкової риби
- 2-3 моркви
- 1-2 шт. ріпчастої цибулі
- 4 картоплини
- Сіль, чорний перець
- Лаврове листя
- Кріп
- Петрушка
Спосіб приготування
- Доведіть до кипіння воду в казанку, покладіть чорний духмяний перець, лаврове листя.
- Запечіть на багатті моркву і цибулю на шампурі, щоб у них утворилася темна скоринка, наріжте великими шматками. Саме вони освітлюють колір юшки.
- Картоплю наріжте великими кубиками, покладіть все в киплячу воду.
- Рибу почистіть, випотрошіть, приберіть зябра й очі. Дрібну рибу закладіть в окріп цілком, велику наріжте (але не дрібно). Варіть близько 30 хвилин.
- За 5 хвилин до закінчення приготування додайте дрібно посічену зелень, сіль, налийте чарку горілки – вона злегка "зменшить" виражений смак і запах риб'ячого жиру. При цьому вогонь трохи зменшіть, розставивши поліна в багатті. Любителі гострих страв можуть покласти також червоний перець.
- Наприкінці на секунду вмочити в юшку поліно, взяте з багаття. Воно додасть приємного запаху диму.
- Овочі можна вийняти з юшки, нарізавши для подачі на дрібніші шматочки, а можна й залишити в ній.
Тут дізнаєтеся, як приготувати шашлик з риби в м'ятно-лимонному маринаді.