Гречана каша – залишається одним з найпопулярніших гарнірів. І її, як ще одну нашу улюблену – манну – теж треба правильно приготувати.
Наприклад, є припущення, що не всі знали, коли потрібно додавати в кашу масло. А це треба робити, коли каша трохи відпочине після того, як зварилася.
Рецепти гречки на воді, у мультиварці та ще кілька варіянтів, а також секрети її приготування знайдете нижче.
Поради зібрані у досвідчених кулінарів.
Секрети приготування гречки
- Гречану крупу слід добре промити кілька разів.
- Зазвичай на 1 склянку гречки потрібно 2 склянки води. Якщо ви не хочете відміряти крупу склянкою, просто насипте її в каструлю і залийте холодною водою на 2 пальці.
- Зазвичай час приготування гречаної каші на газовій плиті триває близько 15-20 хвилин. Перетримувати її не рекомендується, оскільки смак каші псується й аромат вивітрюється.
- Найкраще, якщо каша, знята з вогню, постоїть під кришкою після готовності ще п'ять хвилин для повного розкриття її смаку. Тільки після цього її можна перемішувати з маслом.
Як варити розсипчасту гречку на воді
Вам знадобляться: 1 склянка гречки, 2 склянки води, сіль.
У каструлю засипати промиту гречану крупу, залити водою і накрити кришкою. Коли вода в каструлі закипить, додати сіль і зменшити вогонь на повільний.
Варити приблизно 15-20 хвилин, доки гречка не вбере воду. Наприкінці додати шматочок вершкового масла та перемішати.
Вісім лайфхаків для смачного картопляного пюре читайте тут.
Як варити гречку в пароварці
Вам знадобляться: 1 склянка гречаної крупи, 1 склянка води, 1/2 ч. л. солі, 50 г масла.
Гречану крупу перебрати і промити в проточній воді. Покласти гречку в спеціяльну чашу для круп, влити воду і посолити. Поставити на нижній рівень пароварки.
Встановити таймер на 40 хвилин. Після звукового сигналу відкрити кришку і перевірити готовність каші.
Якщо потрібно, варити гречку ще 5-10 хвилин. За необхідності можна долити трохи води. Додати в гречану кашу вершкового масла, перемішати.
Як варити гречку на молоці
Вам знадобляться: 1/2 склянки гречки, 1 склянка води, 1 склянка молока, 1 ч. л. цукру, сіль.
На одну порцію взяти пів склянки гречаної крупи і залити склянкою холодної води. Пропорції при варінні гречки: одна частина крупи до дві частини води.
Довести до кипіння на інтенсивному вогні, додати сіль і цукор, зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і варити 15 хвилин.
Після закінчення часу зняти кришку, залити стаканом холодного молока, дати закипіти на середньому вогні і вимкнути. Накрити кришкою і дати 5 хвилин настоятися.
Як варити гречку в мультиварці
Вам знадобляться: 300 г гречаної крупи, 600 мл води, сіль, 50 г вершкового масла (за бажанням).
Промити гречану крупу і пересипати її в чашу мультиварки. Залити водою і посолити. Вибрати програму "Каша" або "Крупи" і варити 20-25 хвилин.
Наприкінці додати вершкового масла і перемішати.
Тут дізнаєтеся. як приготувати квасолю, щоб вона не розварилася.
Як варити зелену гречку
Вам знадобляться: зелена гречка, вода, сіль.
Промити зелену гречку під проточною холодною водою кілька разів. Пересипати в каструлю, залити свіжою водою, яка має покривати гречку на 2-3 см.
Додати 0,5 чайної ложки солі на кожну склянку крупи. Поставити каструлю на повільний вогонь і довести до кипіння. Варити 15 хвилин.
Тут дізнаєтеся, як правильно та смачно зварити кіноа.