Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

Як вибрати стиглу та смачну хурму

Хурма максимально смачна пізньої осені та взимку

Хурма з'являється на прилавках в кінці осені Фото: Jannoon028 / Freepik
Хурма з'являється на прилавках в кінці осені 
Фото: Jannoon028 / Freepik

Листопад – головний сезон хурми.  Ця смачна осіння ягода містить велику кількість калію, який регулює водний баланс в організмі і нормалізує роботу серця.

У хурмі багато вітаміну А, корисного для запобігання онкологічних захворювань; вітаміну Р, що зменшує крихкість судин; вітаміну С (його в ягоді 53%), що має загальнозміцнюючу дію. Помаранчева ягода в великих кількостях містить пектин, здатний виводити з організму поганий холестерин, іони важких металів і пестициди.

А ще хурма – відмінний інгредієнт для кулінарних шедеврів. Її додають в джеми, варення, салати, десерти, випічку і соуси. А якщо хочете ласувати хурмою і в інші сезони, зробіть з неї сухофрукти.

Як вибрати смачну хурму

Хурму до нас везуть з декількох країн: Азербайджану, Грузії, Македонії, Туреччини, Іспанії та Ізраїлю. Ми вже звикли до поділу хурми на "шарон" і "корольок".

Виявляється, "корольок" везуть тільки з Азербайджану і Грузії, "Шарон" же постачають всі інші країни. Через особливості клімату кожної країни і сортових відмінностей і формується різний зовнішній вигляд і смакові особливості цих плодів.

У чому різниця між сортами "корольок" і "шарон"

"Корольок" – більш дрібного розміру, круглої форми, в стиглому стані шоколадного кольору. "Шарон" – більший, форма овально-серцеподібна, в стиглому вигляді яскраво-помаранчевий. Більш світлі відтінки обох видів говорять про незрілість плода. Про ступінь дозрівання скаже також "хвостик", який в ідеалі повинен бути підсохлим. Шкірочка повинна бути твердою і гладенькою, м'якоть – дуже м'яка, і навіть злегка рідкувата.

Відрізняється "шарон" від "королька" і за смаком: перший солодший, особливо ізраїльський і іспанський, другий більш терпкий. Однак терпкість "королька" не повинна зводити вам зуби – це ознака нестиглість.

Як зберігати хурму 

На нижній полиці холодильника недостиглий плід хурми може пролежати кілька тижнів, однак зберігати його дуже довго не варто. А якщо ви все-таки купили недозрілу хурму, то покладіть її в поліетиленовий пакет з перестиглим яблуком, тоді вона дуже швидко дозріє буквально за кілька днів. 

Нагадаємо, раніше сайт "Сьогодні" розповідав, кому не можна вживати хурму. Ми також розповідали, як схуднути за допомогою хурми.

Дивіться відео, як правильно їсти хурму, щоб вона принесла користь здоров'ю:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини на наших сторінках Facebook, Twitter, Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів