Журавлина – популярний суперфуд. Найчастіше її вживаюь у вигляді соусу або соку. Журавлину також додають до начинок пирогів, запіканок і десертів. Її калорійність становить 28 ккал на 100 г.
Дивіться відео, якими ягодами краще ласувати восени і взимку:
Ягоди журавлини – цінний харчовий і лікувальний продукт. Для американців журавлина – святкова ягода, без якої не обходиться жоден День Подяки.
Користь журавлини
Журавлина багата на вітаміни, пектинові речовини, органічні кислоти і цукри. Ця осіння ягода містить:
- Лимонну, бензоевую, яблучну, хінну, олеанову кислоти, а також в незначних концентраціях щавлеву і бурштинову кислоти;
- Вітаміни. Особливо вона багата на вітамін С;
- Фруктозу і глюкозу, в меншій мірі – сахарозу;
- Біофлавоноїди;
- Бетаїн;
- Макроелементи та макроелементи.
Ягоди журавлини корисні при різних хворобах. Вони сприяють:
- Зниженню рівня холестерину в сироватці крові, що визначається, ;
- Зміцненню стінок судин;
- Попередженню формування атеросклеротичних бляшок на стінках дрібних і середніх артерій;
- Запобіганню утворенню тромбів;
- Підвищенню працездатності;
- Зменшенню запальних процесів.
Речовини, що входять до складу ягід, мають антибактеріальні властивості. Це пов'язано з тим, що вони перешкоджають прикріплення мікроорганізмів до слизистих оболонок, що вистилають різні органи.
Журавлина застосовується при інфекційно-запальних процесах сечовивідного тракту. На тлі її прийому всередину при циститах зменшуються дизуричні прояви (прискореного, хворобливого сечовипускання).
Шкода журавлини
У деяких випадках від застосування журавлини слід відмовитися. Її не варто вживати:
- При призначенні препаратів, які зменшують згортання крові (наприклад, варфарину, дабігатрану). Ягода підсилює їх дію, що може призвести до підвищеної кровоточивості;
- Спільно з продуктами, в яких містяться великі концентрації щавлевої кислоти (щавель, шпинат, томати, петрушка, буряк), оскільки журавлина підсилює виділення з сечею її солей (оксолатів). Це може сприяти утворенню каменів у пацієнтів, які страждають на сечокам'яну хворобу;
- При гастритах з підвищеною секреторною активністю і загостреннях виразкової хвороби, що вражає не тільки шлунок, але і також дванадцятипалу частину кишки.
- Також не рекомендується застосовувати журавлину і продукти, що містять її, якщо є індивідуальна непереносимість ягоди. Це може призвести до розвитку алергічних реакцій.
Пиріг з журавлиною тертий
Час приготування:
- 1 година 20 хвилин
Калорійність:
- 419 ккал на 100 г
Інгредієнти:
Для начинки:
- 2 яйця
- 300 г бороша
- 200 г масла
- 1/2 ч. л. розпушувача
- 70 г цукру
- 2 ст. л. сметани 10%
- Дрібка солі
Для начинки:
- 300 г журавлини
- 5 ст. л. цукру
- 4-5 ст. л. цукрової пудри
- 70 г крохмалю
Спосіб приготування:
- Яйця збийте з цукром.
- Додайте м'яке вершкове масло, сметану и перемішайте.
- Всипте крахмал, сіль і розпушувач. Перемішайте, додайте частинами борошно і замісіть еластичне тісто.
- Розділіть на дві нерівні частини. Більшу частину загорніть у плівку і поставте до холодильника на 1 годину.
- Меншу частину загорніть в харчову плівку і поставте до морозилки на півгодини.
- Ягоди при необхідності розморозьте, змішайте з цукром і розімніть в пюре.
- Більшу частину тіста розкачайте, викладіть у форму і зробіть невеликі бортики.
- Розподіліть по всій формі з тістом начинку.
- Меншу частину тіста натріть на тертці і розподіліть поверх журавлини.
- Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці 35-40 хвилин, до золотистого кольору. Дістаньте і трохи остудіть.
- Посипте журавлинний пиріг просіяною цукровою пудрою.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як спекти хліб з сушеною журавлиною. "Сьогодні" також ділились рецептом соусу з журавлини.