I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Кому потрібно їсти ожину: користь і шкода ягоди

Ожина багата вітамінами, але об'їдатися ягодою, особливо на голодний шлунок, не варто. Як корисніше їсти ожину і що з неї приготувати – в матеріалі
Ожину потрібно їсти не натщесерце, ця ягода дуже корисна
Ожину потрібно їсти не натщесерце, ця ягода дуже корисна

Сезон ожини починається в середині літа: зараз вона заполонила ринки і супермаркети. Цими ягодами можна насолоджуватися цілий рік, якщо заготовити їх на зиму. У сезон, коли ягода доступна, головне не переїдати ожини: чим корисна ця ягода, скільки її їсти і кому, що приготувати з ожини – розповіли наші експерти.

А ми зібрали для вас 10 лайфхаків, як провести серпень весело і з користю.

Реклама

Чим корисна ожина для здоров'я

Ожина, як чорниця і журавлина, багата антиоксидантами, які захищають організм від раку. Вона допомагає зміцнити нервову систему, протистояти стресам. Ягода насичена мінеральними речовинами, в ній є мідь, марганець, магній, калій, кальцій. Регулярне вживання ягід ожини підвищує імунітет.

Ожину можна їсти в сирому вигляді, якщо немає проблем зі шлунком і алергії
Ожину можна їсти в сирому вигляді, якщо немає проблем зі шлунком і алергії

В ожині вітамінів групи Р міститься значно більше, ніж в малині. Вона багата не тільки дуже важливими для організму людини пектиновими речовинами і біофлавоноїдами, а й органічними кислотами – лимонною, винною, саліциловою, яблучною.

Реклама

Крім вітамінів групи Р, ожина містить вітаміни А, В1, В2, Е, С і РР, а також залізо і дубильні речовини. Ожина малокалорійна: в 100 грамах ягід міститься всього 43 ккал.

Кому не можна ожину і як правильно їсти ягоду

Ягода не має спеціальних протипоказань, однак у деяких людей вживання ожини викликає алергічну реакцію. Симптоми можуть з'явитися як через кілька хвилин, так і через кілька діб після прийому, і виражаються в нудоті, висипу, набряку слизових. Також в сезон, коли ожина та інші ягоди більш доступна, легко послабити роботу травних органів, якщо переїсти сирих ягід.

Читайте також:

Реклама

Лікар тибетської медицини, консультант зі здорового харчування Олена Бєляєване рекомендує їсти ожину, як і будь-які інші ягоди, натщесерце. Особливо якщо є проблеми зі шлунком та іншими органами травлення. Краще ягоди обробляти термічно, перед тим, як їсти. Якщо немає проблем зі здоров'ям, то можна їсти ожину в сирому вигляді, краще в середині дня (можна на полуденок).

Лікар-дієтолог Олександр Кущ зазначає користь сирих ягід, ожини зокрема: їх варто їсти в такому вигляді, щоб корисні вітаміни не руйнувалися. У день рекомендується з'їдати не більше 400 грам ягід, вживати ожину (і будь-які ягоди) слід порціями.

А що можна приготувати з ожини?

Ожина відрізняється солодким, дещо пряним смаком, коли ягода стигла. З неї роблять десерти, напої, компоти, варення і вино. До того ж, її можна заморозити, тільки після розморожування ягоду краще погріти або запекти. Ожина досить ніжна, її слід мити безпосередньо перед вживанням у їжу. А до цього краще зберігати свіжою в холодильнику не більше семи днів.

Щоб зберегти корисні властивості ягід, можна приготувати желе з ожини без варіння за рецептом Олени Бєляєвої. Вам знадобиться:

  • 1 кг ожини,
  • 1,5 кг цукру,
  • окріп.

Помиті ягоди кладуть в каструлю, заливаються окропом так, щоб вода покрила ожину повністю. Потім залишаємо на хвилину, зціджуваємо ягоди на друшляк. У каструлю насипаємо половину цукру, зверху кладемо ягоди, знову цукор.

Подрібнюємо ручним блендером, відразу розкладаємо по заздалегідь підготовлених стерильних банках. Якщо хочете, щоб не було кісточок – то пропустіть вже подрібнену ожинову масу через сито.

Макуху, що залишилася, можна залити окропом, процідити – і вийде смачний морс.

Якщо ви любите варення, то можна приготувати і його. Але варення, варені джеми і так далі – це просто смачний десерт, тривало термічно оброблені ягоди втрачають свої корисні властивості, вітаміни в них руйнуються.

Для варення теж потрібен 1 кг ожини, 1 кг цукру, вода. Спочатку кип'ятимо воду, потім кладемо цукор, чекаємо, поки сироп закипить і опускаємо попередньо вимиту ожину. Не треба помішувати ложкою, просто підняти каструлю і потрусити, так ягоди залишаться цілими. Як тільки все закипіло – відразу вимкнути, накрити рушником і залишити до вечора (краще готувати варення вранці).

Увечері знову на плиту, варити 5 хвилин, вимкнути, зняти з плити і знову залишити до ранку. На наступний ранок також проварити вже 15 хвилин, якщо з'являється пінка – знімати. Потім простерилізувати банки і розлити по них варення. Також подивіться відео про користь інших ягід для здоров'я.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати топ-5 літніх десертів з ожини.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти