Головна Сьогодні

Консервація на зиму: всі правила приготування смачних і безпечних заготовок

Що потрібно знати, щоб консервація овочів і фруктів пройшла без проблем

Заготовки на зиму прості
Заготовки на зиму прості
Фото: freepik.com

Сезон заготовок овочів і фруктів на зиму в розпалі. Домашнє консервування – непроста справа, що вимагає уваги і акуратності. Адже треба не просто зберегти натуральний смак і аромат плодів, а й зробити так, щоб смачні домашні заготовки не зіпсувалися і не стали небезпечними для здоров'я.

Дивіться відео, як приготувати повидло з помідорів на зиму:

Секрети домашньої консервації: робимо незвичайні заготовки

Консервувати на зиму можна чорну смородину, вишню, агрус, брусницю, горобину, щавель, помідори, яблука, груші, персики, абрикоси, огірки, моркву, буряк, гриби.

Для консервування вибирайте бездоганні овочі, фрукти і ягоди: свіжі і цілі. Плоди, що лопнули, і пом'яті переробіть на сік, пюре або зваріть з них варення, мармелад або джем.

Мариновані огірки на зиму
Мариновані огірки на зиму
Фото: Pixabay

Вимийте продукти, покладіть їх у сито і обсушіть. Для фруктів і ягід приготуйте сироп (для солодких беруть 100-150 г цукру, для кислих – 200-250 г цукру на кожні півкілограма фруктів), а для овочів – маринад (винний оцет або оцтову кислоту розведіть кип'яченою водою в пропорції 1:3, додайте сіль, цукор, корицю, гвоздику та інші прянощі, дайте закипіти і охолодіть).

Потім покладіть продукти в попередньо простерилізовані банки, залийте маринадом або сиропом, накрийте кришок і поставте стерилізувати (час стерилізації – 10 хвилин на кожен літр банки). Домашня консервація може зберігатися до трьох років.

Плюси і мінуси консервованих продуктів

Консервовані продукти хороші тим, що не вимагають подальшої обробки, їх відразу можна подати до столу.

При цьому слід пам'ятати, що маринад містить агресивну до слизових шлунка і кишечника оцтову кислоту, через яку мариновані продукти не рекомендуються тим, хто страждає на захворювання органів шлунково-кишкового тракту. А крім того, недотримання правил стерилізації призводить до розмноження мікроорганізмів, які виділяють небезпечні для здоров'я і життя токсини.

Прості заготовки на зиму: правила безпеки

Перш ніж приступати до консервації, слід перевірити наявність необхідного посуду і пристосувань. Вам знадобляться скляні банки різної ємності (хто до чого звик). Банки закупорюються залізними або скляними кришками з гумовими прокладками. Для скляних кришок знадобляться спеціальні затискачі, а для жерстяних – закаточна машинка. Поліетиленові кришки не забезпечують повної герметизації, але цілком можуть застосовуватися там, де є висока концентрація цукру або кислот (варення, повидло, сирі джеми, желе).

Не забудьте про ножі, емальовані (без пошкоджень з внутрішньої сторони, інакше в цих місцях окислюватиметься метал, що дуже шкідливо) або сталеві каструлі, а також кухонні ваги. Алюмінієвий посуд використовувати не можна.

Від чистоти банок і кришок і ретельності закупорювання продуктів безпосередньо залежить якість консервів, їх здатність простояти при кімнатній температурі цілий рік. Перед використанням банки і кришки, повинні бути ретельно вимиті і ошпарені окропом.

Рецепти смачних овочевих заготовок на зиму

conservation-1728212_960_720

[LS_TEXT]Консервувати можна огірки, помідори і перець[/ LS_TEXT] [LS_SOURCE] Фото: pixabay.com [/ LS_SOURCE]

Лечо з перцю: рецепт на зиму

  • 2,5 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 1 велика цибулина, 1 ст. ложка солі, 30 г часнику, 2 ст. ложки цукру, 1/2 ч. ложки меленого червоного перцю, 4-5 лаврових листків, 1/4 ч. ложки меленого запашного перцю, 1 ст. ложка 70% оцту.
  1. Вимиті помідори пропустити через м'ясорубку і кип'ятити 15 хвилин до повного зникнення піни. Для того, щоб звільнитися від насіння, протерти томатне пюре через сито або друшляк.
  2. Перці помити, вирізати плодоніжки і насінники і порізати уздовж вузькими смужками. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Цибулю і перець покласти в томатне пюре. Додати сіль, цукор, перець, лавровий лист. Тушкувати під кришкою до повного розм'якшення перцю.
  3. Покласти розім'ятий часник і при бажанні 3-5 ст. ложок нерафінованої соняшникової олії. Лавровий лист вийняти і викинути. Довести до кипіння, влити оцет, перемішати, розлити в підготовлені банки і закатати. Добре укутати і залишити до охолодження.

Ікра баклажанна дієтична на зиму

Ікра з баклажанів на зиму
Ікра з баклажанів на зиму
Фото: Depositphotos

  • На одну банку місткістю 0,5 л – 300 г печених баклажанів, 80 г солодкого перцю, 45 г свіжих томатів, 50 г томатної пасти, 25 г рослинної олії, зелень, сіль.
  1. Після сортування, миття баклажани і перець розкласти в один шар на деко або нанизати на рожен і на помірному вогні або в духовці спекти до повного розм'якшення. Потім видалити шкірку і плодоніжки, а у перцю – семенник.
  2. Підготовлені баклажани і перець дрібно нарубати, додати свіжі дрібно нарізані томати без шкірки, сіль, зелень, томатну пасту і рослинну олію.
  3. Все ретельно перемішати і поставити на вогонь. Підігрівати до 80 °C, укласти в банки, простерилізувати, закрити кришками.

Паприкаш: як закатати на зиму

  • 9 кг солодкого перцю, 3 кг помідорів, 50-60 г зелені петрушки.

Склад заливки: на 1 л томатного соку – 20 г. солі.

  1. Перець вимити, вирізати насіння, знову вимити й нарізати шматочками розміром 3х4 см. Бланшувати 3-4 хвилини в киплячій воді і відразу ж охолодити в холодній.
  2. Дрібноплідні помідори вимити і шарами разом з перцем укласти в банки. Нарізану зелень покласти на дно. Якщо є тільки великі помідори, нарізати шматочками і покласти на дно і поверх перцю.
  3. Залити киплячим томатним соком з сіллю і стерилізувати в киплячій воді (літрові банки – 50-60 хвилин).

Зелень на зиму: рецепт з сіллю в банках

Кріп можна заготовлювати на зиму
Кріп можна заготовлювати на зиму
Фото: Pixabay

  • Беруть по 100 г петрушки з зеленню, кропу, цибулі-порею, моркви, червоних помідорів, 50 г селери і 100 г солі.
  1. Коренеплоди очищають і нарізають: петрушку і селеру – тонкими часточками, моркву та помідори – кружечками.
  2. Зелень і листя дрібно шаткують. Все перемішують з сіллю.
  3. Чергуючи рядами, зелень з помідорами укладають в банки так, щоб вони були покриті соком, банки закочують кришками.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, як приготувати баклажани як гриби. Ми також розповідали, як зробити заготовки з малини на зиму.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: greenmama.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь