Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

Водохресний Святвечір 2019: що приготувати на свято

За церковним статутом, напередодні Хрещення проводиться одноденний піст, який передбачає лише один раз вживання їжі

Щороку 19 січня православні християни відзначають Хрещення Господнє, а 18 січня ввечері – Водохресний Святвечір. Це вечір-приготування, день строгого посту. Тому Водохресний святвечір часто називають "Голодною" або "Бідною" (другою) кутею.

Таку назву можна пояснити по-різному: в цей день до першої зірки наші предки утримувалися від їжі і пили зовсім потроху. Потім вся сім'я сідала за стіл і їла пісні, або "голодні" страви ". Були дозволені кутя, пісний борщ, пиріжки, вареники і компот із сухофруктів.

"Голодна" кутя на Водохресний Святвечір

Кутя на Водохреща Фото: depositphotos.com

Складові:

  • 1 стакан пшениці
  • 100 г маку
  • 1 стакан очищених волоських горіхів
  • 100 г родзинок
  • вода
  • рідкий мед

Рецепт приготування:

  1. Пшеницю промити, залити холодною водою і залишити на ніч.
  2. Промити, влити 3.5 склянки води і варити на слабкому вогні близько 2 годин. Зберегти 100 мл відвару.
  3. Мак залити окропом, залишити до охолодження води. Злити рідину, розтерти мак дочиста.
  4. Волоські горіхи посікти. Ізюм залити на 10 хвилин окропом, обсушити.
  5. З'єднати в мисці всі інгредієнти, додати в кутю мед за смаком і 100 мл відвару.

Пісний борщ

Борщ без м'яса Фото: depositphotos.com

 

Складові:

  • 3-4 картоплини
  • 300 г свіжої капусти
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 1 буряк
  • 1 ст.л. томатної пасти
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 лавровий лист
  • рослинна олія
  • чорний перець горошком
  • сіль

Рецепт приготування:

  1. Картоплю нарізати кубиками, капусту нашаткувати, моркву і буряк натерти на крупній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками.
  2. У киплячу підсолену воду покласти картоплю, через 5 хвилин капусту, лавровий лист і перець горошком і проварити на середньому вогні.
  3. Тим часом підсмажити буряк, морква і цибуля на рослинному маслі, прикрити кришкою і тушкувати на повільному вогні, додавши трохи яблучного оцту або лимонної кислоти і томатну пасту.
  4. Готові овочі перекласти в каструлю і варити борщ до готовності. Дати настоятися і подавати з розтертим часником.

Голубці з судаком

Пісні голубці Фото: depositphotos.com

Складові:

  • листя савойської капусти
  • 400 г філе судака
  • рослинна олія
  • 1 велика морква
  • 1 цибулина
  • 1 ст.л. панірувальних сухарів
  • сіль
  • мелений перець
  • мелений коріандр
  • томатна паста

Рецепт приготування:

  1. Довести воду до кипіння у великій каструлі. Додати листя савойської капусти однакового розміру і відварити їх протягом 3 хвилин. Потім відкинути на друшляк і промити холодною водою.
  2. Цибулю і моркву почистити. Цибулю подрібнити, моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити овочі на сковороді з розігрітим маслом.
  3. Філе судака пропустити через м'ясорубку. Додати половину смажених овочів, панірувальні сухарі і сіль.
  4. Викласти начинку на капустяні листки і сформувати голубці. Надіслати в сотейник, додати моркву з цибулею. Приправити меленим коріандром і посолити.
  5. Залити водою або бульйоном, за бажанням додати ложку томатної пасти. Гасити на слабкому вогні близько години.
  6. Подавати голубці разом з хлібом.

Пісні вареники з картоплею та грибами

Пісні вареники Фото: depositphotos.com

Складові:

  • 500 г борошна
  • 200 мл крижаної води
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • дрібка солі
  • 500 г картоплі
  • 250 г грибів
  • 2 цибулини
  • спеції
  • рослинна олія для обсмажування

Рецепт приготування:

  1. Змішати борошно, воду, оливкова олія і сіль. Замісити еластичне тісто, загорнути його в плівку, поки готується начинка.
  2. Очистити картоплю, відварити його до готовності в підсоленій воді і зробити пюре (якщо виходить сухуватим, додати трохи оливкової або рослинної олії).
  3. Посмажити на сковорідці нарізані гриби з однієї подрібненої цибулиною протягом 10-15 хвилин. Перемішати з картоплею, остудити. Приправити до смаку.
  4. Розкачати тісто, вирізати з нього кружечки склянкою. Викласти зверху начинку і защипати краї.
  5. Опустити вареники в киплячу підсолену воду, варити на слабкому вогні 5-7 хвилин після закипання.
  6. Подавати пісні вареники разом зі смаженою цибулею.

Пісні пиріжки з капустою

Пиріжки з капустою Фото: depositphotos.com

Складові:

  • 7 г сухих дріжджів
  • 1 стакан води
  • 3 ч.л. цукру
  • дрібка солі
  • 4 ст.л. рослинної олії
  • 3 склянки борошна
  • Для начинки:
  • капуста
  • морква
  • вода
  • рослинна олія
  • томатна паста

Рецепт приготування:

  1. У велику миску налити теплу воду, покласти дріжджі і цукор, розмішати до повного розчинення. Поставити в тепле місце до утворення пишної піни.
  2. Додати в опару сіль і влити рослинну олію. Всипати склянку борошна і розмішати ложкою. Додати ще склянку борошна і знову розмішати. Третій стакан висипати на стіл, викласти тісто з миски. Замісити тісто руками. Накрити плівкою або рушником і залишити в теплі. Коли збільшиться в 1.5 разу, ще раз промісити, знову накрити і залишити до другого підходу.
  3. Для начинки капусту дрібно нашаткувати, викласти в глибоку сковорідку, додати терту моркву, 2 ст л води, сіль і тушкувати під кришкою на помірному вогні близько 20 хвилин. При необхідності помішувати і підливати гарячу воду. Додати рослинну олію, томатну пасту, перемішати і тушкувати ще 10 хвилин, під кришкою, але вже без води. Дати охолонути.
  4. З готового тіста зліпити кульки, розплющити (шар тіста не повинен бути занадто тонким, щоб пиріжки не вийшло сухими), викласти начинку, защепити краї, укласти на змащене олією (або накрите папером для випічки) деко швом вниз.
  5. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці хвилин 15-20. Щоб пиріжки не висохло, в духовку на нижній рівень, під пиріжками, поставити ємність з водою. Стежити, щоб не пригоріли зверху. Вийнявши з духовки, змастити маслом і накрити рушником.

Узвар із сухофруктів

Узвар на Водохреща Фото: depositphotos.com

Складові:

  • 250 г сухофруктів (сушені яблука, курага, чорнослив, родзинки)
  • цедра лимона – за смаком
  • 1 л води
  • мед – за смаком

Рецепт приготування:

  1. Сухофрукти ретельно промити, залити 1 л води і дати настоятися близько 3-4 годин. Потім воду злити в каструлю, довести до кипіння.
  2. Фрукти перекласти в банку, залити їх окропом, додати цедру, закрити кришкою, укутати рушником і залишити на всю ніч.
  3. Перед подачею узвар процідити в глечик, а фрукти подавати окремо в посудині. Подавати напій з медом.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, що відбувається з людиною після хрещення водою. Ми також ділилися порадами, як правильно занурюватися в ополонку.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини на наших сторінках Facebook, Twitter, Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів