Кукскус – це одна з найпоширеніших у Північній Африці каш. Останнім часом він став ходовим і у нас. Причина – каша прекрасно доповнює будь-яке м'ясо, овочі, її можна готувати із сухофруктами. Та чи варто його їсти часто або краще скоротити його присутність у раціоні? Дієтолог Наталя Ківа розповіла, кому про кускус треба забути, а тим, кому можна не забувати, в який час його краще їсти.
Що таке кускус?
"Взагалі, я рекомендую вживати тільки цільнозернові каші. А кускус – та ж манка, тільки велика. У нього немає великої цінності, бо всі вітаміни, мікроелементи та харчові волокна містяться в оболонці. А вона якраз і відсутня. Для різноманітності іноді, звісно, кускус може бути. Але не як постійна їжа. Швидше, як ласощі. Ідеально – в обід", – каже Наталя Ківа.
Кому про кускус варто забути?
- Людям на зниженні ваги краще відмовитися від такої каші та віддати перевагу пшеничній крупі або булгуру. Важливо знати, що в 100 г продуктах – 376 ккал.
- Кускус варто з обережністю вводити в раціон людям, які хворіють на діабет
- Індивідуальна непереносимість пшениці та інших злаків, харчова алергія на цей продукт є протипоказаннями до вживання кускусу
А якщо їсти кускус зрідка й тільки в обід, яка може бути від цього користь?
- Це джерело вітамінів групи В. Він містить фосфор, калій, залізо, мідь. Остання попереджає розвиток хвороб суглобів і сприяє виробленню жіночих статевих гормонів
- Крупа запобігає передчасному старінню шкіри
- Харчові волокна в кускусі сприятливо діють на роботу шлунково-кишкового тракту
- Крупа стимулює діяльність мозку, покращує пам'ять, а калій у складі кускусу допомагає зміцнити серцевий м'яз
- Кускус підвищує рівень гемоглобіну в крові, при цьому знижуючи рівень "поганого" холестерину
З чим краще їсти кускус?
Як і будь-які крохмалисті продукти, рекомендую вживати з овочами або фруктами. Повторюся, краще в обід.
Як правильно готувати кускус
Найпростіше заварити кускус окропом, накрити кришкою і дати настоятися 5 хвилин. Коли крупа запариться, треба розпушити її виделкою, щоб вона стала розсипчастою.
Другий спосіб – коли кускус відварюють 1-2 хвилини і подають або готують далі з якимись добавками. Заливати кускус можна і холодною водою, і окропом. Співвідношення води і крупи зазвичай вказано на упаковці. Оптимальний варіянт – щоб рідина покривала кускус на сантиметр.
Як варити кускус на молоці
Інгредієнти
- 1/2 склянки кускуса
- 1 ч. л. цукру
- 500 мл молока
- 8 г ванільного цукру
- Дрібка солі
- Вершкове масло – на смак
- Сухофрукти – за бажанням
Спосіб приготування
- У невелику каструлю або сотейник влити молоко і довести до кипіння.
- Додати сіль, цукор, ванільний цукор і перемішати. Зняти каструлю з молоком з плити.
- Всипати кускус у гаряче молоко. Додати вершкове масло і перемішати.
- Накрити каструлю кришкою, настояти 5-10 хвилин.
- Подавати кускус на молоці теплим. За бажанням можна додати будь-які сухофрукти.
Як зробити салат табуле з кускусу
Інгредієнти
- 1/2 склянки кускуса
- 2/3 склянки води
- 1 свіжий огірок
- 1 свіжий помідор
- Болгарський перець, червоний, зелений і жовтий – по 1/2 шт.
- Свіжі трави: петрушка, кінза, базилік, кріп, м'ята – по 5 г
- 2-3 зубчики часнику
- половина лимона
- 2 ст. л. оливкової олії
- Сіль за смаком
Спосіб приготування
- Залити кускус гарячою водою і залишити запарюватися на 5 хвилин. Або ж залити крупу водою і готувати на сковороді 5 хвилин, помішуючи. У кашу для кольору можна додати куркуму.
- Зелень нарізати дуже дрібно, додати до неї сік з половинки лимона і оливкову олію, вичавити часник, посолити – це заправка для салату.
- Овочі нарізати дуже дрібно, додати до них готовий кускус, перемішати, полити заправкою, ще раз перемішати, прикрасити гілочкою петрушки. Подавати салат холодним.
Раніше в програмі "Ранок з Україною" розповіли, чи справді бездріжджовий хліб такий корисний.
Тут читайте про різні види каш та їхню користь для організму.
Читайте також:
- Птітім – це як кускус, тільки більший. У чому його особливість і як готувати
- 10 страв з кускусом, про які ви могли не здогадуватися
- 12 кращих страв з рисом – від плову і долми до сирної запіканки і запечених яблук
- З чим треба їсти картоплю, щоб вона не нашкодила фігурі – розбираємося з дієтологом
- Вівсянка – вся правда найранковішу кашу та з чим її треба поєднувати