I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Кускус – калорійна каша. З чим і коли її треба їсти без шкоди для здоров'я

Усім, хто скидає вагу, про кускус варто забути
Шкода і користь кускусу
Фото: instagram.com/madame_perrier/
Шкода і користь кускусу Фото: instagram.com/madame_perrier/

Кукскус – це одна з найпоширеніших у Північній Африці каш. Останнім часом він став ходовим і у нас. Причина – каша прекрасно доповнює будь-яке м'ясо, овочі, її можна готувати із сухофруктами. Та чи варто його їсти часто або краще скоротити його присутність у раціоні? Дієтолог Наталя Ківа розповіла, кому про кускус треба забути, а тим, кому можна не забувати, в який час його краще їсти.

Реклама
Фото: Наталя Ківа, дієтолог

Що таке кускус?

"Взагалі, я рекомендую вживати тільки цільнозернові каші. А кускус – та ж манка, тільки велика. У нього немає великої цінності, бо всі вітаміни, мікроелементи та харчові волокна містяться в оболонці. А вона якраз і відсутня. Для різноманітності іноді, звісно, кускус може бути. Але не як постійна їжа. Швидше, як ласощі. Ідеально – в обід", – каже Наталя Ківа.

Кому про кускус варто забути?

Реклама
  • Людям на зниженні ваги краще відмовитися від такої каші та віддати перевагу пшеничній крупі або булгуру. Важливо знати, що в 100 г продуктах – 376 ккал.
  • Кускус варто з обережністю вводити в раціон людям, які хворіють на діабет
  • Індивідуальна непереносимість пшениці та інших злаків, харчова алергія на цей продукт є протипоказаннями до вживання кускусу

А якщо їсти кускус зрідка й тільки в обід, яка може бути від цього користь?

  • Це джерело вітамінів групи В. Він містить фосфор, калій, залізо, мідь. Остання попереджає розвиток хвороб суглобів і сприяє виробленню жіночих статевих гормонів
  • Крупа запобігає передчасному старінню шкіри
  • Харчові волокна в кускусі сприятливо діють на роботу шлунково-кишкового тракту
  • Крупа стимулює діяльність мозку, покращує пам'ять, а калій у складі кускусу допомагає зміцнити серцевий м'яз
  • Кускус підвищує рівень гемоглобіну в крові, при цьому знижуючи рівень "поганого" холестерину

З чим краще їсти кускус?

Реклама

Як і будь-які крохмалисті продукти, рекомендую вживати з овочами або фруктами. Повторюся, краще в обід.

Як правильно готувати кускус

Для Раків, які люблять справляти враження, – кускус
Для Раків, які люблять справляти враження, – кускус

Найпростіше заварити кускус окропом, накрити кришкою і дати настоятися 5 хвилин. Коли крупа запариться, треба розпушити її виделкою, щоб вона стала розсипчастою.

Другий спосіб – коли кускус відварюють 1-2 хвилини і подають або готують далі з якимись добавками. Заливати кускус можна і холодною водою, і окропом. Співвідношення води і крупи зазвичай вказано на упаковці. Оптимальний варіянт – щоб рідина покривала кускус на сантиметр.

Як варити кускус на молоці

Інгредієнти

  • 1/2 склянки кускуса
  • 1 ч. л. цукру
  • 500 мл молока
  • 8 г ванільного цукру
  • Дрібка солі
  • Вершкове масло – на смак
  • Сухофрукти – за бажанням

Спосіб приготування

  1. У невелику каструлю або сотейник влити молоко і довести до кипіння.
  2. Додати сіль, цукор, ванільний цукор і перемішати. Зняти каструлю з молоком з плити.
  3. Всипати кускус у гаряче молоко. Додати вершкове масло і перемішати.
  4. Накрити каструлю кришкою, настояти 5-10 хвилин.
  5. Подавати кускус на молоці теплим. За бажанням можна додати будь-які сухофрукти.

Як зробити салат табуле з кускусу

Інгредієнти

  • 1/2 склянки кускуса
  • 2/3 склянки води
  • 1 свіжий огірок
  • 1 свіжий помідор
  • Болгарський перець, червоний, зелений і жовтий – по 1/2 шт.
  • Свіжі трави: петрушка, кінза, базилік, кріп, м'ята – по 5 г
  • 2-3 зубчики часнику
  • половина лимона
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування

  1. Залити кускус гарячою водою і залишити запарюватися на 5 хвилин. Або ж залити крупу водою і готувати на сковороді 5 хвилин, помішуючи. У кашу для кольору можна додати куркуму.
  2. Зелень нарізати дуже дрібно, додати до неї сік з половинки лимона і оливкову олію, вичавити часник, посолити – це заправка для салату.
  3. Овочі нарізати дуже дрібно, додати до них готовий кускус, перемішати, полити заправкою, ще раз перемішати, прикрасити гілочкою петрушки. Подавати салат холодним.

Раніше в програмі "Ранок з Україною" розповіли, чи справді бездріжджовий хліб такий корисний.

Тут читайте про різні види каш та їхню користь для організму.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти