У п'ятницю, 4 жовтня, пройшов шостий випуск кулінарного шоу 9-й сезон "МастерШеф". Дізнайтеся, хто залишився в шоу, а для кого участь закінчилося за кілька кроків до фіналу.
Дивіться шостий випуск "МастерШефа" 9-й сезон від 04.10.2019
Щороку проект "МастерШеф" дає всі можливі умови для аматорів, щоб навчити їх професійно готувати. Для них проводять майстер-класи, запрошують іменитих шефів, а також надають велике розмаїття продуктів. Але іноді це грає не на руку майбутнім кухарям.
Найскладніше випробування шостого випуску
У сьогоднішньому випуску учасники вперше зіткнулися з безвідходним виробництвом. Зазвичай під час приготування вони зовсім не замислюються про те, скільки продуктів витрачають даремно. Викидають цілі овочі, виливають літри вершків, знову і знову переробляють страви. Така тактика завдає шкоди як бюджету, так і навколишньому середовищу.
"Дуже важливо бережливо ставитися до продуктів. Сьогодні весь світ прагне до безвідходного виробництва. В екологічній ситуації, що склалася ми просто зобов'язані задуматися про те, який слід після себе залишаємо. Учасникам теж потрібно навчитися економити і використовувати весь кулінарний потенціал продуктів", – заявив Ектор Хіменес-Браво.
У першому випробуванні кожен з кулінарів-аматорів повинен був приготувати одну страву, будь-яку, на свій розсуд. Але головне завдання – залишити після себе якомога менше відходів. Складність виникла в тому, щоб придумати страву, що потребує найменше інгредієнтів. Всі свої відходи учасники не викидали, а збирали в спеціальні ємності, щоб судді потім змогли зважити. Ткук Ань здивувала Ектора – всього 50 грам харчових відходів. "Я в це не вірю!" – сказав шеф-кухар.
Найбільше відходів вийшло у травесті-діви Руслана – 962 грами. На другому місці – Елеонора Зубенко (548 грам), а на третьому – Андрій. Всі ці учасники автоматично отримали чорні фартухи, а судді навіть не стали дегустувати їх страви.
Що стосується інших учасників, то їх кулінарні шедеври судді все-таки спробували. Шоколадний тарт вразив серце Володимира Ярославського. Він здивувався, що за годину можна було приготувати такий десерт. Грибний крем-суп з морепродуктами, який приготував Петро Косовський, порадував Ектора, але його розчарувала презентація – блюдо було подано в десертній піалі і прикрашено креветками. Стюардеса Марія Кобзєва визнала поразку – вона сама заявила, що риба у неї не вийшла, і відмовила Єлизавету куштувати кулінарну "ганьбу", за що і отримала чорний фартух.
Випробування "Ревізор"
Всі учасники повинні були подати одну страву – качину грудку з вишневим соусом і гарбузовим пюре, але готували тільки кулінари в білих фартухах, а "чорні" стали ревізорами – як тільки вони бачили помилку під час кулінарного процесу, за допомогою дзвіночка повідомляли Ектору . Якщо зірковий суддя підтверджував, що дійсно зроблена помилка, то учасники мінялися місцями – кулінар в білому фартусі ставав ревізором, а "чорний" займав позицію кухаря. І знову хто перший помітив помилку, дзвонив у дзвоник і доносив Ектору на суперника. І так по колу. В результаті після закінчення часу той, хто опинився в ролі ревізора, і отримав чорний фартух.
"Чорні" учасники всіляко намагалися причепитися до будь-якої маленької помилки – неправильний вибір продуктів і інструментів, недотримання всіх процесів рецептури, брудна робоча поверхня і інші деталі, які, на перший погляд, здаються не такими вже істотними. Крім основних правил, діяло ще одне – якщо ревізор викликав Ектора, а той не прийняв зауваження, учасник вирушав на балкон з чорним фартухом. Свої фатальні помилки допустили чотири учасники – два Руслани, Аннушка і Юлія.
Але це ще не все, хто після випробування повинен отримати чорний фартух. Після дегустації вердикт суддею був наступним: із завданням впоралися дев'ять кулінарів, а ось Елеонора і Петро виявилися слабкою ланкою в цьому конкурсі. Причина – погана презентація Елеонори й необачність Петра. Він вкотре страждає від романтичних відносин з Юлією. Оскільки дівчина не встигла доробити вишневий соус, Петро поділився з нею, що дуже розлютило Ектора. А Єлизавета, в свою чергу, навіть відмовилася дегустувати соус Юлії Акименко.
"У вас відмінна грудка, але ви порушили правила. Ми вже не в перший раз просимо вас залишити приватне за проектом, тому зніміть білий фартух", – заявив зірковий шеф-кухар Петру.
Битва на виживання чорних фартухів
Шістьох учасників чекав складний бій – знову завоювати право носити білий фартух. Кулінарів привезли в селище під Києвом і поставили "нездійсненну" місію – приготувати десерт. Але, за традицією, з певними складнощами. "Чорні" витягали жереб і отримували право на використання "транспортних засобів", серед яких – велосипед, холодильник, полотно, бочка, тачка і коляска.
Найменше пощастило Аннушці – саме їй попався холодильник на колесах. Відзначимо, що за допомогою обраних "транспортних засобів" учасники повинні були роздобути продукти для приготування страви, які перебували від кулінарів на відстані трьох кілометрів. Але і там для аматорів підготували сюрприз: усі продукти були упаковані в коробки, і що вони беруть, напевно ніхто не знав. Перспектива приїхати на кухню з одним борошном нікого з "чорних" не влаштовувала.
Після виїзду за Київ учасники повернулися на кухню проекту, щоб приготувати десерти з тих продуктів, які вони назбирали. Судді виділили одну годину на кулінарний процес "чорним", а після у всіх інших учасників була можливість зробити перерву перед фінальною дегустацією. Але кулінари замість того, щоб видихнути і розслабитися, розсварилися між собою. Ще б пак, адже загострення пристрастей неабияке, ніхто не бажає залишати шоу! Учасники на підвищених тонах висловили всі свої невдоволення один одному. Найбільше дісталося закоханій парі – Юлії і Петру, поведінка яких дратує багатьох.
Після з'ясування стосунків настав кульмінаційний момент шостого випуску – дегустація десертів. Першими почути доленосний вердикт вийшли хлопці. Єлізавета Глинська взялася пробувати яблучний штрудель Артема Янкового. Смак її порадував в цілому, але начинка не була ідеальною – замало фруктів. Та й презентація десерту отримала швидше негативний відгук, ніж похвалу. Наступним дегустацію провів Ектор. Йому довелося оцінювати грушевий тарт поліцейського Петра. Десерт сподобався, але з кремом учасник не зовсім впорався – зайве збив констінтенцію. Тарталетка з меренгою від травесті-діви Руслана порадувала Володимира. Деякі зауваження були у судді, але тонкий смак апельсина йому припав до душі.
Настала черга дівчат презентувати свої ласощі. Апельсиново-шоколадний кекс збирачки трав Юлії візуально залучив Ектора. Втім, дівчина завжди вміла дивувати неординарним підходом до оформлення страв. Але вона допустила помилку – не карамелізувала грушу, тому тісто вийшло занадто вологим. А ось своїм вибором класичної шарлотки Елеонора влучила точно в ціль. Все було майже ідеально, за винятком начинки – Володимиру не вистачило яблук.
Аннушці в'єтнамського походження переживала за свій десерт, який вийшов незвичайним. Все тому, що їй не вдалося роздобути потрібну кількість масла і яєць. Але вона вийшла з положення, зробивши пісний бісквіт з ківі. Єлизавета була здивована, що з урахуванням тотального браку інгредієнтів можливо було приготувати подібне, але презентація засмутила суддю. За її словами, у десерту вийшов убогий вигляд.
В цілому всі учасники впоралися із завданням, враховуючи рівень складності. За словами Ектора, дрібні помилки зробили всі шестеро учасників, але додому так сьогодні і нікого не відправили.
"Так, ви всі допустили дрібні помилки, але із завданням впоралися практично всі на одному рівні. Тому сьогодні той винятковий випадок, коли ніхто не їде додому", – резюмував Ектор Хіменес-Браво.
Список учасників, які продовжать боротьбу в кулінарному шоу:
- Елеонора Зубенко
- Сергій Денисов
- Юлія Клименко
- Артем Янковий
- Юлія Акименко
- Анастасія Погосова
- Руслан Лучков
- Руслан Шилін
- Назар Віткович
- Ліля Сорокіна
- Кіеу Тхук Ань (Аннушка)
- Петро Косовський
- Андрій Боденко
- Олександра Єфименко
- Марія Кобзєва
Всі подробиці п'ятого випуску кулінарного шоу ви можете дізнатися за посиланням.
Читайте також: