Головна Сьогодні

Окрошка на квасі: секрети приготування і рецепти головного літнього супу

Традиційною основою окрошки вважається хлібний квас

Окрошка на квасі класична Фото: depositphotos.com
Окрошка на квасі класична
Фото: depositphotos.com

Класична окрошка готується на квасі. Це освіжаюча літня страва являє собою суміш дрібно нарізаних різних видів м'яса або риби, свіжих і варених овочів, солінь і зелені. Іноді окрошку заправляють кефіром, сироваткою, мінеральною водою, сметаною, огірковим розсолом і навіть пивом. Ми розповімо, як приготувати традиційну окрошку на квасі.

Дивіться відео, як приготувати окрошку:

Що кришити

depositphotos_2015_96584

В окрошку додають як свіжі, так і солоні овочі
Фото: depositphotos.com

Овочі. Вони є одним з головних компонентів в окрошці. Овочі повинні бути двох видів: одні нейтральними або прісними на смак, інші – пряними і гострими. Підходять для окрошки, по-перше, відварні картопля, ріпа, морква, бруква і свіжі огірки. Їх нарізають дрібними кубиками. Вони повинні складати приблизно половину овочевої основи в овочевих окрошках і від чверті до третини обсягу в м'ясних і рибних окрошках.

Зелень. У класичній окрошці використовується зелена цибуля (вона переважає), зелень кропу, петрушки, селери, естрагону.

М'ясо. Найкраще використовувати м'ясо різних сортів. Кулінари навіть вважають за краще поєднувати м'ясо різних тварин та свійської птиці. Так, в старовинній окрошці воліли поєднувати м'ясо поросяти, індички і тетерева, тобто ніжну свинину, домашню птицю і дичину. Пізніше в окрошку стали класти яловичину з домішкою домашньої птиці або без неї.

Риба. Якщо вирішите готувати рибну окрошку, то для неї годяться: лин, окунь, судак, оскільки їх м'ясо нейтральне до смаку і не дуже костисте. З морських риб віддається перевага трісці, вона теж нейтральна до смаку, нежирна і добре поєднується з овочами і квасом.

Яйця і сметана – обов'язкові компоненти всіх видів окрошки, ними заправляють в найостаннішу чергу.

Гриби, до речі, потрапляють в окрошку рідко, і це несправедливо. В м'ясну окрошку чудово додати маринованих опеньків. У рибну окрошку краще йдуть солоні гриби (особливо вовнянки).

Як приготувати окрошку

a26b0d5216da0233b471392a3947c4c4
Окрошка на квасі
Фото: depositphotos.com

Звичайна окрошка

200 г філе яловичини, 1 редька, 2 бульби картоплі, 1 огірок, 4 яйця, 1 пучок зеленої цибулі, 500 мл квасу, сіль.

Картоплю відварити і остудити. Редьку вимити і очистити. Відварну холодну яловичину нарізати дрібними кубиками. Огірок вимити, картопля очистити. Нарізати обидва компонента аналогічно яловичині. Редьку натерти на крупній тертці, цибулю нашаткувати.

Підготовлені інгредієнти змішати в глибокому посуді, посолити, залити квасом. Готову окрошку розлити по тарілках, додати в кожну тарілку нарізане четвертинками яйце і подати до столу.

Окрошка овочева літня

1 л квасу, 0,5 склянки огіркового розсолу, 2 ріпи, 1 стакан нарізаного кубиками відвареної картоплі, 2 свіжих огірка, 1 склянка зеленого лука, 2 ст. ложки кропу, 0,5 ст. ложки петрушки, 1 ст. ложка гірчиці, 0,5 ч. ложки чорного перцю, 3 крутих яйця.

Приготувати, як зазначено вище (рецепт "Звичайної окрошки")

Окрошка рибна

1,5 л квасу, 400-500 г риби, 350 г шпинату, 200 г щавлю, 100 г зеленої цибулі, 3 огірка, 1 корінь хрону, цедра 1/3 лимона, 1 ч. Ложка цукру, сіль, зелень кропу.

Рибу (осетрина, судак, тріска) відварити в підсоленій воді, остудити і нарізати порційними шматками.

Відварити шпинат і окремо припустити щавель, протерти їх через сито, змішати з сіллю, цукром, натертої лимонною цедрою і розвести квасом. Потім додати нарізані соломкою огірки і нашатковану зелену цибулю.

При подачі в тарілки з холодником покласти шматочки вареної риби і натертий хрін, посипати кропом.

Окрошка на хлібному квасі

1,5 л хлібного квасу, 250 г квашеної капусти, 3 шт. картоплі, 200 г яловичини, 120 г зеленої цибулі, 2 яйця. 1 ст. ложка цукру, сіль, 1 ч. ложка гірчиці, 4 ст. ложки сметани, зелень кропу або петрушки.

Зелену цибулю розтерти з сіллю, гірчицю розтерти з вареними жовтками, 2 ложками сметани, сіллю і цукром, залити квасом, розмішати і охолодити.

Нарубані квашену капусту, варені картоплю і м'ясо розкласти в глибокі тарілки, залити підготовленим квасом, покласти сметану і посипати дрібно нарізаною зеленню петрушки або кропу.

Окрошка з грибами

1 л квасу, 2 яйця, 1/2 ч. ложки готової гірчиці, 1,5 ч. ложки цукру, 1/3 склянки солоних (маринованих) грибів, 1 огірок, 250 г вареного м'яса, 80 г зеленої цибулі, сіль, тертий хрін, сметана.

Готову гірчицю, цукор, сіль і жовтки варених яєць розтерти і розвести квасом. Солоні гриби віджати і дрібно нашаткувати. Зелену цибулю нарубати і розтерти з сіллю.

Яєчні білки і м'ясо нарізати дрібними кубиками, очищений свіжий огірок – соломкою.
За 1,5-2 год до подачі всі компоненти з'єднати і заправити тертим хріном. Окремо подати сметану.

Рецепти квасу для окрошки

depositphotos_2015_86584
Квас для окрошки
Фото: depositphotos.com

Квас з сухарів

1 л води, 200 г сухарів, 10 г дріжджів, 50 г цукру

Сухарі в емальованій каструлі залити окропом, закрити кришкою і настояти протягом 3 год. Отриманий настій відцідити, додати в нього цукор і дріжджі. Дріжджі попередньо розвести теплою водою, подболтать борошном і залишити на 1 год.

Квас після додавання в нього дріжджів поставити в тепле місце на 4-5 год, потім охолодити. Він готовий до вживання. Це найбільш простий і доступний в домашніх умовах спосіб приготування квасу з сухарів.

Квас "Петровський" з сухарів

2 л води, 400 г сухарів, 30 г меду, 50 г хрону, 10 г дріжджів

Сухарі, отримані з чорного хліба, залити крутим окропом і дати їм настоятися близько 2 год. Потім їх протерти через сито, додати дріжджі, цукор. Поставити квас і дати йому вибродіться близько 5-6 год. У готовий квас покласти попередньо натертий хрін і мед, все ретельно розмішати.

Квас окрошечний

7 л води, 2 кг житнього хліба, 100 г цукру, 50 г дріжджів, 50 г борошна

Дрібні скибочки житнього хліба підсушити до рум'яної скоринки, покласти їх в каструлю, залити окропом, посуд накрити кришкою, настоювати 3-4 години. Настій процідити, додати в нього цукор і дріжджі. Готовий квас поставити в тепле місце на 3-4 год, потім охолодити. Після цього знову процідити через марлю, розлити в пляшки.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати зелений борщ. Крім цього, ми ділились, рецептом окрошки на білому квасі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: greenmama.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь