Ми звикли додавати буряк до борщу, вінегрету і оселедця під шубою. Але з цього овоча багато приготувати багато інших страв – смачних і оригінальних.
Крем-суп з буряка
Інгредієнти:
- буряк – 400 г
- картопля – 300 г
- морква – 200 г
- цибуля – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- овочевий бульйон – 1 л
- сіль, перець за смаком
- паприка – 1 ч.л.
- йогурт (сметана, збиті вершки) – 200 мл
- оливкова олія – 4 ст.л.
- зелень
Рецепт приготування:
- Крупно ріжемо цибулю і картоплю. Обсмажуємо в оливковій олії на сильному вогні, постійно помішуючи, протягом 2-3 хвилин. Моркву нарізаємо кільцями і додаємо до картоплі, зменшуємо вогонь до середнього і продовжуємо обсмажувати до легкого золотистого кольору.
- Доводимо овочевий бульйон до кипіння і додаємо до овочів, солимо, перчимо, додаємо паприку і інші спеції за смаком. Варимо овочі до готовності (15-20 хвилин).
- Запечений буряк нарізаємо невеликими кубиками і додаємо до овочів, знову доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Дрібно рубаємо часник і додаємо до овочів. Пюрируємо суп блендером.
- При подачі додаємо до кожної тарілки йогурт (сметану, вершки) і дрібно посічену зелень (можна додати фісташки або інші горішки).
- Буряковий суп-пюре відмінно підійде для вегетаріанського і пісного меню, можна подавати до столу гарячим або холодним.
Бурякове різото
Інгредієнти:
- великий буряк – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- рис карнаролі – 150 г
- овочевий бульйон – 400 мл
- біле сухе вино – 1/4 склянки
- пармезан – 40 г
- оливкова олія – 3 ст.л
- козиний сир
- волоські горіхи – 1 ст.л
- рукола – середній пучок
Рецепт приготування:
- Для різото в глибокій сковороді нагріваємо оливкову олію, обсмажуємо кілька хвилин дрібно нарізану цибулю. До цибулі додаємо рис, обсмажуємо на середньому вогні близько 4-х хвилин, щоб рис повністю просочився олією. Додаємо вино і випаровуємо його.
- Буряк (сирий, варений або печений) пюрируємо в блендері або натираємо на дрібну терку. Половину бурякового пюре додаємо до гарячого бульйона.
- Далі додаємо до рису по одному ополонику гарячого бульйону, тушкуємо на середньому вогні, постійно помішуючи. Дуже важливо, щоб бульйон, який ми додаємо до різото, був гарячим: тримаємо його в окремій каструлі на маленькому вогні, додаємо його порціями – чекаємо, поки бульйон повністю вбереться, і тільки потім доливаємо нову порцію (помішувати різото весь час обов'язково).
- Коли рис буде майже готовий, додаємо другу половину бурякового пюре. У самому кінці додаємо сир, натертий на дрібній тертці. В середньому на приготування знадобиться 20 хвилин.
- Бурякове різото викладаємо в тарілки, прикрашаємо руколою, сиром і за бажанням рубаними волоськими горіхами.
Салат з буряка з сиром
Інгредієнти:
- буряк відварний – 200 г
- петрушка – невеликий пучок
- сир козячий (або сир) – 100 г
Для заправки:
- оливкова олія – 2 ст.л
- бальзамічний оцет – 2 ч.л
- рідкий мед – 1 ч.л
- сіль, перець – за смаком
Рецепт приготування:
- Буряк очищаємо, нарізаємо невеликими слайсами. Петрушку дрібно рубаємо. Сир розламуємо руками на невеликі шматочки.
- Збиваємо виделкою оливкову олію, бальзамічний оцет, мед, сіль і перець до однорідної емульсії.
- Викладаємо на тарілку буряк і сир, посипаємо петрушкою, поливаємо заправкою і подаємо до столу.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом салату з буряка і оселедця від Даші Малахової. Сайт "Сегодня" також розповідав, як приготувати гаспачо з буряка.
Дивіться відео, як правильно вибрати заморожені овочі: