Картопляне пюре – одно з найпопулярніших страв на нашому столі. Чому у одних господинь цей гарнір виходить смачним, повітряним і ніжним, а у інших – схожим на клейстер? Вся справа в важливих деталях і дрібницях.
По-перше, для приготування пюре найкраще використовувати картоплю крохмалистих сортів – тільки так гарнір вийде по-справжньому повітряним.
Існує дуже простий спосіб дізнатися, наскільки багато крохмалю міститься в картоплі. Розріжте картоплю на дві половинки, потріть їх одна об одну, візьміть рукою за вершинку однієї половинки: якщо картопля злиплася і не падає, значить, в бульбі багато крохмалю.
По-друге, перед тим, як розминати картоплю в пюре, потрібно злити всю рідину, в якій він варився. Потім повернути каструлю на плиту і дати зайвій волозі випаруватися. Тільки після цього можна додавати масло, молоко або вершки.
Масло, яке ви додаєте в пюре, має бути кімнатної температури. А молоко або вершки – теплими. Це дозволить зробити пюре однорідним, без грудочок.
По-третє, ніколи не використовуйте для приготування пюре кухонний комбайн або блендер. Ці кухонні прилади занадто сильно перебивають картоплю, створюючи небажану крохмалисту консистенцію, липку і тягучу.
Що ж робити, якщо картопляне пюре перетворилося в клейстер?
Зробіть з нього запіканку: розподіліть пюре тонким шаром по формі для випічки, зверху викладіть масло, сир і панірувальні сухарі, і запікайте в гарячій духовці до рум'яної скоринки.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати справжні картопляні деруни. Сайт "Сегодня" також ділився ідеями, чим нафарширувати картоплю.
Дивіться відео, як подати картопляне пюре в вафельних трубочках: