Різдво – одне з найдивовижніших свят, підготовка до якого – це завжди приємні клопоти. Крім прикрашання оселі та столу, важливо, щоб і на столі все було красиво та смачно. Нижче знайдете рецепти різдвяних страв, які можна приготувати 7 січня. Беремо на замітку і дивуємо своїх гостей.
Кутя з пшениці
Фото: depositphotos.com
Складові:
- Пшениця – 2 склянки
- Мак – 1 стакан
- Мед або цукор – 100 г або ½ склянки
- Очищені горіхи – 50 г
- Ізюм – 50 г
- сіль
- вода
Рецепт приготування:
- Пшеницю перебрати, промити, всипати в окріп, довести до кипіння, відкинути на сито, облити холодною водою, скласти в каструлю або глиняний горщик, знову залити водою і варити до готовності зерен.
- Вимити стакан маку, обдати його окропом, а потім холодною водою, потовкти в ступці, поки маса не побіліє, додати мед, можна трохи солі.
- Всипати подрібнені горіхи, ошпарені окропом і проціджені родзинки.
- Влити в кутю холодну кип'ячену воду за смаком
Порада. На Різдво можна приготувати і "багату" кутю. Для цього знадобляться: 300 г пшеничної крупи (великої), 200 г окропу, 100 г меду, 200 г молока, 200 г вершків.
Пшеницю слід засипати в підігріту воду, відварити до готовності. Тільки після цього додати наповнювачі, щільно закрити кришкою і поставити в тепле місце допревать, закутавши в щось тепле (ковдру, хустку).
М'ясний холодець
Фото: depositphotos.com
Складові:
- Крило індички – 1 штука
- Яловичина на кістці – 500 г
- Курка – половина тушки
- Яловичий хвіст або качині – 500 г
- Цибуля ріпчаста – 1 штука
- Часник – 2 зубчики
- Сіль за смаком
Рецепт приготування:
- Помити м'ясо і скласти його в каструлю. Залити холодною водою до країв. Поставити на вогонь, довести до кипіння і зняти піну. Потім зменшити вогонь до мінімуму і варити близько 6 годин. Доливати воду не потрібно.
- Через 2-3 години після початку варіння додати очищену цілу цибулину і сіль. Приблизно за годину до кінця варіння додати в бульйон пару роздавлених зубчиків часнику.
- Шумівкою дістати м'ясо на блюдо і дати йому охолонути. Розібрати на шматочки руками. Цибулю і часник викинути.
- Розкласти м'ясо по формах, залити процідженим через сито бульйоном. Дати холодцю застигнути в прохолодному місці.
Рецепти страв на Різдво: Запечена буженина
Фото: depositphotos.com
Складові:
- Свинина (корувальна частина, крижі) – 1 кг
- Часник – 2 зубчики
- Гірчиця – 2 ч. л.
- сіль
- Спеції за смаком (майоран, орегано, суміш мелених перців, хмелі-сунелі)
Рецепт приготування:
- Розігріти духовку до 200 С.
- Свинину помити і обсушити. Зробити гострим ножем проколи по всій поверхні.
- Очищені зубчики часнику розрізати на 4-5 шматочків і нашпигувати ними м'ясо.
- Змішати гірчицю двох видів, сіль і спеції. Обмазати м'ясо пряною гірчицею і залишити маринуватися на 1-2 години. Потім загорнути свинину в два шари фольги.
- У невелике деко налити приблизно півсклянки води і покласти в нього м'ясо. Відправити м'ясо в духовку на 45-60 хвилин. Якщо під час запікання вода випарується з дека – підлити ще трохи.
- Ближче до кінця приготування можна акуратно через фольгу проткнути свинину гострим тонким ножем, тоді стане зрозуміло, чи готове воно.
- Готову буженину можна їсти як в теплому, так і в холодному вигляді. На гарнір підійдуть тушковані або мариновані овочі.
Голубці по-гуцульськи
Фото: depositphotos.com
Складові:
- Капуста квашена, ціла – 1 шт.
- Рис довгозернистий -1 стакан
- Кукурудзяна крупа – 1 склянка
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Олія – 5 ст. л.
- Фарш свинячий, жирний – 500 г
- Чебрець свіжий, рубаний – 1 ст. л.
- Кріп свіжий, рубаний – 1 ст. л.
- Сало свіже – 200 г
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль за смаком
Рецепт приготування:
- Сало нарізати невеликими шматочками. Рис перемішати з кукурудзяною крупою, ошпарити 2-3 рази, зливаючи окріп. Цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на крупній тертці.
- Розігріти на сковороді рослинне масло і тушкувати на ньому цибулю з морквою, кропом і чебрецем до м'якості, приправити сіллю і перцем. Додати овочі і фарш до крупи, добре перемішати.
- Капусту розібрати на листя, в кожен лист загорнути трохи начинки і сформувати голубці. Викласти голубці в каструлю шарами, перекладаючи їх салом. Залити водою, щоб вона покрила голубці, накрити кришкою і томити на слабкому вогні кілька годин
Запечена качка з яблуками
Фото: depositphotos.com
Складові:
- Качка – 2 кг 300 г
- Яблука – 2 шт.
- Чорнослив – 100 г
- Картопля – 8 шт.
- Часник – 3 зубчики
- Сіль, перець чорний – за смаком,
- Олія – 2 ст. л.
Рецепт приготування:
- Підготовлену тушку качки добре промити. У велику каструлю влити 5 літрів води, всипати 350 г крупної солі, розмішати до розчинення солі. Додати качку і прибрати в холодильник мінімум на 12 годин.
- На наступний день воду злити, качку промити і обсушити. Качку ще раз злегка підсолити, поперчити, натерти пропущеним через прес часником.
- Яблука помити, почистити, нарізати кубиками. До яблук додати чорнослив, сіль, перець, перемішати.
- Начинити качку яблучною сумішшю, шпажками сколоти нижній отвір, ніжки зв'язати.
- Картоплю почистити, нарізати на 2 частини, посолити, поперчити, влити 2 ст. л. рослинного масла, добре перемішати.
- У рукав для запікання покласти картоплю, потім, помістити нафаршировану качку.
- Закріпити краї рукава і поставити запікатися в нагріту духовку до 200 градусів на 1 годину 40 хвилин, потім, розрізати верх пакету і підрум'янити качку під грилем близько 10 хвилин.
Фарширована щука
Фото: depositphotos.com
Складові:
- Тушка щуки вагою 1 кг
- Мигдаль – 10 шт.
- Корінь петрушки – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Оливкова олія
- Скибочку білого хліба – 1 шт.
- Борошно – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Зелень петрушки
- Тертий мускатний горіх
- Мелений перець
Рецепт приготування:
- Щуку очистити, випатрати і помити. Відокремити хребет з частиною філе. З філе вибрати кістки філе двічі пропустити через м'ясорубку і посолити.
- Фарш перемішати з намоченим і віджатим хлібом, рубаним мигдалем, обсмаженою в олії 1 цибулиною, подрібненою зеленню, спеціями і борошном.
- Отриманим фаршем наповнити щуку, отвір зашити. Рибу загорнути в білу тканину, перев'язати і тушкувати в киплячій підсоленій воді з іншою цибулею і коренем петрушки 35-45 хвилин.
Вінегрет з квашеною капустою
Фото: freepik.com
Складові:
- Картопля – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Капуста квашена – 200 г
- Огірки солоні – 3 шт.
- Буряк – 2 шт.
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Рослинна олія – 3 ст. л.
Рецепт приготування:
- Буряк, моркву і картоплю вимити.
- Окремо відварити овочі до готовності. Облити холодною водою, остудити і почистити. Нарізати дрібними кубиками.
- Солоні огірки порізати кубиками, капусту дрібно нашаткувати. Дрібно порізати зелену цибулю.
- Перемішати всі інгредієнти, додати рослинне масло, сіль і перець.
Картопляний салат з огірками і оселедцем
Фото: depositphotos.com
Складові:
- Оселедець в олії – 150 г
- Невеликий картопля – 4 шт.
- Варені перепелині яйця – 3-4 шт.
- За 2-3 гілочки кропу, петрушки, кінзи
- Цибулина – 1 шт.
- Малосольні огірки – 2 шт.
- Гірчиця – 1 ч.л.
- Рослинна олія
- Перець
Рецепт приготування:
- Картоплю помити і відварити в шкірці до готовності. Остудити, почистити і нарізати кубиками.
- Очищену цибулю нарізати кільцями. Змішати гірчицю з 1 ст. л. рослинного масла і перцем. Заправити картоплю з цибулею, перемішати і відставити убік. Зелень вимити, обсушити й подрібнити.
- Огірки нарізати брусочками, яйця – кружальцями. Додати до картоплі з цибулею огірки, яйця, зелень і шматочки оселедця, перемішати. Полити олією.
Салат з курки з овочами і сиром
Фото: freepik.com
Складові:
- Куряче філе – 2 шт.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Помідори черрі – 5 шт.
- Капуста пекінська – 1 шт.
- Фета – 100 г
- Петрушка – за смаком
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Сіль перець
Рецепт приготування:
- Перець порізати соломкою, пекінську капусту нашаткувати. Додати помідори черрі, нарізані на четвертинки, і дрібно порізану зелень.
- Куряче філе відварити і порізати невеликими шматочками, додати в миску. Поперчити і посолити за смаком. Заправити оливковою олією. Викласти в салатницю. Зверху укласти сир, порізаний кубиками.
Сирник з безе
Фото: taste.com.au
Складові:
Для тіста:
- Борошно – 1 склянка
- Цукрова пудра – ¼ склянки
- Дрібка солі
- Розм'якшене вершкове масло – 100 г
Для начинки:
- Сир – 500 г
- Яйце – 1 шт.
- Яєчні жовтки – 2 шт.
- Цукор – ¾ склянки
- Вершки – 100 мл
- Ванільний пудинг – 1 упаковка
- Цедра і сік чверті лимона
- Ванільний цукор – 1 пакетик
Для безе:
- Яєчні білки – 2 шт.
- Цукрова пудра – 2-3 ст. л.
- Кокосова стружка – 20 г
- Вершкове масло – 1 ст. л.
Рецепт приготування:
- Змішати борошно, цукрову пудру, м'яке масло і сіль. Викласти в форму, застелену пергаментним папером, утрамбувати руками. Поставити в холодильник, поки готується начинка.
- Збити міксером всі інгредієнти для начинки. Вилити зверху на тісто і поставити в розігріту до 180 °С духовку на годину.
- Збити білки міксером в піну, потім додати цукрову пудру і збити до м'яких піків, викласти зверху на запіканку. Готувати ще 10 хвилин, вийняти з духовки.
- Обсмажити кокосову стружку на вершковому маслі. Посипати сирник зверху. Повністю остудити перед подачею.
Апельсиновий кекс із шоколадною глазур'ю
Фото: depositphotos.com
Складові:
Для тіста:
- Борошно – 220 г
- Цукор – 100 г
- Вершкове масло – 100 г
- Яйця – 3 шт.
- Апельсин – 1 шт.
- Коньяк – 30 мл
- Розпушувач – 10 г
Для глазурі:
- Вершкове масло – 40 г
- Какао порошок – 3 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
- Яєчний білок – 1 шт.
Рецепт приготування:
- Міксером збити масло з цукром. Додати цедру і сік в миску з маслом, ще раз добре збити.
- Додати яйця по одному, кожен раз збиваючи. Потім додати борошно, розпушувач і коньяк. Добре перемішати тісто.
- Форму для кексу змастити вершковим маслом і присипати борошном. Перекласти тісто у форму і розрівняти.
- Випікати в розігрітій до 180 градусів С духовці 30 хвилин, готовність перевірити зубочисткою. Готовий кекс остудити в формі. Перекласти на блюдо.
- Приготувати глазур. У сотейнику змішати цукор, какао порошок і вершкове масло. Поставити на вогонь і, помішуючи, довести до однорідної маси. Додати білок і добре збити.
- Прикрасити кекс глазур'ю і дати їй застигнути.
Узвар із сухофруктів
Фото: freepik.com
Складові:
- Чорнослив – 200 г
- Сушені яблука – 200 г
- Мед – 200 г або за смаком
- Сушені груші – 200 г
- Ізюм -100 г
- Вода
Рецепт приготування:
- Сухофрукти залити на 10 хвилин холодною водою. Промити. У каструлю влити 2 л води, покласти груші і варити на малому вогні 20 хвилин.
- Потім додати яблука, чорнослив і родзинки. Варити 15 хвилин. Додати мед, довести до кипіння і зняти з вогню.
- Накрити кришкою і залишити для охолодження. Процідити і подати до столу.
Тут зібрано рецепти оригінальних страв для романтичної різдвяної вечері.
Читайте також: