Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогоднi

Рукола: історія, користь і рецепти смачних страв

У руколи є й інші назви: гусеничнік посівний, аругула, рокет-салат і ін.

<p style="text-align: justify;">З руколи готують смачні салати Фото: pixabay.com</p>
З руколи готують смачні салати Фото: pixabay.com

Рукола – хто зараз не знає цю корисну зелень? Мода на неї прийшла зі Середземномор'я: саме італійські, грецькі, іспанські салати знамениті додаванням цього інгредієнта. А ви знаєте, що ще років двадцять тому рукколу в нашій країні їли тільки дипломати в закордонних поїздках, а вона, невпізнана, росла на багатьох сільських дільницях як бур'ян. Зате зараз городники серйозно взялися за неї, і на ринках можна зустріти рукколу від фермерів.

Історія "горіхово-гірчичної" трави

rocket-2243025_960_720

Фото: pixabay.com

У стародавні часи рукколу любили не тільки за насичений і гострий горіхово-гірчичний смак. У Стародавньому Єгипті з руколи робили спеціальний напій для нареченого на весіллі – єгиптяни вважали її потужним афродизіаком. У Стародавньому Римі рукола була однією з головних приправ на столах знаті. В азіатських країнах нею лікували болі в животі і горлі, в Індії масло руколи використовували при захворюваннях шкіри і для усунення мозолів. У XVI столітті королева Англії Єлизавета I не сідала обідати, якщо за столом не було руколи, а у Франції XVIII століття її називали "рослиною співака" за дивовижну здатність повертати втрачений голос.

Сьогодні рукола популярна у всьому світі, її широко культивують, і така любов пов'язана в тому числі і з чудовими корисними властивостями цієї рослини. Рукола не залишає байдужим – її специфічний смак або підкорює назавжди, або не переноситься на дух. Вона багато дає стравам – чудово відтіняє м'ясо, в Італії її люблять додавати в піцу, вона може служити основою для запіканок, ну а рецептів салатів з руколою просто не злічити.

Чим же корисна рукола?

mango-salad-1446482_960_720

Фото: pixabay.com

Близька родичка капусті і гірчиці має безліч назв, і, якщо ви зустрінете їх в рецептах, знайте, що все це одне й те саме: аругула, рокет-салат, ерука, інду, гусеничник, гулявник.

У руколою багато вітамінів групи В, фолієвої кислоти, вітаміну С, калію, магнію, цинку, заліза і селену. Всі вони відмінно зміцнюють імунітет, борються з бактеріями. Унікальні речовини флавоноїди зміцнюють стінки кровоносних судин. Рукола допомагає виводити холестерин, зайву рідину, а також вона просто знахідка для холериків – відмінно впливає на нервову систему. Новітні дослідження показали, що рукола допомагає в боротьбі з гастритом і виразкою шлунка, а також не дає розвиватися деяким раковим клітинам.

Хороша ця "горіхова травичка" для схуднення і підтримки краси. Помічено, що якщо рукколу їсти регулярно, то нігті стануть міцнішими, а волосся блискучими. Що стосується зовнішнього застосування, часто з руколи роблять омолоджуючі маски – шкіра стає більш пружною.

Тих, хто худне, обрадує факт низької калорійності руколи: в 100 грамах – всього 25 калорій.

Рукола на столі

salad-3063881_960_720

Фото: pixabay.com

Ніжніший смак – у молодої руколи: вона має більш виражений горіховий відтінок. У руколи, яка виросла високою і має вже великі листи, більш інтенсивний, гірчичний смак на любителя.

Кухарі стверджують, що рукола не терпить "тяжкості", тобто насичених, жирних заправок, – тоді вона втрачає свій унікальний смак. Наприклад, її не додають в майонезні салати і не піддають тривалій тепловій обробці. Ідеальні заправки для руколи – оливкова олія, сік лимона, гірчично-медові соуси.

Ось кілька "смачних" рецептів:

Салат "Знаменитий середземноморський"

Листочки руколи, порвані руками, викласти в салатницю, наступним шаром – помідори черрі, розрізані навпіл, потім – очищені і обсмажені креветки. Збризніть невеликою кількістю бальзамічного оцту і оливкового масла, посипте пармезаном і кедровими горішками.

Теплий печінковий салат

Обсмажити на сковороді курячу печінку (10-12 штук), перекласти на тарілку. На цій же сковороді трохи розігріти розрізані на половинки виноградини без кісточок. Невеликий пучок руколи промити, висушити, помістити на дно салатник. Зверху викласти печінку, потім виноград, скропити салат бальзамічним оцтом.

Кальмари гриль із руколою

Відваріть кільця кальмара (600 г) до напівготовності, зніміть шкірку, поріжте. Перемішайте кальмарів з чотирма ложками оливкової олії, додайте 1 роздавлений зубчик часнику, 1 подрібнений чилі, сік і цедру половини лимона. Розігрійте гриль або барбекю і обсмажуйте кальмарів з усіх боків близько 3 хвилин. У салатної ємності змішайте оливкова олія, пучок порізаної руколи, трохи лимонного соку. Додайте кальмарів і перемішайте.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом салату з руколи з ростбіфом. Ми також писали, які страви "люблять" руколу.

Дивіться відео, як виростити зелень у себе вдома взимку:

Джерело: greenmama.ru

Новини партнерiв

Новини партнерiв