Овочеві страви – це основа здорового харчування , без них не обходиться раціон кожної сім'ї. Як правильно варити, тушкувати і смажити овочі, щоб зберегти максимально їх смак і користь?
Як правильно варити овочі
- Овочі найкраще відварювати якомога швидше, тобто, на великому вогні: так ви збережете більшу частину їх корисних речовин.
- Для того, щоб овочі відварити рівномірно, їх треба нарізати на приблизно однакові частини.
- Коренеплоди краще закладати в холодну воду; всі інші овочі – в окріп.
- Для того, щоб нарізаний кубиками картопля не розварилася і не втратив своєї форми, її треба відварювати на маленькому вогні.
- Не варто солити овочі відразу ж, як тільки ви їх ставите варити: вони втратять значну частину своїх вітамінів. Овочі краще солити на стадії напівготовності.
- Якщо ви готуєте баклажани, перед тим, як занурити їх у воду, необхідно нарізати їх, посолити і залишити хвилин на 15. Готові баклажан не гірчитимуть.
- Готуючи суп, не закладайте овочі всі разом, дотримуйтеся такої черговості: спочатку тверді (морква, селера, буряк), потім м'які (перець, кабачки, капуста, помідори).
- Для того, щоб відварені овочі не зморщилися, відразу ж після їх приготування необхідно змастити їх рослинною олією або заправити жиром.
- Картопляне пюре краще не збивати в блендері, використовуйте для цього віночок для збивання або товкачку. Збите в блендері пюре буде занадто в'язким і клейким. Молоко в пюре слід додавати, не холодним, а теплим, інакше пюре може посіріти.
- Відварюючи кольорову капусту, додайте у воду трохи молока: це поліпшить її колір і аромат.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Як правильно тушкувати овочі
- Якщо ви тушкуйте різні овочі для рагу, краще спочатку кожен вид овочів припустити окремо, і тільки потім їх з'єднати разом.
- Тушкувати овочі потрібно тільки в емальованій каструлі з щільно закритою кришкою, так як вільний доступ кисню негативно позначається на вітамінах (вони всі руйнуються під час варіння).
- Температура готування овочів повинна бути постійною, рідина, в якій тушкуються овочі, не повинна дуже кипіти.
- Зазвичай ми вважаємо за краще тушкувати овочі, додаючи в них воду або бульйон (м'ясний, овочевий або курячий), але можете спробувати додати вино або пиво: алкоголь в процесі приготування випарується, а блюдо отримає цікавий пікантний смак.
- Перед тим, як починати тушкування, багато господинь обсмажують овочі на сковороді, а вже потім з'єднують їх в каструлі і тушкують. Якщо ви прагнете споживати менше жирів, варто пропустити цей етап в приготуванні тушкованих страв.
Як правильно смажити овочі
Овочі можна смажити двома способами: в невеликій кількості жиру та у фритюрі.
- Якщо ви смажите в невеликій кількості жиру, краще нарізати овочі скибочками, часточками, брусочками або кубиками. Перед тим, як помістити овочі в сковорідку, їх можна посолити: тоді з них активніше виходитиме рідина.
- У фритюрі смажать, як правило, сиру картоплю і картопляні крокети, а також зелень петрушки і ріпчасту цибулю. Час смаження у фритюрі становить приблизно 2-8 хвилин, в залежності від виду овочів. Кількість жиру при смаженні у фритюрі має бути в 4-5 разів більше, ніж кількість овочів на сковороді.
Нагадаємо, раніше сайт "Сьогодні" писав, як швидко і легко очистити ягоди від кісточок. Крім цього, ми розповідали про самі низькокалорійні ягоди і фрукти. Ми також ділилися ідеями, як використовувати застарілі овочі і фрукти.
Дивіться відео, як надовго зберегти овочі свіжими:
як використовувати застарілі овочі і фрукти.