Уже настав час, коли на столі з'явилася чудова весняна страва – зелений борщ зі свіжого щавлю. Але з цієї кислуватої зелені можна зварити не тільки борщ, а й інші смачні і корисні супи.
Для приготування перших страв важливо використовувати молоді листочки, оскільки під дією сонячних променів в зелені накопичується занадто багато щавлевої кислоти.
Зелений борщ з молодою кропивою і м'ясом
Інгредієнти:
- 400 г м'яса
- 3 картоплини
- 100 г рису
- 3 яйця
- по 0,5 пучка щавлю і молодої кропиви
- 4 варених курячих яйця або 8-10 перепелиних
- сіль, мелений перець
- 2 л води
- сметана
Рецепт приготування:
- М'ясо помити і залити холодною водою. Довести до кипіння, зняти піну і варити до майже повної готовності.
- Картоплю почистити і нарізати кубиками. Додати до бульйону разом з промитим рисом. Приправити сіллю і перцем.
- За 10 хвилин до кінця приготування додати промиту і нашатковану зелень.
- Дістати з бульйону м'ясо, розрізати його на шматочки і повернути до бульйону. Знову довести до кипіння і зняти з вогню.
- Подавати зелений борщ разом зі сметаною і половинками варених яєць.
Рибна ботвінья
Інгредієнти:
- 1 літр хлібного квасу
- 500 г необробленої риби або 200 г рибного філе
- 300 г щавлю
- 4 столові ложки рубаної зеленої цибулі
- 3 листочки зеленого салату
- 200 г свіжих огірків
- 3 чайні ложки тертого хрону
- терта лимонна цедра
- сіль
- цукор
- 3 столові ложки рубленого кропу
Рецепт приготування:
- Насамперед в окремому посуді доведеться відварити рибу. Коли охолоне, м'якоть відокремте від кісток, видаліть шкіру і обробіть на великі шматки.
- Паралельно варимо щавель. Через кілька хвилин, коли він буде готовий, пропускаємо його через сито.
- Залишилося тільки покласти до квасу пюре з щавлю, подрібнене листя салату (бажано це зробити руками), шматочки огірка, зелену цибулю, заправити хроном, сіллю, цукром і тертою лимонною цедрою.
- А тепер відправляємо холодник до холодильника приблизно на півгодини. Рибу кладемо в останній момент прямо в тарілки і заливаємо ботвіньєю.
ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ
Суп з щавлю з грудинкою і вареним яйцем
Інгредієнти:
- 600-700 мл м'ясного або овочевого бульйону
- 300-400 г щавлю
- 1-2 шт. авокадо
- 8 листочків м'яти
- 6 листочків базиліка
- 1 зубчик часнику
- 1 ст.л. ложка оливкової олії
- 80 г копченої грудинки
- перепелині або яйця, зварені круто
- сіль, мелений перець
- сметана
Рецепт приготування:
- Зварити бульйон.
- Підсмажити грудинку, нарізану невеликими кубиками.
- До киплячої води додати щавель, м'яту і базилік. Варити 30 секунд.
- Збити блендером щавель, м'яту, базилік, грудинку, часник, авокадо і оливкову олію, додавши при цьому ополоник бульйону. Повинна вийти однорідна маса.
- Перемішати цю суміш з бульйоном, посолити за смаком.
- Подавати суп разом з половинками варених яєць і сметаною.
Французький щавлевий суп
Інгредієнти:
- 400 г щавлю
- 1,5 л води
- 400 г черствого білого хліба
- 375 мл молока
- 250 мл крем-фреш або сметани
- 30 г вершкового масла
- сіль
- мелений чорний перець
Рецепт приготування:
- Дрібно посікти щавель.
- У каструлі з товстим дном розтопити вершкове масло, додати щавель і томити, помішуючи, на повільному вогні 10 хвилин.
- Хліб нарізати дрібними кубиками. Окремо закип'ятити воду і залити нею щавель, додати хліб, посолити за смаком. Знову довести рідину до кипіння, зменшити вогонь і варити, періодично помішуючи, 30 хвилин.
- Змішати молоко і крем-фреш, влити до супу, ретельно перемішати, поперчити за смаком, ще раз довести до кипіння і відразу ж зняти з вогню. Подавати гарячим.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Суп-пюре з щавлю і картоплі з грінками
Інгредієнти:
- 500 г картоплі
- 1 цибулина
- 1 морква
- 400 г щавлю
- 2 яйця
- 1 ст.л. вершкового масла
- 200 мл вершків
- сіль
- білий хліб для сухариків
Рецепт приготування:
- Овочі почистити, помити і нарізати.
- Лук з морквою обсмажити на вершковому маслі до м'якості. Залити 2 л окропу, додати картоплю і варити до готовності.
- Щавель помити і нарізати. Додати до каструлі і готувати ще 5 хвилин.
- Яйця збити виделкою і, помішуючи, додати до супу. Вимкнути плиту і дати супу трохи охолонути. Злити частину бульйону.
- Хліб без скоринок нарізати кубиками і підсушити в духовці або на сковороді.
- Додати вершки і збити суп занурювальним блендером. Довести суп до бажаної консистенції бульйоном. Прогріти і подавати разом з грінками.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав про найкорисніші види зелені. Ми також ділилися рецептом весняного супу з черемші. Крім цього, ми розповідали, як зварити суп із зеленого горошку.
Дивіться відео, як зварити колумбійський картопляний суп: