Головна Сьогоднi

ТОП-6 найбільш поширених міфів про їжу

Не варто зміцнювати кістки молоком і відмовлятися від гострої їжі

<div id="gt-res-content">
<div id="gt-res-dir-ctr" class="trans-verified-button-small" dir="ltr"><span id="result_box" lang="uk"><span>Вибір</span><span>.</span> <span>Чим</span> <span>більше</span> <span>різнобарвним</span> <span>буде</span> <span>вміст
Вибір. Чим більше різнобарвним буде вміст

Зараз на слуху безліч різних тверджень з приводу правильного харчування, і більшість людей сліпо вірять в них. Прочитавши в інтернеті або почувши від знайомих, що молоко зміцнює кістки, людина починає його пити мало не літрами - і починає страждати від здуття живота. Або, наприклад, дізнається, що краще їсти часто, починає так харчуватися - і набирає зайву вагу. "Сегодня" з'ясувала, в чому помиляються українці і які факти про правильне харчування пора перенести в категорію міфів.

МІФ №1: Всі дієти — зло

Нерідко можна зустріти твердження, що будь-які дієти шкідливі для здоров'я. Насправді це не так. Звичайно, існують виснажливі дієти для схуднення, які передбачають дуже жорсткі обмеження в їжі, – такі зроблять негативний вплив. Але іноді особливий режим харчування просто необхідний. Зокрема, в період відновлення після отруєння організм не готовий сприймати всю їжу. В цьому випадку меню з великою кількістю круп і винятком жирних продуктів піде на користь. Бувають також розвантажувальні дієти з метою очищення, коли з раціону прибирають м'ясо. Це тимчасове обмеження має позитивний ефект: оскільки їжа легка, органи травлення мають можливість "відпочити" і відновитися. Дієтами називають і цілі системи харчування. Наприклад, середземноморська – корисна і збалансована. В її основі – багато овочів і фруктів, морепродукти, бобові та оливкова олія. Такий асортимент знижує ймовірність розвитку багатьох захворювань.

МІФ №2: Молоко зміцнює кістки

Думка, що молоко сприяє зміцненню зубів і кісток, виникла ще в Радянському Союзі. На перший погляд, все здається логічним, адже молочні продукти містять багато кальцію, а саме цей мікроелемент впливає на здоров'я кісткової системи. Однак останні дослідження доводять, що молоко не найкраще джерело кальцію. У цьому напої мікроелемент знаходиться в такій формі, яка складно засвоюється. Більш того, щоб провести залуження і нейтралізацію молочної кислоти, організму доводиться ще й витратити свої запаси кальцію! Тому немає сенсу налягати на молочку з надією, що це вбереже від переломів.

МІФ №3: Гостра їжа шкодить ШКТ

Якщо ви завжди уникаєте пряних страв, то чините шлунково-кишковому тракту не найкращу послугу. У міру гостра їжа, навпаки, корисна! Пікантні приправи, наприклад червоний перець чилі, добре загоюють ранки на слизовій шлунка, оскільки місцево підсилюють кровообіг. Також гострі продукти і пряні спеції надають антипаразитарний і протигрибковий ефект, покращують склад мікрофлори кишечника. Найголовніше – не поєднувати гостре з жирною їжею, щоб не перевантажити ШКТ, не вживати такі приправи при виразковій хворобі шлунка і знати міру.

МІФ №4: Їсти потрібно мало, але часто

Напевно ви не раз чули рекомендацію їсти маленькими порціями якомога частіше (5-6 разів на день). Такий підхід до харчування нібито покращує обмін речовин, знижує апетит і навіть допомагає скинути зайві кілограми. Однак на сьогоднішній день дієтологи не згодні з цією думкою. Харчуватися таким чином потрібно тільки тим людям, у яких є проблеми з шлунково-кишковим трактом. Наприклад, при холециститі, гастриті, панкреатиті в стадії загострення. А ось якщо людина відносно здорова, треба все-таки їсти тричі на день (сніданок, обід, вечеря) і обов'язково вживати в перервах достатню кількість рідини – не менше 1,5-2 літрів чистої негазованої води в день.

МІФ №5: Кокосова олія – найкраща

Деякі джерела свідчать, що кокосова олія краще будь-яких інших олій, оскільки вона містить до 90% насичених жирів. Це дійсно правда, але вживати її потрібно з особливою обережністю. Наприклад, для термообробки (в тому числі для смаження) це відмінний варіант. Оскільки насичені жири під час смаження перетворюються на канцерогенні. Але додавати кокосов олію в салати та інші готові страви не рекомендується. Велика кількість насичених жирів може навіть нашкодити вашому організму. В цьому випадку краще віддайте перевагу корисним оліям з ненасиченими жирами, що містять омега-3, – наприклад, льняній, конопляній, оливковій.

МІФ №6: Коричневий рис — суперкорисний

Багато хто вважає, що коричневий рис, на відміну від білого, містить масу корисних речовин. Звичайно, він дійсно корисніше білого. Але наситити організм вітамінами, мікроелементами і живильними речовинами йому не під силу. По-перше, коли ми вимочуємо рис перед приготуванням, то разом з крохмалем вимивається частина вітамінів. По-друге, при термообробці вони гинуть. Тому коричневий рис добре працює тільки як сорбент для організму, очищаючи його від шлаків і токсинів.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерiв

Новини партнерiв