I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

ТОП-6 найбільш поширених міфів про їжу

Не варто зміцнювати кістки молоком і відмовлятися від гострої їжі

Зараз на слуху безліч різних тверджень з приводу правильного харчування , і більшість людей сліпо вірять в них . Прочитавши в інтернеті або почувши від знайомих , що молоко зміцнює кістки , людина починає його пити мало не літрами – і починає страждати від здуття живота . Або , наприклад , дізнається , що краще їсти часто , починає так харчуватися – і набирає зайву вагу . " Сегодня" з'ясувала , в чому помиляються українці і які факти про правильне харчування пора перенести в категорію міфів .

МІФ №1: Всі дієти — зло

Нерідко можна зустріти твердження, що будь-які дієти шкідливі для здоров'я. Насправді це не так. Звичайно, існують виснажливі дієти для схуднення, які передбачають дуже жорсткі обмеження в їжі, – такі зроблять негативний вплив. Але іноді особливий режим харчування просто необхідний. Зокрема, в період відновлення після отруєння організм не готовий сприймати всю їжу. В цьому випадку меню з великою кількістю круп і винятком жирних продуктів піде на користь. Бувають також розвантажувальні дієти з метою очищення, коли з раціону прибирають м'ясо. Це тимчасове обмеження має позитивний ефект: оскільки їжа легка, органи травлення мають можливість "відпочити" і відновитися. Дієтами називають і цілі системи харчування. Наприклад, середземноморська – корисна і збалансована. В її основі – багато овочів і фруктів, морепродукти, бобові та оливкова олія. Такий асортимент знижує ймовірність розвитку багатьох захворювань.

Реклама

МІФ №2: Молоко зміцнює кістки

Думка, що молоко сприяє зміцненню зубів і кісток, виникла ще в Радянському Союзі. На перший погляд, все здається логічним, адже молочні продукти містять багато кальцію, а саме цей мікроелемент впливає на здоров'я кісткової системи. Однак останні дослідження доводять, що молоко не найкраще джерело кальцію. У цьому напої мікроелемент знаходиться в такій формі, яка складно засвоюється. Більш того, щоб провести залуження і нейтралізацію молочної кислоти, організму доводиться ще й витратити свої запаси кальцію! Тому немає сенсу налягати на молочку з надією, що це вбереже від переломів.

МІФ №3: Гостра їжа шкодить ШКТ

Якщо ви завжди уникаєте пряних страв, то чините шлунково-кишковому тракту не найкращу послугу. У міру гостра їжа, навпаки, корисна! Пікантні приправи, наприклад червоний перець чилі, добре загоюють ранки на слизовій шлунка, оскільки місцево підсилюють кровообіг. Також гострі продукти і пряні спеції надають антипаразитарний і протигрибковий ефект, покращують склад мікрофлори кишечника. Найголовніше – не поєднувати гостре з жирною їжею, щоб не перевантажити ШКТ, не вживати такі приправи при виразковій хворобі шлунка і знати міру.

МІФ №4: Їсти потрібно мало, але часто

Напевно ви не раз чули рекомендацію їсти маленькими порціями якомога частіше (5-6 разів на день). Такий підхід до харчування нібито покращує обмін речовин, знижує апетит і навіть допомагає скинути зайві кілограми. Однак на сьогоднішній день дієтологи не згодні з цією думкою. Харчуватися таким чином потрібно тільки тим людям, у яких є проблеми з шлунково-кишковим трактом. Наприклад, при холециститі, гастриті, панкреатиті в стадії загострення. А ось якщо людина відносно здорова, треба все-таки їсти тричі на день (сніданок, обід, вечеря) і обов'язково вживати в перервах достатню кількість рідини – не менше 1,5-2 літрів чистої негазованої води в день.

МІФ №5: Кокосова олія – найкраща

Деякі джерела свідчать, що кокосова олія краще будь-яких інших олій, оскільки вона містить до 90% насичених жирів. Це дійсно правда, але вживати її потрібно з особливою обережністю. Наприклад, для термообробки (в тому числі для смаження) це відмінний варіант. Оскільки насичені жири під час смаження перетворюються на канцерогенні. Але додавати кокосов олію в салати та інші готові страви не рекомендується. Велика кількість насичених жирів може навіть нашкодити вашому організму. В цьому випадку краще віддайте перевагу корисним оліям з ненасиченими жирами, що містять омега-3, – наприклад, льняній, конопляній, оливковій.

Реклама

МІФ №6: Коричневий рис — суперкорисний

Багато хто вважає , що коричневий рис , на відміну від білого , містить масу корисних речовин . Звичайно , він дійсно корисніше білого . Але наситити організм вітамінами , мікроелементами і живильними речовинами йому не під силу . По-перше , коли ми вимочуємо рис перед приготуванням , то разом з крохмалем вимивається частина вітамінів . По- друге , при термообробці вони гинуть . Тому коричневий рис добре працює тільки як сорбент для організму , очищаючи його від шлаків і токсинів .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти