Полуничне варення традиційно готують на початку червня, коли ягоди найстигліші і смачні. Рецептів варення з полуниці маса: його можна варити як з цілими ягодами, так і протертими; готувати в каструлі, мультиварці або хлібопічці; додавати желатин для додаткової густоти або робити рідким. І нарешті, приготувати сире або навіть сухе полуничне варення.
Дивіться відео, як приготувати домашнє вино з полуниці:
Класичне полуничне варення
Інгредієнти:
- Полуниця свіжа дрібна – 1 кг
- Цукор – 1 кг
Рецепт приготування:
- Полуницю треба перебрати, прибрати плодоніжки, промити ягоди під проточною водою.
- Після цього зважити і засипати цукром в пропорції один до одного. Залишити полуницю під цукром на добу, щоб ягода пустила сік. Наступного дня цукор практично повинен розчинитися в полуничному соку
- Поставити миску на вогонь, довести до кипіння, трохи зменшити вогонь і варити 5 хвилин.
- Вимкнути вогонь, залишити варення на добу остигати і настоюватися.
- На другий день повторити процедуру варіння в тому ж порядку: довести до кипіння, зменшити трохи вогонь і варити 5 хвилин. Цього разу потрібно знімати пінку.
- Перелити гаряче полуничне варення в стерилізовані банки, закатати.
Сухе варення з полуниці
Інгредієнти:
- Полуниця – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Вода – 0,5 л
- Цукрова пудра – 90 г
Рецепт приготування:
- Зваріть цукровий сироп, додайте полуницю.
- Доведіть ягоди до кипіння. Зніміть піну і знову дайте полуниці закипіти. Повторіть так 5-6 разів, поки ягоди не зваряться.
- Викладіть варення на сито і залиште його на добу. Потім підсушіть полуницю в духовці при температурі 80 C протягом 3 годин.
- Підсушену полуницю обваляйте в цукровій пудрі.
Сире варення з полуниці
Інгредієнти:
- 2-2.5 кг полуниці
- 3 кг цукру
Рецепт приготування:
- Ягоди промити і видалити чашолистки.
- Пропустити полуницю через м'ясорубку або подрібнити в блендері. Домагатися ідеально однорідного пюре не потрібно.
- Засипати цукром, добре перемішати і поставити на 1-2 години в холодильник.
- Потім взяти чисту пластикову або дерев'яну ложку і перемішувати, поки цукор повністю не розчиниться.
- Протерту полуницю перелити в стерилізовані банки і зберігати в холодильнику. Набирати його слід тільки чистою ложкою, щоб бактерії не запустили процес бродіння.
Полуничне варення в мультиварці
Інгредієнти:
- 1 кг полуниці
- 1 кг цукру
- 1/2 мультисклянки води (за бажанням)
Рецепт приготування:
- Підготовлені ягоди полуниці викладіть в чашу мультиварки і засипте цукром.
- Закрийте кришку мультиварки, встановіть режим "Тушкування" на 1 годину.
- Після закінчення режиму розкладіть варення по стерилізованих банках і закатайте.
Варення з полуниці з желатином
Інгредієнти:
- Вода – 50 мл
- Желатин – 1 ст. л.
- Полуниця свіжа – 400 г
- Цукор – 200 г
Рецепт приготування:
- Полуницю ретельно, але швидко промити, просушити.
- Видалити чашолистки, а кожну ягоду розрізати на 5-6 частин.
- Додати 200 г цукру і перемішати.
- Довести суміш до кипіння, варити 5 хвилин, знімаючи піну. Зняти з вогню і залишити на 1 годину. Таку процедуру повторити ще раз.
- Столову ложку желатину залити водою 50 мл і дати йому набрякнути.
- Відокремити сироп від ягід полуниці і проварити його 10-15 хвилин. Додати набряклий желатин, відокремлені ягоди.
- Довести до кипіння і варити 3 хвилини.
- Розлити варення в стерилізовані банки і відразу закатати.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати полуничне варення з цілими ягодами. "Сегодня" також ділилися рецептом найсмачнішого апельсинового джему.