Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Усесвітній день вегетаріанства 2019: ТОП-5 рецептів страв без м'яса

Рецепти вегетаріанських страв для початківців

Вегетаріанська паста з томатним соусом
Вегетаріанська паста з томатним соусом
Фото: freepik.com

Всесвітній день вегетаріанства щороку відзначають 1 жовтня. Він був заснований Північноамериканським вегетаріанським суспільством в 1977 році. Мета свята – підвищити інформованість громадськості про переваги вегетаріанського способу життя, як із погляду на здоров'я і екології, так і з етичної точки зору.

Дивіться відео про відомих вегетаріанців шоу-бізнесу:

Не секрет, що в наші дні дедалі більше людей дотримуються вегетаріанства. Мотиви відмови від м'яса найрізноманітніші: від проблем зі здоров'ям до турботи про благополуччя тварин, від екологічних причин до бажання бути в тренді. У нашій добірці ви знайдете кращі рецепти основних вегетаріанських страв.

Вегетаріанський крем-суп із кабачків

Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 800 г кабачків
  • 1 велика цибулина
  • 4 зубчика часнику
  • 100 г петрушки
  • 150-300 мл вершків жирністю 20–38%
  • Вершкове масло
  • Сіль, свіжомелений чорний перець

Спосіб приготування:

  1. Очистіть і дрібно наріжте цибулю і часник. Кабачки при бажанні очистіть від шкірки, наріжте невеликими шматочками. Дрібно порубайте зелень.
  2. У великій каструлі з товстим дном розігрійте масло, покладіть цибулю і обсмажуйте 5 хвилин.
  3. Додайте кабачки з часником і обсмажуйте на середньому вогні 5 хвилин. Посоліть, влийте 2 склянки гарячої води, доведіть до кипіння, закрийте кришкою і варіть 10-15 хвилин. Кабачки повинні стати м'якими.
  4. Всипте в каструлю зелень, через 1 хвилину зніміть з вогню і збийте суп блендером.
  5. Долийте стільки вершків, скільки вам хочеться з точки зору консистенції і смаку, приправте перцем і знову збийте. Подавайте гарячим або холодним.

Вегетаріанські лимонне різотто від Юлії Висоцької

Фото: Pixabay

Час приготування:

  • 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 250 г рису арборіо
  • 100 г пармезану
  • 1 лимон
  • 1 стебло селери
  • 1 ріпчаста цибуля
  • 1 яєчний жовток
  • 1,5 л овочевого або курячого бульйону
  • 50 мл вершків
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • Дрібка морської солі

Спосіб приготування:

  1. Цибулю почистити і дуже дрібно порубати. Селеру дуже дрібно порізати.
  2. Розігріти в глибокій сковороді вершкове масло і оливкову олію, додати цибулю і селеру, обсмажувати 5-6 хвилин до прозорості цибулі, додати дрібку солі.
  3. Всипати рис, перемішати і поступово, ополоник за ополоником, додавати бульйон. Постійно помішувати і стежити за тим, щоб рис не плавав у рідині, а вбирав бульйон. Тримати на вогні 15-18 хвилин.
  4. Цедру лимона натерти на дрібній тертці, з половинки лимона віджати сік. Пармезан натерти на дрібній тертці.
  5. Змішати жовток, вершки, половину сиру, цедру і сік лимона і додати в різотто. Перемішати і зняти з вогню.
  6. Присипати пармезаном і відразу ж подавати до столу.

Вегетаріанська фарширована картопля з сиром

Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 45 хвилин

Інгредієнти:

  • 12-16 невеликих картоплин, відварених до напівготовності
  • 3-4 ст.л. оливкової олії
  • 100 г фети
  • 50 мл сметани
  • 1 невелика червона цибулина
  • 1 ст.л. каперсів
  • Сіль і перець за смаком
  • 1 ч.л. паприки
  • Зелень – для подачі

Спосіб приготування:

  1. Духовку розігріти до 200 ºС. Картоплю збризнути олією і відправити в духовку на 20 хвилин.
  2. Потім склянкою злегка розчавити кожну картоплину і знову відправити в духовку на 10-15 хвилин.
  3. Сметану змішати з фетою.
  4. На кожну картоплину покласти невелику ложку фети, присипати сіллю, перцем, паприкою, покласти нашатковану цибулю, каперси і зелень. Можна подавати на стіл.

Вегетаріанські каннеллоні з сиром і шпинатом від Джеймі Олівера

Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 2 години

Інгредієнти:

  • 400 г замороженого шпинату
  • 1/4 ч.л. меленого мускатного горіха
  • оливкова олія
  • 2 зубчика часнику
  • 800 г консервованих томатів
  • 1 лавровий листок
  • 5 гілочок базиліку
  • 1 ст.л сухого базиліку або кілька гілочок свіжого
  • 250 г рікотти
  • 1 яйце
  • 100 г тертого пармезану
  • 150 г каннеллоні (14 шт.)
  • 200 г моцарелли для піци
  • 1 кулька моцарели
  • 200 мл води
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  1. У розігріту каструлю налити олію, викласти шпинат і мускатний горіх, посолити і залишити тушкуватися на невеликому вогні близько 15 хвилин, до готовності. Потім остудити.
  2. У сковороду налити олію, додати часник, подрібнені помідори, лавровий лист, сухий базилік і варити 30 хвилин. Приправити сіллю і перцем.
  3. Шпинат перемішати з рікоттою, яйцем і пармезаном. Наповнити каннеллоні шпинатною сумішшю і укласти їх в форму для запікання 20х25 см, в один ряд.
  4. Розподілити томатний соус поверх каннеллоні, додати 200 мл води, розкласти листя свіжого базиліка, посипати натертою на крупній тертці моцарелою для піци і розкласти листя свіжого базиліка. Знову посипати натертою на крупній тертці моцарелою для піци і розкласти шматочки звичайної моцарели.
  5. Скропити каннеллоні оливковою олією і випікати 40 хвилин, при 180 ºС до рум'яної скоринки.

Вегетаріанський грецький салат із виноградом

Грецький салат з виноградом
Грецький салат з виноградом
Фото: Depositphotos

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • Огірок – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Помідори черрі – 10 шт.
  • Виноград кішміш – 1 грона
  • Камамбер у прованських травах – 100 г
  • Руккола – 50 г
  • Оливкова олія – 30 г
  • Сік 1/2 лимона
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

  1. Огірок помити, нарізати півкільцями.
  2. Перець вимити і очистити від насіння. Нарізати перець трикутником.
  3. Черрі вимити, видалити плодоніжки. Розрізати помідори навпіл.
  4. Виноград зняти з гілочок і вимити.
  5. Рукколу вимити і просушити.
  6. Сир нарізати кубиком.
  7. Змішати оливкову олію з соком лимона, сіллю і перцем в однорідну емульсію.
  8. Перемішати сир, перець, огірок, черрі та виноград із емульсією.
  9. Викласти на тарілку рукколу, зверху салат. Прикрасити бальзамічним кремом.

Плюси і мінуси вегетаріанства для здоров'я


Фахівці з харчування кажуть, що повна відмова від м'яса шкодить якості волосся, шкіру і навіть нігтів людини. Організм не отримує належної кількості вітамінів і забирає їх із власних резервів. А набрати достатню кількість поживних речовин з продуктів рослинного походження дуже складно.

Експерти додають, що для підтримки норми вітамінів і мінералів потрібно їсти м'ясо 3-4 рази на тиждень, тоді як щоденне вживання м'яса шкідливо для травлення.

Серед плюсів вегетаріанства – знижений ризик виникнення серцево-судинних і онкологічних захворювань. Крім цього, ті, хто не їсть м'яса, рідко страждають від надмірної ваги.

Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати смачні вегетаріанські супи. "Сегодня" також ділилися рецептами салатів для вегетаріанців.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів