Великий піст 2020 розпочався 2 березня і триватиме до 18 квітня. Він найсуворіший і найтриваліший. Впродовж семи тижнів перед Великоднем не можна вживати м'ясо, молочні продукти і яйця, але овочі, фрукти і крупи дозволені.
Ми поділимося рецептами смачних і корисних закусок, які урізноманітнять ваше пісне меню. Вони багаті вітамінами, мінералами і рослинним білком.
Найпростіший рецепт хумуса
Час приготування:
- 10 хвилин
Інгредієнти:
- 3 чашки (750 мл) відвареного або консервованого гороху нут
- 2 зубчики часнику
- 1/3 чашки тахіні (кунжутної пасти)
- 1/4 чашки свіжовичавленого лимонного соку
- 1 ч. л. солі
Спосіб приготування:
- У кухонному комбайні змішати всі інгредієнти. Додати 4-6 ст. л. холодної води. Подрібнити до дуже гладкої маси.
- Отриману масу викласти на тарілку і полити оливковою олією і посипати паприкою.
- Подавати з овочами або чіпсами.
Дивіться відео, як приготувати пісну локшину:
Грибна ікра з овочами
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 300 г печериць
- 400 г моркви
- 1 маленький солоний огірок
- 200 г цибулі
- 120 г пагонів молодої спаржі (можна замінити стручковою квасолею)
- 3 зубчики часнику
- Чорний мелений перець
- Мелений кайенський перець
- Сіль
- 1/3 склянки олії
Спосіб приготування:
- Цибулю очистити і нарізати невеликими кубиками. Гриби довільно нарізати. Моркву очистити і нарізати кружальцями. Спаржеві пагони розрубати на чотири частини. Часник дрібно порубати.
- Спаржу відварити в підсоленій воді впродовж двох хвилин, промити під холодною проточною водою. Моркву теж відварити до готовності і промити. Відкинути овочі на сито.
- Налити в сковороду половину олії і обсмажити цибулю і часник до золотистого кольору. Додати олію, що залишилася і гриби, готувати до випаровування рідини.
- Додати відварену моркву, спаржу і дрібно порізаний солоний огірок. Посолити, поперчити за смаком. Готувати близько хвилини, помішуючи. Остудити.
- Подрібнити всі інгредієнти за допомогою блендера. Готову закуску подавати разом з хлібом.
Фаршировані помідори з кускусом
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 1/4 склянки + 1 ст.л. оливкової олії
- 1/4 склянки свіжого лимонного соку
- 2 ч.л. кленового сиропу
- Сіль, мелений перець за смаком
- 1 стакан кускуса
- 4 стебла зеленої цибулі
- 2 ч.л. дрібно посіченою часнику
- 4 шт. великих стиглих помідорів
- 1/4 склянки нарізаної м'яти
- 1/4 склянки нарізаної петрушки або кінзи
Спосіб приготування:
- Змішайте 1/4 склянки оливкової олії з лимонним соком, кленовим сиропом, 1 1/2 чайної ложки солі і 1/2 чайної ложки меленого перцю. Відкладіть в бік.
- Доведіть 1 1/2 склянки води до кипіння. Додайте кускус і варіть на слабкому вогні, поки вся рідина не вбереться. Додайте соус з оливкової олії і лимонного соку.
- Розігрійте в сковороді 1 ст. ложку олії на середньому вогні. Додайте зелену цибулю і готуйте, часто помішуючи, дві-три хвилини. Додайте часник і готуйте, помішуючи, до появи аромату. Це потребує 5-10 секунд.
- Додайте кускус, нарізану м'яту і петрушку.
- Помідори помийте, зріжте верхівку і акуратно вискобліть м'якоть ложкою. Видаліть насіння і наріжте м'якоть невеликими шматочками. Злийте зайву рідину і додайте томати в кускус. Приправте сіллю і перцем.
Дієтичний фалафель за рецептом Світлани Фус
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- Нут відварений – 200 г
- Кунжут – 1 ст.л.
- Зіра – 1 ч.л.
- Часник – 1 зубок
- Кінза, петрушка – за смаком
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Нут подрібнити в м'ясорубці або блендері, додати кунжут, зіру, подрібнений через прес часник, дрібно нарізану кінзу і петрушку, сіль і перець.
- Все добре перемішати, зліпити невеликі котлетки розміром з волоський горіх і обсмажити або на сухій сковороді або в 1 ст.л. оливкової олії. Фалафель готовий. Завдяки додаванню спецій, фалафель має незвичайний пряний смак. При бажанні можна додати сік лимону.
- Подавати фалафель можна з гарніром і овочами на обід, на вечерю з салатом, або ж на перекус у лаваші.
Яблучні чіпси з корицею
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 2 яблука
- Мелена кориця
Спосіб приготування:
- Яблука помити і нарізати дуже тонкими кружечками.
- Викласти на деко в один шар, посипати корицею.
- Готувати у духовці півтори години (100 ºС).
- Перевернути і поставити ще на 30-40 хвилин. Остудити і можна їсти.
Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, як приготувати картопляні зрази з грибами . Ми також ділилися рецептом гречаних тефтелей в томатному соусі .