Хумус – це східна закуска з нутового пюре і кунжутної пасти тахіні. Класичний рецепт можна урізноманітнити, якщо додати до нього буряк. Такий хумус порадує не тільки своїм смаком (і яскравим зовнішнім виглядом), але і стане відмінною закускою для тих, хто дотримується здорового способу життя.
Хумус із буряком
Інгредієнти на 8-10 порцій:
- Нут (сухий) – 100 г
- Буряк – 50-100 г
- Кунжут – 50 г
- Лимон (середній) – 1/2 шт.
- Зіра – 1 ч.л.
- Паприка – 1/2 ч.л.
- Каменський перець – 1/3 ч.л.
- Піта – 10 шт.
- Оливкова олія – 3 ст.л.
- Часник – 1 зубчик
- Сіль перець
Рецепт приготування:
- Кожну піту нарізаємо на 4 частини, кладемо в миску поливаємо оливковою олією, солимо, додаємо чорний перець і натираємо часник. Перемішуємо, щоб кожен шматочок піти був покритий рівним шаром олії та спецій.
- Викладаємо шматки піти на деко і ставимо в духовку на 10-15 хвилин при 200 °C (чим довше, тим буде більше хрускоту).
- Нут моємо, заливаємо водою і залишаємо при кімнатній температурі на ніч (6-8 годин).
- Буряк миємо й варимо до м'якості (від 30 хвилин), або загортаємо в фольгу і 30 хвилин запікаємо в духовці при 160 °C.
- Готуємо тахіні. Кунжут обсмажуємо на сухій сковороді протягом 5 хвилин, поки не стане золотистим. Пересипаємо кунжут в блендер і подрібнюємо в пісок. Додаємо до кунжуту 2-3 ст.л. олії і подрібнюємо, поки не вийде однорідна паста. При необхідності додаємо 1-2 ст.л. води або олії. Зливаємо з блендера зайву пасту тахіні, залишаючи в самому блендері 2-3 ст.л. (Зазвичай це те, що налипнуло на стінки). Решту накриваємо і ставимо в холодильник для наступного разу.
- У блендері із залишками тахіні додаємо нут, збиваємо до однорідного стану. У міру збивання додаємо води й олії до отримання густого хумусу. У блендер засипаємо зіру, паприку, кайенський перець, сік половини лимона. Солимо за смаком.
- Зливаємо воду з буряка, промиваємо її в холодній воді, щоб охолола, знімаємо шкірку і ріжемо кубиком. Додаємо буряк в блендер з розрахунку 1 частина буряка до 2 частин хумусу (за масою).
- Подрібнюємо хумус разом з буряком, поки суміш не стане однорідною. Подаємо буряковий хумус із хрусткими пітами.
Напомним, ранее мы писали, як приготувати дієтичний буряковий бургер від Асмік Гаспарян. Сайт "Сегодня" також ділився рецептом супу-пюре з буряка.
Хумус – це східна закуска з нутового пюре і кунжутної пасти тахіні. Класичний рецепт можна урізноманітнити, якщо додати до нього буряк. Такий хумус порадує не тільки своїм смаком (і яскравим зовнішнім виглядом), але і стане відмінною закускою для тих, хто дотримується здорового способу життя.
Хумус із буряком
Інгредієнти на 8-10 порцій:
Нут (сухий) – 100 г
Буряк – 50-100 г
Кунжут – 50 г
Лимон (середній) – 1/2 шт.
Зіра – 1 ч.л.
Паприка – 1/2 ч.л.
Каменський перець – 1/3 ч.л.
Піта – 10 шт.
Оливкова олія – 3 ст.л.
Часник – 1 зубчик
Сіль перець
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Як приготувати салат з буряка: ТОП-5 осінніх рецептів
Рецепт приготування:
Кожну піту нарізаємо на 4 частини, кладемо в миску поливаємо оливковою олією, солимо, додаємо чорний перець і натираємо часник. Перемішуємо, щоб кожен шматочок піти був покритий рівним шаром олії та спецій.
Викладаємо шматки піти на деко і ставимо в духовку на 10-15 хвилин при 200 °C (чим довше, тим буде більше хрускоту).
Нут моємо, заливаємо водою і залишаємо при кімнатній температурі на ніч (6-8 годин).
Буряк миємо й варимо до м'якості (від 30 хвилин), або загортаємо в фольгу і 30 хвилин запікаємо в духовці при 160 °C.
Готуємо тахіні. Кунжут обсмажуємо на сухій сковороді протягом 5 хвилин, поки не стане золотистим. Пересипаємо кунжут в блендер і подрібнюємо в пісок. Додаємо до кунжуту 2-3 ст.л. олії і подрібнюємо, поки не вийде однорідна паста. При необхідності додаємо 1-2 ст.л. води або олії. Зливаємо з блендера зайву пасту тахіні, залишаючи в самому блендері 2-3 ст.л. (Зазвичай це те, що налипнуло на стінки). Решту накриваємо і ставимо в холодильник для наступного разу.
У блендері із залишками тахіні додаємо нут, збиваємо до однорідного стану. У міру збивання додаємо води й олії до отримання густого хумусу. У блендер засипаємо зіру, паприку, кайенський перець, сік половини лимона. Солимо за смаком.
Зливаємо воду з буряка, промиваємо її в холодній воді, щоб охолола, знімаємо шкірку і ріжемо кубиком. Додаємо буряк в блендер з розрахунку 1 частина буряка до 2 частин хумусу (за масою).
Подрібнюємо хумус разом з буряком, поки суміш не стане однорідною. Подаємо буряковий хумус із хрусткими пітами.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати дієтичний буряковий бургер від Асмік Гаспарян. Сайт "Сегодня" також ділився рецептом супу-пюре з буряка.