Сьогодні, 11 липня, весь світ святкує День шоколаду. Він був заснований у Франції 1995 року. До речі, в різних країнах День шоколаду відзначають у різні дні: 7 і 11 липня, 4 і 13 вересня, 28 жовтня.
На честь свята часто організовують фестивалі та інші заходи, присвячені шоколаду. А на фабриках і кондитерських проводять майстер-класи, де показують, як і з чого готується шоколад, а також пропонують спробувати себе в ролі шоколатьє.
Якщо ви хочете відзначити це солодке свято вдома, приготуйте смачні десерти за рецептами з нашої добірки.
Шоколадний пиріг з ягодами
Якщо ви будете пекти пиріг із замороженими ягодами, дайте їм відтанути і злийте зайву рідину.
Інгредієнти:
- 75 г чорного шоколаду 72%
- 4 яєчні білки кімнатної температури
- 175 г цукру
- 75 р пшеничного борошна
- 25 г какао-порошку
- 150 мл окропу
- 150 г будь-яких ягід.
Для глазурі:
- 80 г чорного шоколаду 72% какао
- 80 мл окропу.
Для прикраси:
- 125 г свіжих ягід
- м'ята.
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 180 ºС.
- Дно рознімної форми діаметром 20 см застелити папером для випічки, бортики змастити олією.
- Приготувати пиріг. Поламаний на шматочки шоколад, какао і 150 г цукру залити окропом. Перемішати до отримання однорідної маси.
- За допомогою міксера збити білки в міцну піну, поступово додаючи цукор, що залишився.
- У шоколадну суміш додати просіяне борошно, ретельно перемішати.
- Додати чверть збитих білків в шоколадну суміш, перемішати, додати решту білків, акуратно перемішати.
- Перелити тісто в підготовлену форму, зверху розкласти ягоди, злегка втиснувши їх у тісто. Випікати в центрі попередньо розігрітої духовки 30-35 хвилин.
- Дістати форму з духовки, зняти бортики і дати пирогу повністю охолонути.
- Приготувати глазур. Шоколад подрібнити, залити окропом, перемішувати до отримання гладкої емульсії.
- Перекласти остиглий пиріг на тарілку, полити шоколадною глазур'ю. Прикрасити свіжими ягодами і м'ятою.
Шоколадний чізкейк
Потіште себе домашнім шоколадним чізкейком! Він порадує своїм насиченим смаком і простотою приготування.
Для основи:
- 250 г розсипчастого печива
- 60 г вершкового масла
- 60 г темного шоколаду
Для начинки:
- 4 яйця
- 500 г вершкового сиру
- 170 г цукрової пудри
- 150 г сметани або збитих вершків
- 50 г темного шоколаду
- 2-4 ст. л. темного какао-порошку
- свіжа малина – для прикраси.
Спосіб приготування:
- Для основи розтопити вершкове масло і шоколад і змішати з подрібненим в комбайні печивом. Викласти масу в круглу роз'ємну форму, зробивши бортики.
- Для начинки збити жовтки з цукром до білого кольору. Окремо змішати маскарпоне зі сметаною. Змішати яєчну масу з сирною.
- Додати натертий шоколад і какао.
- Збити білки в пухку піну. Обережно змішати їх з начинкою і викласти масу на основу.
- Випікати при 150 ºС 50-60 хвилин. Наприкінці випікання середина чізкейка трохи колихатиметься, це нормально, пізніше вона застигне.
- Охолодити чізкейк при кімнатній температурі, потім залишити в холодильнику на ніч.
- Перед подачею прикрасити десерт свіжою малиною.
Шоколадно-апельсиновий мус
Шоколад і апельсин – класичне кулінарне поєднання.
Інгредієнти:
- 2 ст.л. цукру
- 4 ст.л. води
- 2 ст. л. коньяку
- жовтки 4-х яєць
- білки 4-х яєць
- 2 ст. л. вершкового масла
- 200 г чорного шоколаду
- 4 ст. л. апельсинового фрешу
- цедра одного апельсина або лимона.
Спосіб приготування:
- У мисці з'єднати вершкове масло, подрібнений чорний шоколад, 2 ст. л. цукру і 4 ложки холодної води. Все розтопити на водяній бані і перетворити на шоколадну однорідну суміш.
- Відокремити жовтки від білків. У жовтки додати апельсиновий фреш і лимонну цедру, можна апельсинову. Все перебити віночком.
- Збиті жовтки перемішати з розтопленим шоколадом. Решту білків збити до міцної піни і з'єднати з шоколадною сумішшю. Обережно, щоб легкість збереглася в десерті, перемішати лопаткою.
- Залити в формочки або склянки для десертів. Поставити десерт до холодильника і чекати повного застигання.
Шоколадний фондан
Для приготування фондана замішується особливе шоколадне тісто, яке розкладається в підготовлені порційні формочки і випікається строго певний час, за який верхні шари тесту встигають пропектися до повної готовності, а центр прогрівається, але залишається рідким.
Інгредієнти:
- 150 г чорного шоколаду
- 115 г масла вершкового
- 3 яйця
- 125 г цукру
- 65 г борошна.
Спосіб приготування:
- У розтоплене масло додати шоколад і вимішувати до однорідної маси, охолодити. Збити яйця з цукром і додати в шоколадну суміш.
- Додати борошно, перемішати.
- Форму для випікання змастити маслом, потім присипати борошном. Духовку розігріти до 180 ºС. Випікати 11 хвилин. Потім 3 хвилини дати постояти.
Брауні з вишнею та горіхами від Джеймі Олівера
Брауні – класичний десерт американської кухні. Він являє собою шоколадний пиріг, розрізаний на порційні квадратики. Сьогодні ми приготуємо брауні за рецептом Джеймі Олівера: з вишнею, горіхами і шматочками шоколаду.
Інгредієнти:
- 130 г вершкового масла
- 150 г 70% шоколаду
- 55 г вишень без кісточок
- 55 г смажених горіхів пекан, колотих
- 225 г цукру
- 55 г какао-порошку
- 75 г пшеничного борошна
- 3/4 чайної ложки порошку для випічки
- 3 яйця
- 50 г колотого шоколаду.
Спосіб приготування:
- Розігріти духовку до 180 ºС. Застелити квадратну форму зі стороною 20 см пергаментним папером.
- Розтопити шматочки шоколаду разом з нарізаним маслом. Розмішати, додати вишні і горіхи.
- Окремо змішати цукор і просіяне разом з борошном і розпушувачем какао.
- Додати шоколадну суміш і яйця, розмішати. За бажанням всипати шматочки колотого шоколаду.
- Випікати брауні близько 20-30 хвилин. Перед подачею остудити і розрізати на 16 квадратів.
- Подавати разом з кавою, чаєм або какао.
Нагадаємо, раніше Сьогодні.Lifestyle писали, як правильно розтопити шоколад. Ми також ділилися рецептом шоколадного пирога з вишнею.