Готуйте яблука, адже на порозі – Другий Спас. Його щороку відзначають 19 серпня. Раніше святкового ранку люди йшли святити фрукти і мак, а вдень потрібно було зібрати весь урожай. Так вчать прикмети: вважалося, що інакше фрукти і овочі втратять свою користь.
Дивіться відео, як в народі відзначають Яблучний Спас:
Їсти яблука до Спаса не можна тим, чиї діти померли. Згідно з легендою, на Яблучний Спас дітям, чиї батьки дотрималися заборони, на небесах роздають райські яблука і гостинці. Церква ж святкує цього дня Преображення Господнє, коли Ісус повів учнів на гору Фавор.
Печені яблука з корицею
Час приготування:
- 40 хвилин
Інгредієнти:
- 1 яблуко на порцію
- Мелена кориця – до смаку
- Кленовий сироп – по 1 ст.л. на яблуко
- Трохи вершкового масла (за бажанням)
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 200 градусів.
- Вимийте яблука і виріжте серединку з насінням.
- Покладіть яблука в форму для випічки так, щоб вони не торкалися одне одного.
- В отвір яблука покладіть щіпку кориці, 1 столову ложку кленового сиропу і шматочок вершкового масла.
- Запікайте яблука до м'якості, приблизно 25-35 хвилин залежно від розміру яблука.
Порада: Кленовий сироп можна замінити медом.
Печені яблука в мультиварці
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 6 зелених яблук
- 1/2 склянки нарізаної кураги
- 3 ст.л. рубаних волоських горіхів
- 1/4 ч.л. меленої кориці
- 1 ч.л. лимонної цедри
- 1/3 склянки м'якого коричневого цукру або меду
- 2 ст.л. вершкового масла
Спосіб приготування:
- Змішайте всі інгредієнти для начинки, залишивши 1 ч.л. вершкового масла.
- У яблук видаліть серцевину і зріжте з верхньої третини яблук шкірку.
- Розширте маленьким ножем верх кожної виїмки до 4-5 см. Начиніть фрукти.
- Покладіть яблука в чашу мультиварки. Розтопіть залишки масла і змастіть ним фрукти.
- Готуйте в режимі "Випічка" 40 хвилин або до м'якості яблук. Подавайте десерт гарячим.
Печені яблука дієтичні
Час приготування:
- 45 хвилин
Інгредієнти:
- 6 яблук
- 150 г сиру
- 1 яєчний жовток
- 1-2 ст.л. меду або стевія за смаком
- щіпка ваніліну
Спосіб приготування:
- Яблука помийте і зріжте верхівки. Чайною ложкою видаліть трохи серцевини з насінням, залишити досить товсті стінки. Верхівки за бажанням збережіть.
- Приготуйте начинку: сир збийте блендером жовтком, медом і ваніллю.
- Яблука покладіть в форму для запікання, влийте трохи води. Щільно наповніть сирною начинкою. Накрийте зрізаними верхівками.
- Поставте до попередньо розігрітої до 190 С градусів духовки, запікайте фрукти до повного приготування яблук, близько 30 хвилин.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати пісні пиріжки з яблуками.