Яблучний Спас – це не просто яблука на столі, це ще й різна святкова випічка. Мабуть, найулюбленіша зі списку подібних десертів – шарлотка. Її ми любимо за простоту приготування, недорогі інгредієнти і неймовірний смак і аромат. У тісто не забудьте додати корицю й імбир, буде ще смачніше. І щоби пікнік, якщо такий є в планах, відбувся за максимально вигідною ціною, в цьому матеріалі є зріз цін на продукти.
Шарлотка з яблуками: класичний рецепт
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 6 яєць
- 1 склянка цукру
- 1 склянка борошна
- Ванілін – на кінчику ножа
- 800 г яблук
Спосіб приготування:
- Збийте яйця з цукром в густу піну, додайте борошно, ванілін і перемішайте, але вже не міксером, а вручну.
- Яблука очистіть і поріжте часточками. Форму змастіть маслом.
- Яблука змішайте з тістом, а не викладайте їх на дно, затока потім тестом.
- Поставте в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте до золотистого кольору.
Яблучна шарлотка на кефірі з розпушувачем
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 1 склянка кефіру
- 2 склянки борошна
- 3 яйця
- 5 солодких яблук
- 1 склянка цукру
- 1 ч. л. соди або розпушувача
Спосіб приготування:
- Яблука помийте і за бажанням почистіть. Розріжте на чотири частини і видаліть серцевину. Потім наріжте м'якоть тонкими скибочками.
- Збийте яйця і цукор до появи піни, додайте соду (гасити її не потрібно).
- Змішайте збиті яйця і кефір. Порціями всипати просіяне борошно, щоразу акуратно перемішуючи. Тісто для шарлотки на кефірі має бути трохи густіше, ніж на оладки.
- Вилийте половину тіста в форму, застелену пергаментним папером.
- Викладіть зверху яблука і посипте їх меленою корицею. Кислі яблука можна злегка присипати цукром. Залийте начинку залишками тіста.
- Випікайте шарлотку з яблуками на кефірі в розігрітій до 180 градусів духовці близько 45 хвилин.
- Перед подачею яблучну шарлотку остудіть і за бажанням посипте просіяною цукровою пудрою.
Шарлотка яблучна в мікрохвильовці
Час приготування:
- 30 хвилин
Інгредієнти:
- 3 яблука
- 3 яйця
- 90 г цукру
- 90 г борошна
- 3 ст. л. цукру без гірки – для карамелі
- 30-50 г вершкового масла
Спосіб приготування:
- Візьміть керамічну або пірексову форму діаметром 23 см. Змащувати її не потрібно.
- Приготуйте карамель. Насипте цукор в форму, додайте ложку води, щоб тільки змочити цукор. Готуйте на максимальній потужності 4 хвилини, або доки цукор не розплавиться в коричневу карамель. На цьому етапі потрібно уважно стежити, щоб цукор не згорів.
- Вийміть форму з НВЧ, покладіть у неї шматочки масла і відставте.
- Приготуйте тісто для бісквіта. Для цього розділіть яйця на білки і жовтки. Збийте білки в піну. Додайте до білків 1/3 норми цукру і збийте ще, до блиску.
- Збийте жовтки з цукром, що залишився.
- Акуратно змішайте жовтки і білки ложкою. Додайте просіяне борошно, перемішайте, зачерпуючи тісто від краю і опускаючи в середину.
- Яблука поріжте четвертинками, видаліть насіння і наріжте шматочками в форму.
- Викладіть тісто зверху на яблука.
- Печіть 6-7 хвилин в режимі максимальної потужності. Тісто сильно підніметься, а коли дістанете форму – злегка опаде. Готовність можна перевірити сірником або зубочисткою.
- Залиште на 5 хвилин постояти. Проведіть ножем по краю форми. Поверхня бісквіта має підсохнути, також можна присипати її через дрібне сито цукровою пудрою.
- Переверніть шарлотку з яблуками на решітку і зніміть форму.
На замітку: Цей рецепт шарлотки розрахований на мікрохвильовку потужністю 1000 Ват. З меншою потужністю вам може бути потрібно більше часу на приготування.
Шарлотка в мультиварці з яблуками
Час приготування:
- 1 година 15 хвилин
Інгредієнти:
- 5 яєць
- 1 мультсклянка (близько 180 мл) цукру
- 1 мультсклянка борошна
- 3 яблука
- Дрібка солі
- 1/2 чайної ложки розпушувача
- Олія – для змащування форми
Спосіб приготування:
- Розділіть яйця на білки і жовтки.
- У сухому посуді збийте холодні білки з дрібкою солі в густу піну.
- Продовжуючи збивати, додайте по одному жовтки, потім цукровий пісок (за бажанням можна додати ванільний цукор або мелену корицю), просіяне борошно, розпушувач.
- Яблука звільніть від серцевини і наріжте часточками.
- Змастіть чашу мультиварки рослинною олією.
- Вилийте тісто і зверху розкладіть нарізані яблука.
- Готуйте в режимі "Випічка" близько 65 хвилин. Готовність перевірте зубочисткою.
- Яблучну шарлотку зручно виймати з допомогою насадки для приготування на парі.
Швидка шарлотка з імбиром і корицею
Час приготування:
- 1 година
Інгредієнти:
- 5-6 яблук (твердих сортів) – 750-800 г
- 150 г борошна
- 200-220 г цукру
- 5 яєць
- 5 г розпушувача
- 1 ч. л. меленої кориці
- 1 ч. л. меленого імбиру
- Дрібка солі
- Вершкове масло – для змазування
- Цукрова пудра – для присипання
Спосіб приготування:
- Духовку розігрійте до 180 градусів.
- Форму діаметром 25 см змастіть вершковим маслом.
- Змішайте борошно, розпушувач, сіль, корицю і імбир.
- З яблук видаліть серцевину і наріжте їх кружальцями, щоб пізніше викласти у формі квітки.
- Яйця збийте з цукром до пишної, світлої і абсолютно однорідної маси.
- Викладіть третину тіста у форму, щоб воно покрило дно.
- Яблука викладіть від країв до центру, створюючи форму квітки.
- Зверху частинами викладіть тісто, щоб воно рівномірно розподілилося по всій поверхні.
- Випікайте на середньому рівні в духовці протягом 40-50 хвилин. Шарлотка має добре підрум'янитися. Готовність перевірте дерев'яною шпажкою.
- Дайте шарлотці трохи охолонути. Подавати ідеально в теплому вигляді, можна з кулькою ванільного морозива або збитими вершками.
Якщо любите несолодку випічку, то приготуйте пиріжки з овочами самоси. Усі тонкощі приготування дізнаєтеся з відео.