Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Що приготувати на Яблучний Спас: ТОП-5 святкових рецептів

Кращі рецепти випічки з яблуками

Фото: freepik.com

Яблучний Спас 2019  – одне головних свят, які відзначає православна церква 19 серпня. Цей день також називається Преображення Господнє. На Яблучний Cпас прийнято пекти пироги з яблуками. Також в цей день починається збір врожаю яблук і заготівля фруктів на зиму.

Дивіться відео, як в народі відзначають Яблучний Спас:

Крім цього, на Яблучний Спас прийнято святити яблука та виноград . Люди вірили, що після освячення яблука набувають якоїсь магічної сили, і якщо загадати бажання, відкушуючи перший шматочок від фрукта нового врожаю, то воно обов'язково здійсниться. Також вважалося, що яблука, спожиті на Яблучний Спас, принесуть здоров'я і достаток.

Пирожки с яблоками

929568b5_resizedscaled_1020to574
Пиріжки з яблуками
Фото: pixabay.com

Готуємо ароматні дріжджові пиріжки з яблучною начинкою.

Час приготування:

  • 3:00

Складові:

  • 500 мл молока
  • 5 столових ложок цукру
  • 5 столових ложок рослинної олії
  • дрібка солі
  • 50 г свіжих дріжджів
  • 5 склянок борошна
  • яблука
  • цукор
  • збите яйце

Спосіб приготування:

  1. Молоко, цукор, олію і дрібку солі довести до кипіння. Зняти з плити і дати постояти півгодини. Додати розкришені дріжджі.
  2. Всипати борошно і замісити тісто за допомогою двох столових ложок. Поставити на 1, 5 год в тепле місце. Обсяг тесту повинен збільшитися приблизно втричі.
  3. Розкачати тісто на присипаній борошном поверхні товщиною близько 1 см, вирізати склянкою кола. У центр покласти начинку – нарізані кубиками яблука, присипані цукром.
  4. Викласти пиріжки на змащене маслом деко і змастити збитим яйцем.
  5. Випікати в розігрітій духовці до золотавого кольору при температурі 180 градусів.

Яблучний штрудель з родзинками

11_ls.1531938177
Штрудель з яблуками
Фото: depositphotos.com

Справжній штрудель готується з витяжного тіста – воно дуже тонке, майже прозоре. А в начинку додають багато яблук, змішаних з родзинками і корицею.

Час приготування:

  • 2 години

Складові:

  • 1 кг кислих яблук
  • 100 г мелених ванільних сухарів
  • 250 г цукру
  • 100 г вершкового масла
  • родзинки
  • лимонний сік
  • кориця

Для тіста:

  • 1 ст.л. соняшникової олії
  • 1 яйце
  • 300 г борошна
  • 100 мл теплої води
  • крапля оцту
  • сіль

Спосіб приготування:

  1. Борошно просіяти і дати йому трохи постояти, щоб воно "наповнилося" повітрям. Додати яйце, масло, сіль за смаком, розвести 100 мл теплої води (з додаванням краплі оцту) і перемішати все до отримання крутого тіста.
  2. Замішувати бажано руками, без використання міксера. Місити тісто слід доти, доки воно не стане легко відходити від рук. Сформувати кулю, змастити її оливковою або соняшниковою олією, загорнути у фольгу і залишити під підігрітою ємністю або під рушником на 20-30 хвилин.
  3. Яблука помити, почистити, видалити серцевину і нарізати на тонкі часточки, а після перемішати з цукром і корицею в друшляку, встановленим над мискою. Потім змішати з родзинками і, якщо є, з ромом, горілкою або іншим алкоголем (1 ст. л.), але можна обійтися і без цього. Накрити перевернутою тарілкою, поставити гніт (наприклад, літрову банку з водою). Сухарі обсмажити в олії до золотавого кольору.
  4. На столі розкласти лляний рушничок, викласти тісто, посипати борошном і розкачати качалкою. Потім тісто обережно розтягнути руками в різних напрямках – воно повинно вийти дуже тонким. Більш товстий край, який вже не буде тягнутися, потрібно відрізати.
  5. Розтягнуте тісто скропити соком лимона (або розведеною лимонною кислотою) і посипати сухарями. Розподілити яблучну масу на 2/3 поверхні тіста. Згорнути штрудель з допомогою рушника.
  6. Обережно викласти на деко, попередньо змащене вершковим маслом, поставити в духовку, розігріту до 200 С на 30 хвилин.
  7. Готовий штрудель посипати просіяною цукровою пудрою.

Тарт Татен з яблуками

1521863196_d0ffcc4a3452a47c80e87857e4c1e163
Перевернутий пиріг  яблуками
Фото: depositphotos.com

Тарт Татен – один з найпопулярніших французьких десертів, який люблять у всьому світі за простоту приготування і чудовий смак. Він чудово поєднується з гарячими напоями, а якщо подати його з кулькою ванільного морозива, то відірватися від пирога буде просто неможливо.

Час приготування:

  • 1 година 15 хвилин

Складові:

  • 200 г борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 5 ст.л. молока
  • 180 г цукру
  • 1 кг яблук
  • дрібка солі

Спосіб приготування:

  1. 100 г вершкового масла наріжте кубиками і розітріть пальцями з борошном. Додайте холодне молоко і замісіть тісто. Загорніть його в харчову плівку і поставте в холодильник на 30 хвилин.
  2. Помийте і почистіть яблука, розріжте їх на четвертинки і видаліть серцевину разом з насінням.
  3. Розігрійте сковороду і викладіть на неї вершкове масло і цукор. Нагрійте на сильному вогні, щоб вийшла карамель.
  4. Після цього додайте яблука і тушкуйте їх близько 15 хвилин. Зайву рідину за бажанням злийте.
  5. Розкачайте тісто на присипанцій борошном поверхні. Пласт повинен бути трохи більше діаметру форми для випічки, щоб сформувати з нього бортики.
  6. Викладіть у форму карамелізовані яблука, накрийте їх тістом і підігніть краї тіста вниз.
  7. Поставте пиріг у розігріту до 200 ° С духовку на 35 хвилин. За цей час корж повинен підрум'янитися.
  8. Готовий десерт переверніть на тарілку. Дійте обережно, щоб не обпектися.
  9. Подавайте тарт Татен теплим разом зі збитими вершками або морозивом.

Конвертики з яблуками та сиром

60_ls.1531339056
Слойки з яблуками
Фото: depositphotos.com

Якщо ви хочете потішити близьких смачною домашньою випічкою, приготуйте слойки з яблуками та сиром: це швидко, просто і дуже смачно.

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 1 упаковка листкового дріжджового тіста
  • 200-250 г сиру
  • 1 яйце
  • 2.5 ст.л. цукру
  • ванілін
  • мелена кориця
  • 1 очищене і нарізане кубиками яблуко
  • борошно – для розкочування
  • молоко – для змащування тіста

Спосіб приготування:

  1. Розморозити пласт листкового тіста, розрізати його на 9-12 квадратів. Розкачати кожен квадрат на присипаній борошном поверхні.
  2. Змішати всі інгредієнти для начинки: сир, цукор, яйце, спеції і яблуко.
  3. Покласти по ложці начинки на кожен шматочок тіста, сформувати конвертики. Викласти їх на застелене пергаментним папером деко. Змастити слойки молоком за допомогою силіконового пензлика.
  4. Випікати при 180-200 градусах близько 20 хвилин, до золотистого кольору. Перед подачею охолодити.

Яблучна шарлотка з прянощами

38_ls.1532286801
Шарлотка з яблуками
Фото: pixabay.com

Щоб яблучна шарлотка вийшла пишною, яйця потрібно обов'язково добре збити. Не "злегка", як рекомендують у деяких рецептах, а як мінімум до білого.

Час приготування:

  • 1 година

Складові:

  • 3 великих яйця кімнатної температури
  • 3/4 склянки + 1 ст.л. світло-коричневого цукру
  • 1 склянка борошна + для посипання форми
  • 2 великих зелених яблука
  • 2 ч.л. меленої кориці
  • 1 ч.л. ванільного екстракту або цукру
  • 1/3 ч.л. меленого імбиру
  • щіпка меленого мускатного горіха
  • 1/2 ч.л. розпушувача
  • 2 ч.л. лимонного соку
  • 1 ст.л. коньяку або рому
  • вершкове масло для змащування форми

Спосіб приготування:

  1. Духовку розігріти до 180-190 С.
  2. Змішати просіяне борошно, 1 ч.л. кориці, імбир, ваніль, мускатний горіх і розпушувач.
  3. Форму 21 см змастити вершковим маслом, присипати борошном.
  4. Яблука почистити, вирізати серцевину і нарізати пластинками або кубиками. Полити лимонним соком і алкоголем. Посипати цукром (1 ст.л.) і корицею, що залишилася, перемішати.
  5. Збити яйця до піни. Продовжуючи збивати, потроху додати цукор. Збити до збільшення в об'ємі в 2,5-3 рази, як на бісквіт.
  6. Додати борошняну суміш і акуратно перемішати рухами від низу до верху.
  7. У готове тісто додати 3/4 яблук, ще раз перемішати. Вилити в форму, зверху розкласти яблука, що залишилися, злегка вдавлюючи їх в тісто. Поставити в духовку на 40-50 хвилин.
  8. Повністю охолодити шарлотку в формі. Подавати зі збитими вершками, йогуртом, морозивом або сметаною.

Нагадаємо, раніше "Сегодня" писали, як приготувати пісну випічку на Яблучний Спасс. Ми також ділилися кращими рецептами шарлотки.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів