Гарного зеленого відтінку, з неповторним смаком чай матча допомагає збадьоритися і навіть подолати стрес. У цьому матеріалі піде мова не тільки про його користь для нас, а й те, наскільки важливо знати, як правильно його приготувати, щоб отримати від напою максимум користі і не нашкодити самим собі. Дієтолог Валентина Яковлєва назвала головні правила і запропонувала два оригінальних рецепти з чаєм матча.
А в календарі травневих свят є чудові ідеї для найоригінальніших подарунків.
У чому унікальність чаю матча?
Його виробництво, це доволі тривалий процес, що вимагає багато зусиль. Але завдяки унікальній обробці й технології виготовлення, це єдиний чай, при вживанні якого ви отримуєте 100% корисних речовин, що містяться в чайному листі.
Звісно, всі чули про користь зеленого чаю, але матча перевершує зелений чай у рази. І ось чому:
Одна чашка чаю матча за силою впливу рівносильна 10 чашкам звичайного листового зеленого чаю. У половинці чайної ложці міститься 289 мг білка, а в звичайному зеленому чаї близько 4 мг. Також він багатий вітамінами: А, B1, B2, B6, C, Е, P, K, кальцієм, фтором, магнієм, цинком, залізом, йодом.
У ньому міститься в 137 разів більше антиоксидантів і в 10 разів більше поживних речовин, ніж у звичайному листовому чаї. Матча – це лідер серед продуктів з антиоксидантними властивостями. Але для того, щоб отримати максимум вітамінів і користі для здоров'я, важливо знати нюанси.
4 важливих правила, як пити чай матчу для здоров'я
- На порцію чаю класти від двох до п'яти грамів чайного порошку.
- Заварювати водою 75-80 градусів.
- Ретельно збивати порошок вінчиком.
- Випивати одразу після заварювання. У крайньому разі можна почекати, але не більше 20 хвилин.
Але разом з цим є ряд причин, за якими вживання напою може зашкодити. Потрібно знати, як цю шкоду мінімізувати. Ось ще 5 правил:
- Не пити матчу менш ніж за 4-6 годин до сну, оскільки можуть бути проблеми із засипанням.
- Не пити чай, заварений кілька годин тому, і тим паче вчора.
- Не збільшувати кількість порошку більше 5 грамів на порцію, бо в порошковому чаї матча міститься більша концентрація кофеїну і можна отримати кофеїнове передозування.
- Матча підвищує кислотність шлунка, що само по собі не є проблемою – це нормальна реакція організму на їжу. Але для тих, у кого є проблеми із шлунково-кишковоим трактом, це може спровокувати больові відчуття.
- Ще до недоліків зеленого пудрового чаю відносять високий вміст у ньому свинцю. Це більшою мірою стосується чаю, який росте в Китаї. Справжній матчу вирощують у Японії і він вважається безпечним.
Що можна приготувати з чаєм матча?
Рецептів з чаєм матча існує досить багато. Його використовують для приготування холодних і гарячих напоїв, Матча-лате, коктейлів і смузі. Випивши один з напоїв з ранку, ви гарантовано отримаєте заряд енергії на цілий день. Також матчу використовують у якості добавки для приготування морозива, при виготовленні різної випічки і десертів, а також використовують при приготуванні соусів до м'яса, риби тощо.
Матча пудинг з насінням чіа
Інгредієнти
- 1 ч. л. чаю матча
- 1/2 ч. л. меленого імбиру
- 2 ст. л. насіння чіа
- 1/2 склянки кокосового молока
- 1/4 авокадо
- трохи меду – за смаком
- ківі, манго, полуниця або будь-які інші фрукти і ягоди
Спосіб приготування
- Помістіть всі інгредієнти, крім чіа і меду в блендер, і ретельно змішайте.
- Додайте насіння чіа і мед.
- Перелийте суміш у посудину з кришкою, перемішайте, закрийте кришкою і помістіть в холодильник на ніч або на 4 години мінімум.
Матча смузі
Інгредієнти
- 1 пучок шпинату
- 2-3 стебла селери
- 1 яблуко
- 2 огірка
- половинка авокадо
- 1 ст. л. матча
- петрушка, кінза, базилік – за смаком і бажанням
- чиста вода
Спосіб приготування
- Усі інгредієнти змішайте в блендері. Додайте воду і збийте до потрібної вам консистенції.
Тут дізнаєтеся, як чай завойовував світ і як правильно його заварювати.