Сушити на зиму можна яблука, груші, сливи, абрикоси, вишню, виноград, гриби. Сушіння дозволяє зберегти в плодах 20-30% вітамінів і 80-90% мікроелементів. Крім цього, при сушінні не тільки зберігається, але і активується корисність харчових волокон, які служать хорошим середовищем для розвитку потрібних кишкових мікроорганізмів і сприяють виробленню в кишечнику половини добової дози вітамінів групи В.
Як правильно сушити плоди
Найпростіший спосіб висушити фрукти, ягоди та гриби – в духовці. Насамперед треба підготувати продукти до сушіння: промити, видалити гілочки, кісточки, підгнилі частини.
Великі фрукти, наприклад яблука, треба розрізати на часточки, щоб справа пішла швидше. Якщо ви хочете, щоб продукт зберіг свій натуральний колір, – наріжте його в ємність з ананасовим або цитрусовим соком, через п'ять хвилин дістаньте, дайте соку стекти і укладіть фрукти і ягоди на деко з решіткою.
Потім поставтее його в духовку на 10-12 годин, підтримуючи постійну температуру – 60-70 градусів.
Як зберігати сушені фрукти, ягоди та гриби
Коли продукти висохнуть, обов'язково загорніть ваші сушіння в непроникні паперові або полотняні пакети або покладіть в ємності з тугими кришками. Зберігайте не більше року.
Пам'ятайте, що за сушеними продуктами потрібен ретельний контроль: їх "люблять" харчова моль і волога. Тому періодично проводьте ревізію сухофруктам: якщо помітили десь моль або цвіль, відразу ж видаліть зіпсовані шматочки, а іншу частину ще раз підсушіть.
Нагадаємо, раніше сайт "Сьогодні" писав, як правильно сушити лісові гриби в духовці. Ми також розповідали, як заморозити на зиму овочі, фрукти і ягоди.
Дивіться відео, як правильно заморозити томати: