Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Сім рецептів великодніх делікатесів від зіркових кухарів

Олексій Суханов радить приготувати на свято коровай з бужениною і бринзою та коропа з овочами, а Ольга Сумська – сирну запіканку, яка тане в роті

Не крашанками єдиними. pixabay.com
Не крашанками єдиними. pixabay.com

Сьогодні Страсна п'ятниця – день, коли православні сумують про розп'яття Христа. Навіть якщо ви не дотримувалися Великого посту, варто хоча б в такий момент утриматися від обжерливості і походів до ресторану. А якщо ви знайдете в собі сили відвідати нічну церковну службу в ніч з суботи на неділю, то повірте – зустрічати Великдень ви будете дійсно з радісним і піднесеним настроєм.

 Крім їжі духовної, звичайно, варто подбати і про хліб насущний – стравах, якими ви будете пригощати своїх близьких і друзів в день Світлого Христового Воскресіння. Сподіваємося, що рецепти від наших експертів – українських ведучих, допоможуть виконати вам це завдання блискуче. І Великдень цього року ви відзначите дійсно зі смаком!

РЕЦЕПТИ ВІД ОЛЕКСІЯ СУХАНОВА,

ВЕДУЧОГО ТОК-ШОУ "ГОВОРИТЬ УКРАЇНА", КУЛИНАРНОЇ АКАДЕМІЇ НА КАНАЛІ "УКРАЇНА"

new_image4_252

СОКОВИТА БУЖЕНИНА З ЧАСНИКОМ ТА МОРКВОЮ

-1_123

ІНГРЕДІЄНТИ (на 6 порцій):

• Корейка свиняча 1кг
• Морква 1 шт.
• Ріпчаста цибуля 1 шт.
• Часник 3 зубчики
• Сіль, перець за смаком
• Петрушка 1 пучок
• Лимон 1 шт.
• Лавровий лист за смаком
• Паприка солодка мелена 1 уп.

ПРИГОТУВАННЯ

Миємо м'ясо. Акуратно зрізаємо все жилки. Чистимо моркву та часник. Морку ріжемо на конусоподібні шматочки, щоб вони легко входили в м'ясо. На ньому робимо надрізи на відстані 3-5 см під кутом, щоб шматочки овочів НЕ випадали. Стежимо, щоб вони НЕ були занадто великі, інакше при смаженні з м'яса витече вся рідина и воно вийди сухим. Нашпигуємо шматок часником та морквою, солимо з усіх боків, перчімо.

Нарізаємо моркву та цибулю кільцями. Подрібнюємо кріп та петрушку. Стелемо подвійний шар фольги, укладаємо м'ясо на підстілку із зелені та овочів. Зверху також посіпаємо зеленню, розкришеним лавровим листом і загортаємо фольгу, щоб сік не витік поки запікається. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на годину-півтори. Перевіряємо готовність, надрізавши шматок гострим ножем. Буженину подаємо з хріном та гірчицею.

КОРОП З ОВОЧАМИ У МАРИНАДІ

-2_27

ІНГРЕДІЄНТИ (на 4 порції):

• Короп 1-1,5 кг
• Соєвий соус 50 г
• Ріпчаста цибуля 1 шт.
• Оливкова олія 100 мл
• Сіль, перець за смаком
• Прованські трави за смаком
• Гранульований часник 1 уп.
• Борошно 100 г
• Біле сухе вино 150 мл
• Морква 2 шт.
• Буряк 2 шт.
• Цукор 2-3 ст. л.
• Вода, оцет 50 мл

ПРИГОТУВАННЯ (50 хв):

Рибу всередині змащуємо соусом, спеціями, начиняємо півкільцями цибулі, посипаємо сумішшю з 100 г борошна, перцю, солі, часнику (по 1 ч. л.). Обсмажуємо під кришкою 10 хв. Наливаємо на дно вино. Накриваємо кришкою і смажимо ще 10 хв. з іншого боку. У різних каструлях варимо слайси з овочів, додавши цукор і оцет.

МАКОВО-СИРНИЙ ПИРІГ "ЗЕБРА"

new_image8_116

ІНГРЕДІЄНТИ (на 6 порцій):

Для тіста:

• Пшеничне борошно 2 скл.
• Вершкове масло 100 г
• сіль щіпка
• Вода 2 ст. л.

Для начинки:

• Молоко 2,5% 3 скл.
• Цукор 1 скл.
• Вершкове масло 100 г
• Сир 9% 250 г
• Яйце 1 шт.
• Мелений мак 1 скл.
• Манна крупа 1 скл.

ПРИГОТУВАННЯ (2 години):
Натираємо масло, додаємо борошно, сіль, воду. Замішуємо тісто, загортаємо його в плівку і кладемо у холодильник на 10 хвилин. У каструлю наливаємо молоко, додаємо 150 г цукру, масло, ставимо на вогонь. Як тільки закипить, вводимо мак з манкою, розмішуючи. Знімаємо з вогню, даємо настоятися 10 хв. Тісто розгортаємо між шарами пергаменту, викладаємо у форму. У блендері збиваємо сир з яйцем. Третину маси відкладаємо, решту вводимо в молоко з маком. У центр тіста – спочатку суміш з маком, зверху – сир. І так викладаємо всю начинку. Струшуємо форму, щоб вона розійшлася. Ставимо пиріг в розігріту до 180° С духовку на годину.

ПАСХАЛЬНЫЙ КАРАВАЙ ІЗ БРИНЗОЮ ТА М'ЯСНИМИ ДЕЛІКАТЕСАМИ

-3_11

ІНГРЕДІЄНТИ (на 8 порцій):

Для тіста:

• Молоко 600 мл
• Дріжджі сухі 5 г
• Борошно 600 г
• Смалець (свинячий жир) 120 г
• Сіль 8 г
• Цукор 7 г
• Перець мелений чорний за смаком

Для начинки:

• Яйця (з коричневою шкаралупою) 5 шт.
• Сир бринза 100 г
• Ковбаса сирокопчена або салямі 100 г
• Буженина 100 г
• Насіння льону, гарбузове або конопляне насіння за смаком

ПРИГОТУВАННЯ (3 години):

Змішуємо в мисці борошно і смалець. Перетираємо руками. Додаємо дріжджі. Знову перетираємо.

Нагріваємо молоко до кімнатної температури. Не більше 35 градусів. Розчиняємо сіль в молоці.

Ніколи не перемішуйте разом сіль і дріжджі, інакше тісто не підніметься!

Додаємо молоко, якщо необхідно, ще трохи борошна. Вимішуємо тісто. Воно повинно вийти нерихлим, однорідним і не липнути до рук. Беремо і розтягуємо його: якщо воно не рветься і тягнеться рівномірно по всій довжині, значить, воно добре вимішане.

Змащуємо миску рослинною олією, формуємо з тіста кульку. Верх тіста теж змащуємо олією. Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо підніматися при кімнатній температурі 1-1,5 години. За цей час тісто має збільшитися вдвічі.

Нарізаємо кубиками м'ясну начинку і бринзу. Ви можете використовувати будь-які інші інгредієнти, які припадуть вам до душі. Розкачуємо тісто в прямокутний шар завтовшки 0,5-1 см. Кладемо на середину начинку. Закручуємо в рулет. Кладемо його в круглу форму для кексів, попередньо змастивши її олією. З'єднуємо края.

Зверху викладаємо сирі миті яйця, трохи вдавлюючи їх в тісто.

Змащуємо молоком або водою яйця і тісто. Посипаємо насінням льону, гарбузовим або конопляним насінням. Ми залишаємо підніматися коровай на 40 хвилин. Випікаємо при 200 градусах 45-50 хвилин.

РЕЦЕПТ ВІД ОЛЬГИ СУМСЬКОЇ, АКТРИСИ, ВЕДУЧОЇ

new_image3_308

ЗАПІКАНКА "НАЙНІЖНІШЕ ЗАДОВОЛЕННЯ"

new_image7_144

ІНГРЕДІЄНТИ (на 4 порції):

• Жирний домашній сир 800 г
• Цукровий пісок 3-4 ст. л.
• Домашні яйця 5-6 шт.
• Ізюм 50 г
• Ванільний цукор 1 п.
• Вершкове масло (або оливкова олія) 2-3 ст. л.
• Густі вершки 0,5 скл.

ПРИГОТУВАННЯ (1 година):

У сир вбиваємо яйця і всипаємо ванільний цукор. Все ретельно перемішуємо. Потім додаємо цукровий пісок і кладемо родзинки. Добре вимішуємо. Скляну форму змащуємо вершковим або оливковою олією. Викладаємо масу в форму і накриваємо кришкою. Ставимо на 30-40 хвилин в духовку, попередньо розігрівши її до температури 150° С. За 5-10 хвилин до готовності відкриваємо кришку. Змащуємо запіканку густими вершками, присипаємо зверху цукром і знову ставимо в духовку. Але при цьому не накриваємо кришкою, щоб утворилася рум'яна скоринка. Виймаємо і знову закриваємо кришкою – це важливо, щоб запіканка пустила сік. Вона виходить неймовірно смачною і може стати центром пасхального столу!

РЕЦЕПТ ВІД ГАННИ ПАНОВОЇ,

ВЕДУЧОЇ ЇНФОРМАЦЇЙНОЇ ПРОГРАМИ "СЬОГОДНІ" НА КАНАЛІ "УКРАЇНА"

new_image2_361

МОРКВЯНИЙ КЕКС ІЗ ЛИМОНИМ КРЕМОМ

new_image_375

ІНГРЕДІЄНТИ (на 4 порції):

Для тіста:

• Яйця 2 шт.
• Цукор 0,5 скл.
• Морква 2 шт.
• Волоські горіхи велика жменя
• Борошно 1 скл.
• Розпушувач 1 ч. Л.
• Оливкова олія 2-3 ст. л.

Для крему:

• Сметана 200 г
• Цукор 0,5 скл.
• Лимон половина

ПРИГОТУВАННЯ (1 година):

Добре збиваємо яйця з цукром (половину склянки). На дрібній тертці натираємо дві великі морквини. Подрібнюємо (ламаємо на невеличкі шматочки) волоські горіхи (попередньо обсмажуємо). Потім всі ці інгредієнти обережно перемішуємо. Після додаємо борошно (просіюємо його через сито, щоб тісто було більш пухким) і розпушувач. Вливаємо в тісто оливкову олію і ще раз перемішуємо. Випікаємо 40 хвилин в духовці при 180 градусах.

Тим часом готуємо крем. Для цього збиваємо сметану і цукор (півсклянки). Подрібнюємо в блендері половину лимону і додаємо до суміші. Коли кекс буде готовий, розрізаємо його навпіл і щедро просочуємо кремом.

РЕЦЕПТ ФАРШИРОВАНОЇ КАЧКИ ВІД СВІТЛАНИ КАТРЕНКО,

ВЕДУЧОЇ ПРОГРАМИ "РАНОК З УКРАЇНОЮ" НА КАНАЛІ "УКРАЇНА"

new_image5_203

КАЧКА, ФАРШИРОВАНА ФРУКТОВИМ АСОРТІ

new_image6_160

ІНГРЕДІЄНТИ (на 6 порцій):

  • Качка 1 тушка
  • Сіль, перець за смаком
  • Гірчиця 2-3 ст. л.
  • Лимонний сік 1 ст. л.
  • Начинка (яблука, апельсини та ін.) за смаком

ПРИГОТУВАННЯ (4 години):
Перед запіканням качку потрібно замаринувати. Для цього гарненько її промиваємо під водою, а потім прибираємо зайву вологу, можна звичайними серветками. Так її буде простіше натерти спеціями, і маринад вбереться набагато краще. У невеликій мисці змішуємо сіль, перець і трохи гірчиці з лимонним соком. Отриману суміш рівномірно наносимо спеціальним пензликом або руками на качку і залишаємо її маринуватися в холодильнику на 30-60 хвилин.
Тим часом готуємо начинку з яблук, апельсинів. На апельсинах краще зрізати білу шкірку – вона гірчить. Яблука очищуємо, натираємо сіллю, посипаємо спеціями за смаком – і начинка готова.
Після маринування начиняємо качку, закутуємо її фольгою і відправляємо в добре нагріту духовку томитися на 1,5-2 години (залежить від розміру). Коли час вийде, знімаємо фольгу і залишаємо нашу птицю в духовці ще на 30 хвилин, до утворення красивої золотистої скоринки. Для цього краще періодично поливати її власним соком, якого в процесі запікання буде дуже багато.
У приготуванні цієї страви головне завдання – не поспішати, тоді качечка вийде м'якою і ніжною. Подавати її можна з овочами, фруктами або будь-яким іншим гарніром.

Всі подробиці в спецтемі Пасха 2017

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів