Антизастудне меню: як харчуватися взимку, щоб не захворіти

Приготуйте на обід імбирну капусту, лимонну курку і скумбрію

Від вірусів є смачна "зброя" – їжа і напої. "Їжте курятину: вона багата на лізин, який активізує вироблення інтерферону – вірусного "кілера", – радить дієтолог Оксана Скиталінська. – Також важливі жири, яких багато, наприклад, в скумбрії. Вони роблять клітини непроникними для вірусів. Не забувайте про цибулю, часник, імбир: вони містять фітонциди, які мають противірусну та антибактеріальну дію. і, звичайно, нікуди без цитрусових – джерела вітаміну С. Він стимулює утворення імунних клітин-макрофагів, які виявляють вірус, захоплюють його і знешкоджують".

Також не забуваємо про гарячі напої, які змушують бігти кров швидше, і доставляти всі ці корисні речовини клітинам.

Реклама

Курка в лимонах і зелені

chicken-breast-697x1024

Складові:

Реклама
  • куряча грудка – 600 г
  • лимон – 1 шт.
  • часник – 3 зубки
  • чебрець свіжий рубаний – 1 ст.л.
  • сіль
  • Перець чорний

Рецепт приготування:

1. З лимона зняти цедру і вичавити сік. Якщо лимон дуже великий, досить буде приблизно 3 ст.л. соку. Часник очистити і пропустити через прес. Свіжу пряну траву вимити, обсушити і дрібно нарубати. Змішати все в сковороді або формі для запікання, в якій будете готувати курку. Приправити сіллю і перцем за смаком.

2. Курячі грудки вимити й обсушити. Покласти їх в маринад і обваляти в ньому з усіх боків. До цього часу у вас вже повинна розігрітися духовка, до 180 градусів. Ставимо в неї сковороду або форму з куркою і забуваємо на 30 хвилин. Подаємо курку гарячою.

Реклама

Скумбрія з лимонною чермулою і картопляним салатом

grill-mackerel-with-potatos-salad.1-683x1024

Складові:

  • скумбрія – 3 шт.
  • картопля – 800 г
  • маслини Каламата – 20 г
  • каперси – 2 ст.л.
  • червоний винний оцет – 2 ст.л.
  • половинка солоного лимона
  • оливкова олія
  • сухий перчик чилі – 1 шт.
  • часник – 4 зубчики
  • цедра і сік 1 лимона
  • рубана кінза – 2 ст.л.
  • рубана петрушка – 2 ст.л.
  • зіра – 1 ч.л.
  • коріандр – 1 ч.л.
  • паприка – 0,5 ч.л.
  • шафран – щіпка
  • сіль

Рецепт приготування:

1. Зрізати гострим ножем філе зі скумбрії. Рибу можна не потрошити, просто зрізати обидва філе і вимити їх.

2. Для лимонної чермули потовкти в ступці перчик чилі, зіру, коріандр і шафран. Додати зелень, часник, сіль. Все потовкти в однорідне пюре. Додати цедру і сік лимона, паприку і стільки оливкової олії, щоб вийшло пюре середньої густини. Намазати цим пюре філе скумбрії і прибрати в холодильник маринуватися на 30 хвилин.

3. Приготувати салат. Картоплю відварити в мундирі, очистити і порізати середніми кубиками. З маслин видалити кісточки. Солоний лимон дрібно порізати. Перемішати картопля з маслинами, каперсами і лимоном. Заправити винним оцтом і оливковою олією за смаком. Посолити, перемішати.

4. Рибу можна посмажити на сковороді або на грилі. Процес приготування займе близько 8 хвилин. Подавати рибу з салатом.

Цвітна капуста кунг пао

spicy-crispy-kung-pao-cauliflower.1-683x1024

Складові:

  • капуста цвітна – 400-500 г
  • соєвий соус – 3-4 ст.л.
  • арахіс – 4 ст.л.
  • часник – 4 зубчики
  • імбир свіжий – 2 см
  • крохмаль – 1,5 ст.л. + 1 ч.л.
  • панірувальні сухарі (тертий хліб) – 6 ст.л.
  • олія – 2 ст.л.
  • рисовий оцет – 1,5 ст.л.
  • цукор коричневий – 1 ст.л.
  • зелена цибуля – 3 пір'їнки
  • сушені стручки перцю чилі – за смаком
  • сичуанський перець – 1/4 ч.л. (не обов'язково)
  • кунжутне масло – 1/4 ч.л. (в кляр)

Рецепт приготування:

1. Страва готується в два етапи. Почнемо з капусти. Для неї потрібен рідкий кляр, в якому вона і буде пектися. Для нього ми змішуємо 2 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. рослинної олії і приблизно 5 ст.л. холодної води. У цю суміш додаємо панірувальні сухарі і 1, 5 ст.л. крохмалю, картопляного або кукурудзяного. Якщо консистенція занадто густа, додаємо ще трошки води. Капусту ділимо на невеликі суцвіття, макаємо в кляр і викладаємо на деко, застелене пергаментом для випічки. Якщо кляр залишився, використовуємо його для соусу. Деко з капустою ставимо в духовку, нагріту до 180 градусів хвилин на 20-25, капуста повинна легко протикатися ножем.

2. Для соусу дрібно нарізаємо часник, імбир і зелений лук. У воке нагріваємо ложку рослинної олії і швидко обсмажуємо стручки чилі і сичуанський перець. Додаємо часник, імбир і готуємо ще хвилину, помішуючи. Всипаємо очищений арахіс і зелену цибулю і готуємо ще хвилину. У мисочці змішуємо рисовий оцет, цукор, 1 ч.л. крохмалю (або залишки кляру), 2,5 ст.л. соєвого соусу і 50-60 мл. холодної води. Якщо є в наявності рисовий алкоголь, додаємо 1 ст.л. Виливаємо цю суміш у вок і на сильному вогні доводимо до загустіння. Кладемо капусту в соус, швидко перемішуємо і знімаємо з вогню.

Нагадаємо, раніше дієтологи розповіли, що треба їсти в холоди, щоб зберегти хороше самопочуття і настрій.

Дякуємо за рецепти і їх фото кулінарному блогеру Зоряні Івченко.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти