Головна Сьогодні

Антизастудне меню: як харчуватися взимку, щоб не захворіти

Приготуйте на обід імбирну капусту, лимонну курку і скумбрію

Курятина зміцнює імунітет: Фото: zoryanchik.com
Курятина зміцнює імунітет:
Фото: zoryanchik.com

Від вірусів є смачна "зброя" – їжа і напої. "Їжте курятину: вона багата на лізин, який активізує вироблення інтерферону – вірусного "кілера", – радить дієтолог Оксана Скиталінська. – Також важливі жири, яких багато, наприклад, в скумбрії. Вони роблять клітини непроникними для вірусів. Не забувайте про цибулю, часник, імбир: вони містять фітонциди, які мають противірусну та антибактеріальну дію. і, звичайно, нікуди без цитрусових – джерела вітаміну С. Він стимулює утворення імунних клітин-макрофагів, які виявляють вірус, захоплюють його і знешкоджують".

Також не забуваємо про гарячі напої, які змушують бігти кров швидше, і доставляти всі ці корисні речовини клітинам.

Курка в лимонах і зелені

chicken-breast-697x1024

Складові:

  • куряча грудка – 600 г
  • лимон – 1 шт.
  • часник – 3 зубки
  • чебрець свіжий рубаний – 1 ст.л.
  • сіль
  • Перець чорний

Рецепт приготування:

1. З лимона зняти цедру і вичавити сік. Якщо лимон дуже великий, досить буде приблизно 3 ст.л. соку. Часник очистити і пропустити через прес. Свіжу пряну траву вимити, обсушити і дрібно нарубати. Змішати все в сковороді або формі для запікання, в якій будете готувати курку. Приправити сіллю і перцем за смаком.

2. Курячі грудки вимити й обсушити. Покласти їх в маринад і обваляти в ньому з усіх боків. До цього часу у вас вже повинна розігрітися духовка, до 180 градусів. Ставимо в неї сковороду або форму з куркою і забуваємо на 30 хвилин. Подаємо курку гарячою.

Скумбрія з лимонною чермулою і картопляним салатом

grill-mackerel-with-potatos-salad.1-683x1024

Складові:

  • скумбрія – 3 шт.
  • картопля – 800 г
  • маслини Каламата – 20 г
  • каперси – 2 ст.л.
  • червоний винний оцет – 2 ст.л.
  • половинка солоного лимона
  • оливкова олія
  • сухий перчик чилі – 1 шт.
  • часник – 4 зубчики
  • цедра і сік 1 лимона
  • рубана кінза – 2 ст.л.
  • рубана петрушка – 2 ст.л.
  • зіра – 1 ч.л.
  • коріандр – 1 ч.л.
  • паприка – 0,5 ч.л.
  • шафран – щіпка
  • сіль

Рецепт приготування:

1. Зрізати гострим ножем філе зі скумбрії. Рибу можна не потрошити, просто зрізати обидва філе і вимити їх.

2. Для лимонної чермули потовкти в ступці перчик чилі, зіру, коріандр і шафран. Додати зелень, часник, сіль. Все потовкти в однорідне пюре. Додати цедру і сік лимона, паприку і стільки оливкової олії, щоб вийшло пюре середньої густини. Намазати цим пюре філе скумбрії і прибрати в холодильник маринуватися на 30 хвилин.

3. Приготувати салат. Картоплю відварити в мундирі, очистити і порізати середніми кубиками. З маслин видалити кісточки. Солоний лимон дрібно порізати. Перемішати картопля з маслинами, каперсами і лимоном. Заправити винним оцтом і оливковою олією за смаком. Посолити, перемішати.

4. Рибу можна посмажити на сковороді або на грилі. Процес приготування займе близько 8 хвилин. Подавати рибу з салатом.

Цвітна капуста кунг пао

spicy-crispy-kung-pao-cauliflower.1-683x1024

Складові:

  • капуста цвітна – 400-500 г
  • соєвий соус – 3-4 ст.л.
  • арахіс – 4 ст.л.
  • часник – 4 зубчики
  • імбир свіжий – 2 см
  • крохмаль – 1,5 ст.л. + 1 ч.л.
  • панірувальні сухарі (тертий хліб) – 6 ст.л.
  • олія – 2 ст.л.
  • рисовий оцет – 1,5 ст.л.
  • цукор коричневий – 1 ст.л.
  • зелена цибуля – 3 пір'їнки
  • сушені стручки перцю чилі – за смаком
  • сичуанський перець – 1/4 ч.л. (не обов'язково)
  • кунжутне масло – 1/4 ч.л. (в кляр)

Рецепт приготування:

1. Страва готується в два етапи. Почнемо з капусти. Для неї потрібен рідкий кляр, в якому вона і буде пектися. Для нього ми змішуємо 2 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. рослинної олії і приблизно 5 ст.л. холодної води. У цю суміш додаємо панірувальні сухарі і 1, 5 ст.л. крохмалю, картопляного або кукурудзяного. Якщо консистенція занадто густа, додаємо ще трошки води. Капусту ділимо на невеликі суцвіття, макаємо в кляр і викладаємо на деко, застелене пергаментом для випічки. Якщо кляр залишився, використовуємо його для соусу. Деко з капустою ставимо в духовку, нагріту до 180 градусів хвилин на 20-25, капуста повинна легко протикатися ножем.

2. Для соусу дрібно нарізаємо часник, імбир і зелений лук. У воке нагріваємо ложку рослинної олії і швидко обсмажуємо стручки чилі і сичуанський перець. Додаємо часник, імбир і готуємо ще хвилину, помішуючи. Всипаємо очищений арахіс і зелену цибулю і готуємо ще хвилину. У мисочці змішуємо рисовий оцет, цукор, 1 ч.л. крохмалю (або залишки кляру), 2,5 ст.л. соєвого соусу і 50-60 мл. холодної води. Якщо є в наявності рисовий алкоголь, додаємо 1 ст.л. Виливаємо цю суміш у вок і на сильному вогні доводимо до загустіння. Кладемо капусту в соус, швидко перемішуємо і знімаємо з вогню.

Нагадаємо, раніше дієтологи розповіли, що треба їсти в холоди, щоб зберегти хороше самопочуття і настрій.

Дякуємо за рецепти і їх фото кулінарному блогеру Зоряні Івченко.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь