Частково тому, що травлення може нашкодити сну, але головне, тому що це загрожує набором ваги, пише "Ортодокс".
Зрозуміло, якщо додати до свого основного раціону чіпси і морозиво, зайві кілограми не змусять себе чекати. Але що, якщо калорії не були зайвими, ось тільки потрапили з вечерею в ваш шлунок не о 7 годині, а, скажімо, в 10? Якщо не їсти більше, але їсти пізніше, чи набереться зайва вага?
Відповідь: швидше за все, так. За останні роки вчені дізналися багато нового про зв'язок між сном і вагою, і хоча невідомого ще багато, зростаючий обсяг результатів досліджень показує, що ваш організм "в курсі", коли він повинен бути бадьорим і отримувати їжу, а коли – спати і не обтяжувати себе травленням. І годування організму в недозволеному годину може відбитися на показниках вагів не кращим чином.
"Ензими, які беруть участь в процесі окислення жирних кислот, циркадні (залежать від часу доби). Вони "знають", коли їм належить розщеплювати глюкозу", говорить професор Крістен Екель-Махан при Університеті Техасу.
Тому, коли ви їсте в позаурочний час, скажімо, о пів на дванадцяту ночі, коли вам варто було б спати, учасники травлення, наприклад, печінка, не знає, що робити.
Вони не готові мати справу з "напливом" поживних речовин в цю годину, тому переробка буде йти менш ефективно. Це може викликати проблеми з інсуліном і рівнем цукру в крові, що буде сприяти накопиченню в організмі зайвого жиру.
Більш того, дослідження показують, що люди, які як правило приймають їжу в пізній час (наприклад, працюючі в нічну зміну), частіше є власниками більшого охоплення талії та індексу маси тіла, ніж ті, хто приймає їжу в стандартний час.
Що робити? Для початку відмовтеся від пізньої вечері і перекусів. Підтверджений факт: чим пізніше ми вирішуємо підкріпитися, тим гірший наш вибір їжі. Але навіть корисний снек, з'їдений за північ може порушити нормальний перебіг метаболізму. Намагайтеся повністю відмовитися від їжі хоча б за 2 години до сну, радить дієтолог Каролін Седеркуіст.
Якщо ж ви заздалегідь знаєте, що вечеря буде пізно (через аврал на роботі або поїздку), хоча б обмежте себе легкою їжею, розподіляючи більшу частину калорій між сніданком і обідом.
Читайте також:
- Два рецепти вишуканих ресторанних страв для міжсезоння
- Кореєць знайшов унікальний і простий спосіб заробляти тисячі, знімаючи себе на камеру
- Як підготувати свій організм до застіль і святкових фуршетів
- Нахабні злодії пограбували квартиру і повечеряли пельменями прямо на місці злочину
- Правильне харчування: як схуднути, не чуючи голоду