В чому користь картоплі
Перше, що важливо враховувати, включаючи печену, варену або смажену картопля в свій раціон – склад поживних речовин, які містяться в ній, помітно відрізняється від інших овочів. Зокрема, в картоплі більше крохмалю, так що він безумовно не повинен бути єдиним овочем на вашому столі.
Хоча картоплю дійсно прийнято розглядати як висококалорійну їжу, насправді середнього розміру бульба, запечена без солі і олії, містить всього 160 калорій і при цьому не містить жирів і холестерину. На додаток до цього, в ній є близько чотирьох грамів клітковини і близько чотирьох грамів білка, які забезпечать пролонговану почуття ситості (на відміну, наприклад, від салату з огірків і помідорів).
CNN повідомляє, що, за даними досліджень, картопля краще, ніж макарони або хліб, справляється із завданням зменшення апетиту.
Крім уже згаданих білка і клітковини, картопля може забезпечити організм вітаміном B6, вітамін C і залізом.
Крім того, в картоплі міститься калій (до 20% добової норми) – мінерал, здатний знизити вплив натрію на кров'яний тиск. В одному невеликому дослідженні було встановлено, що споживання 6-8 невеликих картоплин два рази в день не призводить до збільшення ваги, але, навпаки, знижує тиск, ризик серцевих захворювань та інсульту серед людей з надмірною вагою і гіпертонією.
Винятком є солодка картопля (батат), яку нехай і складно знайти в магазинах, але вона, тим не менше, того варта. Справа в тому, що в бататі містяться корисні антиоксиданти, включаючи бета-каротин (форма вітаміну А), необхідний для хорошого зору і ідеальної шкіри.