Головна Сьогодні

Чим замінити розпушувач у випічці: п'ять варіантів

Пекарський порошок можна зробити з підручних засобів

Чим замінити розпушувач. Фото: kstudio/Freepik
Чим замінити розпушувач.
Фото: kstudio/Freepik

Якщо у вас під рукою не виявилося розпушувача для тіста (пекарського порошку), ви можете замінити його продуктами, які напевно знайдуться на вашій кухні.

1. Сода. Харчову соду можна використовувати в якості альтернативи розпушувача, якщо в тесті містяться інгредієнти, які мають кислу реакцію: кисломолочні продукти, фруктові пюре або соки, лимонна кислота або оцет, мед, шоколад. Попередньо її потрібно змішувати спочатку з борошном або ж іншими сухими інгредієнтами.

2. Розпушувач для тіста власного приготування – сода, лимонна кислота, борошно або крохмаль. Стандартна пропорція соди, лимонної кислоти і борошка – 5:3:12. При приготуванні випічки просто змішуєте зроблений вами розпушувач з борошном.

Важливо: розведений в молоці або воді порошок втрачає свої якості. Посуд і всі компоненти для приготування домашнього розпушувача повинні бути абсолютно сухими. Якщо ви готуєте пекарський порошок із запасом, можна не змішувати компоненти, а насипати їх в скляну або фарфорову баночку шарами так, щоб шари реагентів були розділені шаром наповнювача (наприклад, шар соди – шар борошна – шар лимонної кислоти). Зберігати розпушувач необхідно в герметично закритому посуді в захищеному від світла місці протягом декількох місяців.

3. Сода, гашена оцтом. Існує багато дебатів з цього питання. Деякі вважають, що гасити соду оцтом перед введенням в тісто безглуздо, оскільки вуглекислий газ випаровується ще до випічки. Інші вважають, що реакція триває і після введення соди в тісто (якщо взяти досить соди). Якщо ви використовуєте в випічці гашену соду, не потрібно чекати, коли сода закінчить вирувати, а потрібно негайно вмішувати її в тісто. І тісто відразу ж ставити в духовку.

4. Взаємозамінність: сода і розпушувач. Пропорції: 1 ч. л. розпушувача на ½ ч. л. соди і навпаки – 1 ч. л. соди на 2 ч. л. розпушувача.

Важливо: якщо в тісті є мед, то сода повинна бути обов'язково.

5. Як розпушувач у випічці використовують алкоголь. Його додають в кекси, шарлотки, хмиз. Кілька ложок коньяку або рому зроблять тісто повітряним. Запах алкоголю при випіканні випарується. Його можна використовувати і разом з розпушувачем.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав, чим замінити дорогі продукти. Ми також писали, як позбутися від болю в суглобах за допомогою соди.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: goodhouse.com.ua

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь