Що ні в якому разі не можна ставити на новорічний стіл

Деякі страви краще не їсти під час святкового застілля

Нікому не хочеться, щоб новорічний стіл виглядав продовженням дієти. Про основні правила, які допоможуть насолодитися різноманітністю застілля і не завдати шкоди здоров'ю, розповідає сайту "Сегодня" експерт сервісу DOC.ua Наталія Грищенко, лікар-дієтолог вищої категорії.

  • Всі страви повинні бути свіжоприготовленими. Кількість ковбаси і карбонаду тривалого приготування можна звести до мінімуму або виключити. Це джерела додаткової прихованої кількості солі і шкідливих харчових добавок.
  • Для рибних і м'ясних страв краще вибирати рецепти з мінімальною кількістю масла і бажано без панірування. Ідеальний варіант – запечені в духовці. Так можна заощадити значну кількість калорій за рахунок масла або жиру, що виділився, а також уникнути появи шкідливих для нашої печінки речовин, що утворюються під час смаження.
  • Складні салати з майонезом приносять за ваш стіл багато зайвих калорій. Але що ще більш важливо, складна за складом їжа важко б'є по підшлунковій залозі. Трохи пізніше дістанеться й печінці. Якщо є недостатність в ферментах, то рекомендуємо прийняти відповідні препарати. Як правило, ми всі знаємо про подібні проблеми задовго до свят, відвідуємо гастроентеролога і має в особистій аптечці "свій" препарат.
  • А ось традиційне заливне м'ясо і риба є корисними стравами. Це природне джерело колагену. Але тільки в тому випадку, якщо вони приготовані за традиційною рецептурою з тривалим томлінням на вогні. Господині знають секрети, як видалити зайвий жир з цієї страви, а, значить, додаткові калорії.
  • Різноманітність овочів на святковому столі завжди рятує ситуацію. Якщо співвідношення основних страв і овочів 1:2, то можна позбутися від проблем з травленням і стільцем в дні після новорічного застілля.
  • Картопля, гарбуз, буряк і т. д. – повноправні учасники святкового столу. Просто вони повинні бути приготовлені максимально просто – зварені або запечені. Компенсувати нестачу смаку можна за допомогою спецій.
  • І, нарешті, алкоголь. Токсичною дозою для підшлункової залози вважається 50 мл чистого спирту. У перерахунку на звичайні алкогольні напої це приблизно 125 мл коньяку або горілки або 500 мл вина. Не варто поєднувати разом алкоголь, жирну їжу і куріння – це багаторазово збільшить ймовірність нападу панкреатиту (запалення підшлункової залози). Але якщо першого січня вас все ж мучитиме похмілля, то радимо випити пару капсул ентеросорбенту – наприклад, Сорбекс®. Він зв'язує і виводить токсини з шлунково-кишкового тракту і "алкогольне перезавантаження" пройде легше і швидше.

Якщо слідувати перерахованим вище правилам, тобто можна все і в будь-якому поєднанні просто маленькими порціями, роблячи перерви. Врятує достатня кількість рідини і прогулянки на свіжому повітрі.

Реклама

Нагадаємо, раніше ми писали, які традиційні салати найкраще приготувати на Новий рік.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти