Що потрібно їсти в холоди, щоб зберегти хороше самопочуття і настрій

4 Грудня 2017, 05:55

Розсмоктуйте мед натщесерце, їжте салат "Мітла" і пийте помаранчевий фреш на обід

Що потрібно їсти в холоди, щоб зберегти хороше самопочуття і настрій

У холодну пору року наш організм піддається різним стресам. Брак сонячного світла, низькі температури, мокрий сніг і сірі фарби за вікном впливають на наш психологічний і фізичний стан: знижується імунітет, розвивається авітаміноз, загострюються хронічні хвороби, атакує депресія. Але всього цього можна уникнути досить просто – потрібно просто приділити особливу увагу харчуванню.

Лікар-дієтолог, член Асоціації дієтологів України Тетяна Фіалкова запевняє, що досить включить в свій щоденний раціон всього кілька продуктів і напоїв – і ви зможете запросто пережити похмурий сезон з відмінним самопочуттям і прекрасним настроєм
.

  • Настій із шипшини

Щодня випивайте міцний настій з плодів шипшини (1-2 чашки). У ньому багато вітаміну С, який особливо необхідний в сезон застуд. Крім того, настій - один з найсильніших (і при цьому смачних) жовчогінних засобів. Таким чином, випивши його, отримаєте вітаміни і поліпшите роботу шлунково-кишкового тракту.

Головне - подрібнювати шипшину: найцінніші компоненти знаходяться в кісточках. Найкраще готувати за таким рецептом: плоди подрібніть (блендером або кавомолкою), насипте в термос і залийте водою близько 80° С. Пропорції: на 300 мл води - 2 ст. л. подрібнених ягід. Напій повинен настоятися пару годин, а ще краще приготувати його з вечора. Тоді вранці отримаєте міцний настій.

Протипоказано: при каменях в жовчному міхурі.
  • Горіхове асорті

Горіхи містять корисні жири: вони потрібні організму в будь-який час року, але особливо в холодну, адже роблять судини менш проникними для вірусів. Але варто пам'ятати: це досить важкий продукт, тому не варто з'їдати більше 40-50 г в день. Така порція легко засвоїться і не буде навантажувати шлунково-кишковий тракт. Важливо вживати сирі, не оброблені термічно горіхи. Ідеально підійдуть волоські, кедрові, мигдаль.
Протипоказано: при індивідуальній непереносимості.

  • Овочевий фреш-аперетив

Щодня випивайте в якості обіднього аперитиву 300 мл морквяно-гарбузового фрешу. У цих овочах міститься багато каротину, пектину, вітамінів А, К, В, Е, аскорбінової кислоти і безліч інших корисних речовин. Переоцінити їх дію на організм складно: це і живлення шкіри, і поліпшення зору, і розрідження крові, і навіть стимуляція відтоку жовчі! Щоб всі ці корисності краще засвоїлися, додайте в свіжовичавлений сік чайну ложку оливкової олії. Такий аперитив захистить вас від зимового авітамінозу.
Протипоказано: при цукровому діабеті і хронічних захворюваннях ШКТ в гострій формі.

  • Салат "Мітла"
Як мінімум три рази на тиждень радуйте кишечник салатом "Мітла". У ньому - терті сирі буряки, морква, яблуко, подрібнені волоські горіхи, розмочені родзинки, заправлені медово-імбирним соусом або лляною олією.

Навіщо потрібен такий салат? У холодну пору року мало сезонної зелені і овочів. В результаті організм страждає не тільки від дефіциту вітамінів, але і від нестачі клітковини.

Результат - запори. "Мітла" допоможе уникнути цієї проблеми, адже морква, буряк і яблуко містять грубу клітковину, яка "вимете" з вашого організму непотрібні "поклади". Ідеальний час для такого салату - обід. Порція повинна бути невеликою - 200-250 г. До речі, якщо вживати його з жирною їжею, вона буде краще перетравлюватися і засвоюватися.

Протипоказано: при індивідуальній непереносимості якихось інгредієнтів (їх можна прибрати з рецепта).
  • Меню з вітаміном D

Щоденно включайте до раціону продукти, бігаті на вітамін D: печінка тріски (рекордсмен по його вмісту), яєчний жовток, вершкове масло, твердий сир, морську рибу жирних сортів, яловичу та свинячу печінку. Це хоч якось дозволить компенсувати його нестачу, викликану коротким світловим днем і малою кількістю сонячних днів. Нагадаємо, що 80% цього вітаміну утворюється під впливом сонячних променів, тому важливо ловити рідкісні ясні дні: як можна більше гуляти в таку погоду. Так ви зможете уникнути депресії, сонливості і поганої засвоюваності кальцію, які викликає D-дефіцит.

При необхідності можна приймати аптечний вітамін D. Але робити це можна тільки після того, як здасте аналізи, а дозування підбере лікар.
  • Медова "цукерка"

Щодня з'їдайте натщесерце 1 ч. л. меду. Навіщо? Він містить багато мікроелементів, вітамінів і стимуляторів імунної системи. Це один з кращих засобів для підвищення імунітету в холодну пору року. Прополісний мед також володіє антибактеріальними властивостями і нейтралізує патогенну мікрофлору в кишечнику. Але потрібно пам'ятати два важливих моменти. По-перше, мед повинен бути натуральним: купуйте його у перевірених бджолярів або в магазинах органічної продукції (просіть сертифікат). По-друге, вживайте мед натщесерце, розсмоктуючи під язиком. З ранку кров "чиста", тому корисні речовини будуть засвоюватися краще. Якщо ж будете їсти мед після їжі, користі отримаєте менше.

Протипоказано: при індивідуальній непереносимості, алергії.
  • Лимонна бомба

Щодня з'їдайте один лимон. У ньому міститься багато аскорбінової кислоти, яка підвищує імунітет і прекрасно розріджує кров. Це дуже важливо в холодну пору року: намагаючись зігрітися, ми вживаємо більше насичених жирів і їжі, яка згущує кров. Можете додавати лимонні дольки до їжі (наприклад, до риби), поливати салати лимонним соком або готувати напої з ним.

Протипоказано: при підвищеній кислотності шлунка, гострому панкреатиті, гастриті і іншій хроніці ШКТ в стадії загострення.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про п'ять найкорисніших напоїв для холодної погоди.

Автор:

Сюзанна Киріна

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...