Головна Сьогодні

Що потрібно їсти в холоди, щоб зберегти хороше самопочуття і настрій

Розсмоктуйте мед натщесерце, їжте салат "Мітла" і пийте помаранчевий фреш на обід

У холодну пору року наш організм піддається різним стресам. Брак сонячного світла, низькі температури, мокрий сніг і сірі фарби за вікном впливають на наш психологічний і фізичний стан: знижується імунітет, розвивається авітаміноз, загострюються хронічні хвороби, атакує депресія. Але всього цього можна уникнути досить просто – потрібно просто приділити особливу увагу харчуванню.

Лікар-дієтолог, член Асоціації дієтологів України Тетяна Фіалкова запевняє, що досить включить в свій щоденний раціон всього кілька продуктів і напоїв – і ви зможете запросто пережити похмурий сезон з відмінним самопочуттям і прекрасним настроєм
.

  • Настій із шипшини

Щоднявипивайтеміцнийнастійзплодівшипшини(1-2чашки).УньомубагатовітамінуС,якийособливонеобхіднийвсезонзастуд.Крімтого,настій-одинзнайсильніших(іприцьомусмачних)жовчогіннихзасобів.Такимчином,випившийого,отримаєтевітаміниіполіпшитероботушлунково-кишковоготракту.

Головне-подрібнюватишипшину:найціннішікомпонентизнаходятьсявкісточках.Найкращеготуватиза такимрецептом:плодиподрібніть(блендеромабокавомолкою),насиптевтермосізалийтеводоюблизько80°С.Пропорції:на300млводи-2ст.л.подрібненихягід.Напійповиненнастоятисяпаругодин,ащекращеприготуватийогозвечора.Тодівранціотримаєтеміцнийнастій.

Протипоказано:прикаменяхвжовчномуміхурі.
  • Горіхове асорті

Горіхимістятькорисніжири:вонипотрібніорганізмувбудь-який часроку,алеособливовхолодну, адже роблятьсудинименшпроникнимидлявірусів.Алевартопам'ятати:цедоситьважкийпродукт,томуне вартоз'їдатибільше40-50гвдень.Такапорціялегкозасвоїтьсяі небуденавантажуватишлунково-кишковийтракт.Важливовживатисирі,не обробленітермічногоріхи.Ідеальнопідійдутьволоські,кедрові,мигдаль.
Протипоказано:приіндивідуальній непереносимості.

  • Овочевий фреш-аперетив

Щодня випивайте в якості обіднього аперитиву 300 мл морквяно-гарбузового фрешу. У цих овочах міститься багато каротину, пектину, вітамінів А, К, В, Е, аскорбінової кислоти і безліч інших корисних речовин. Переоцінити їх дію на організм складно: це і живлення шкіри, і поліпшення зору, і розрідження крові, і навіть стимуляція відтоку жовчі! Щоб всі ці корисності краще засвоїлися, додайте в свіжовичавлений сік чайну ложку оливкової олії. Такий аперитив захистить вас від зимового авітамінозу.
Протипоказано: при цукровому діабеті і хронічних захворюваннях ШКТ в гострій формі.

  • Салат "Мітла"
Якмінімумтрирази натижденьрадуйтекишечниксалатом"Мітла".Уньому-тертісирібуряки,морква,яблуко,подрібненіволоськігоріхи,розмочені родзинки,заправленімедово-імбирнимсоусомаболляною олією.

Навіщопотрібентакийсалат?Ухолодну порурокумалосезонноїзеленііовочів.Врезультатіорганізмстраждає нетількивіддефіцитувітамінів,алеівіднестачіклітковини.

Результат-запори."Мітла"допоможеуникнутицієїпроблеми,аджеморква,бурякіяблукомістятьгрубуклітковину,яка"вимете"звашогоорганізмунепотрібні"поклади".Ідеальний часдлятакогосалату-обід.Порціяповиннабути невеликою-200-250 г.До речі,якщовживатийогозжирною їжею,вонабудекращеперетравлюватисяізасвоюватися.

Протипоказано:приіндивідуальній непереносимостіякихосьінгредієнтів(їхможнаприбратизрецепта).
  • Меню з вітаміном D

Щоденно включайте до раціону продукти, бігаті на вітамін D: печінка тріски(рекордсменпойоговмісту),яєчнийжовток,вершковемасло,твердийсир,морськурибужирнихсортів,яловичутасвинячупечінку.Цехочякосьдозволитькомпенсувати його нестачу,викликанукороткимсвітловимднемімалою кількістюсонячнихднів.Нагадаємо,що80%цьоговітамінуутворюєтьсяпідвпливомсонячнихпроменів,томуважливоловитирідкісніяснідні:якможнабільшегулятивтакупогоду.Таквизможетеуникнутидепресії,сонливостііпоганоїзасвоюваностікальцію,яківикликаєD-дефіцит.

ПринеобхідностіможнаприйматиаптечнийвітамінD.Алеробитицеможнатількипіслятого,якздастеаналізи,адозуванняпідберелікар.
  • Медова "цукерка"

Щодня з'їдайте натщесерце 1 ч. л. меду. Навіщо? Він містить багато мікроелементів, вітамінів і стимуляторів імунної системи. Це один з кращих засобів для підвищення імунітету в холодну пору року. Прополісний мед також володіє антибактеріальними властивостями і нейтралізує патогенну мікрофлору в кишечнику. Але потрібно пам'ятати два важливих моменти. По-перше, мед повинен бути натуральним: купуйте його у перевірених бджолярів або в магазинах органічної продукції (просіть сертифікат). По-друге, вживайте мед натщесерце, розсмоктуючи під язиком. З ранку кров "чиста", тому корисні речовини будуть засвоюватися краще. Якщо ж будете їсти мед після їжі, користі отримаєте менше.

Протипоказано:приіндивідуальній непереносимості,алергії.
  • Лимонна бомба

Щодня з'їдайтеодинлимон.Уньомуміститьсябагатоаскорбіновоїкислоти,якапідвищуєімунітетіпрекраснорозріджуєкров.Цедужеважливовхолодну поруроку:намагаючисьзігрітися,мивживаємобільшенасиченихжирівіїжі,яказгущуєкров.Можетедодаватилимоннідолькидоїжі(наприклад,до риби),поливатисалатилимоннимсокомабоготуватинапоїзним.

Протипоказано:припідвищеній кислотностішлунка,гостромупанкреатиті,гастритіііншійхроніціШКТвстадіїзагострення.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про п'ять найкорисніших напоїв для холодної погоди.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь