Мікрохвильовки міцно увійшли в наше життя. Сьогодні їх можна побачити практично на кожній кухні, і ми вже звикли розігрівати свій сніданок, не користуючись ні плитою, ні сковородою. Це зручно, проте чим шкідлива мікрохвильовка? Вам напевно доводилося чути про шкоду мікрохвильовок: про небезпечне випромінювання, про те, як корисні продукти в них стають шкідливими і так далі, пише toneto.net. Фахівці розповіли про те, що знають про безпеку мікрохвильовок вчені .
Незважаючи на те, що слово " випромінювання " навіває жах на багатьох людей, випромінювання, яке використовується в мікрохвильовці, цілком безпечнео. Адже як ви вже знаєте, єдине, що воно може робити – це змушувати поляризовані молекули коливатися, в результаті чого ті нагріваються. Цим воно відрізняється від радіоактивного випромінювання, яке призводить до розпаду молекул і атомів. Випромінювання ж мікрохвильовки залишає структуру молекул без змін, тому цілком безпечне.
Випромінювання мікрохвильовки має погану проникаючу здатність і легко затримується навіть тонким шаром металу. Саме тому стінки мікрохвильових печей зазвичай роблять металевими. У цій ситуації головним джерелом " витоку " випромінювання є двері, тому є сенс стежити за тим, щоб вони була щільно закриті. Всі сучасні мікрохвильовки автоматично вимикаються при відкритті дверцят, так що ризик зазнати опромінення мінімальний .
" Витік " випромінювання з справної мікрохвильовій печі настільки малий, що помітну кількість випромінювання можна отримати, тільки якщо ви міцно обіймете працюючу мікрохвильову піч. Навряд чи подібне прийде вам в голову, чи не так? А навіть якщо і прийде, то максимум, що з вами трапиться – ви відчуєте трохи тепла .
Як ми вже з'ясували, єдине, що мікрохвильовка може робити з продуктами – це нагрівати їх. Тому єдині зміни, які можуть статися, пов'язані з процесами, що відбуваються при нагріванні їжі. При використанні мікрохвильової печі вони нічим не відрізняються від тих, що відбуваються при традиційних варінні або смаженні .
Відомо, що температурна обробка призводить до зменшення вмісту вітамінів та інших корисних речовин: свіжі овочі і фрукти корисніше, ніж варені. Однак мікрохвильовка має невелику перевагу: тому що продукти в ній готуються швидше, вітаміни зберігаються краще. Наприклад, це справедливо для вітаміну B12.
Більш того, дослідження показали, що при готуванні в мікрохвильовці краще зберігається більшість водорозчинних вітамінів (таких як B1, B2, фолієва кислота). Це пов'язано з тим, що в мікрохвильовці продукти готуються "всуху", без занурення в киплячу воду, яка "вимиває" частину вітамінів.
Ще одна перевага використання мікрохвильовки: при приготуванні страв вони не вимагають великої кількості олії. При звичайному смаженні на плиті, навпаки, потрібно багато олії. Коли вона плавиться і підгорає, утворюються канцерогени – речовини, здатні викликати рак.
Таким чином, немає ніяких приводів вважати, ніби використання мікрохвильовки може вам нашкодити (і навіть навпаки, в ряді випадків воно буде корисніше). Втім, є сенс запам'ятати кілька простих запобіжних заходів, які допоможуть вам безпечно користуватися мікрохвильовкою.
Запобіжні заходи
Будьте обережні з нагріванням рідин в мікрохвильовці. У ній вони можуть нагріватися вище температури кипіння і несподівано закипати, коли ви до них торкаєтеся, випліскуючись назовні. Щоб уникнути опіків, діставайте рідини з мікрохвильовки акуратно і обережно .
Дослідження безпеки мікрохвильовок, проведені державними установами та експертами різних країн, показали, що готувати в мікрохвильовці не тільки безпечно, але і зручно. Залишається невелика кількість експертів, які вважають інакше, але ніяких переконливих доказів за останні півстоліття їм знайти не вдалося. Тому ви можете спокійно продовжувати користуватися своєю мікрохвильовкою і не турбуватися ні про " шкідливе випромінювання ", ні про інші страшні вигадки .