Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Що потрібно знати про мікрохвильовки

Багато людей абсолютно не розуміють, як саме вони гріють їжу


Єдине, що мікрохвильовка може робити з
Єдине, що мікрохвильовка може робити з

Мікрохвильовкиміцноувійшливнаше життя.Сьогодніїхможнапобачитипрактичнонакожній кухні,імивжезвиклирозігріватисвійсніданок,не користуючисьніплитою,нісковородою.Цезручно,протечимшкідливамікрохвильовка?Вамнапевнодоводилосячутипрошкодумікрохвильовок:про небезпечневипромінювання,про те,яккорисніпродуктивнихстаютьшкідливимиітакдалі, пише toneto.net. Фахівцірозповілипро те,щознаютьпро безпекумікрохвильовоквчені.

Як працює мікрохвильовка

Настороженістьщодомікрохвильовихпечейпідігріваєтьсятим,щобагато людейабсолютно нерозуміють,яксамевонигріютьїжу.Дляобивателівмікрохвильовказалишаєтьсязагадковимящиком,якийперетворюєхолодніпродуктивгарячі.

Незважаючинате,щоцей найпростішийописвірний,віннічогоне говоритьпро сам механізмнагрівання,ібагатьохцяневідомістьлякає.Томупочнемозроз'ясненнятого,якпрацюютьмікрохвильовки.

У кожніймікрохвильовійпечієгенераторелектромагнітниххвиль.Вінстворюєвкамеріпечівипромінювання,що змушуємолекуливодиколиватися.Незважаючинамікроскопічниймасштабцихколивань,привиникаєтертямолекулодна об однуутворюєтьсятепло,якогодостатньодлязігріванняпродуктів.Водаобов'язковоміститьсяу всьому,щомиїмо,до того жпіддієювипромінюванняприходятьврухііншіполяризованімолекули,що містятьсявїжі.

Якбачите,механізмдоситьпростий.Притертізавждиутворюєтьсятепло:спробуйтекількасекундпотертисвоїдолоні-івивідчуєте,яквонистаютьтеплими.Узагальнихрисах:такаженергіятертяпрацюєіввашіймікрохвильовці.

Міф № 1. Небезпечне випромінювання

Незважаючинате,щослово"випромінювання"навіваєжахнабагатьохлюдей,випромінювання,яке використовуєтьсявмікрохвильовці,цілкомбезпечнео.Аджеяквивжезнаєте,єдине,щовономожеробити-цезмушуватиполяризованімолекуликоливатися,врезультатічоготінагріваються.Цимвоновідрізняєтьсявідрадіоактивноговипромінювання,якепризводитьдо розпадумолекуліатомів.Випромінюванняжмікрохвильовкизалишаєструктурумолекулбеззмін,томуцілкомбезпечне.

Міф № 2. Не можна перебувати поруч з працюючою мікрохвильовкою

Випромінюваннямікрохвильовкимає поганупроникаючу здатністьілегкозатримуєтьсянавітьтонкимшаромметалу.Саметомустінкимікрохвильовихпечейзазвичайроблятьметалевими.Уційситуаціїголовнимджерелом"витоку"випромінюванняєдвері,томуєсенсстежитизатим,щобвони булащільнозакриті.Всісучаснімікрохвильовкиавтоматичновимикаютьсяпривідкритті дверцят,такщоризикзазнати опроміненнямінімальний.

"Витік"випромінюваннязсправноїмікрохвильовійпечінастількималий,що помітну кількістьвипромінюванняможнаотримати,тількиякщовиміцнообійметепрацюючумікрохвильову піч.Наврядчиподібнеприйдевамвголову,чи не так?Анавітьякщоіприйде,томаксимум,щозвамитрапиться-вивідчуєтетрохитепла.

Міф № 3. Мікрохвильовка робить продукти шкідливими

Якмивжез'ясували,єдине,щомікрохвильовкаможеробитизпродуктами-ценагріватиїх.Томуєдинізміни,якіможутьстатися,пов'язанізпроцесами,що відбуваютьсяпринагріванніїжі.Привикористаннімікрохвильової печівонинічим невідрізняютьсявідтих,щовідбуваютьсяпритрадиційнихварінніабосмаженні.

Відомо, що температурна обробка призводить до зменшення вмісту вітамінів та інших корисних речовин: свіжі овочі і фрукти корисніше, ніж варені. Однак мікрохвильовка має невелику перевагу: тому що продукти в ній готуються швидше, вітаміни зберігаються краще. Наприклад, це справедливо для вітаміну B12.

Більш того, дослідження показали, що при готуванні в мікрохвильовці краще зберігається більшість водорозчинних вітамінів (таких як B1, B2, фолієва кислота). Це пов'язано з тим, що в мікрохвильовці продукти готуються "всуху", без занурення в киплячу воду, яка "вимиває" частину вітамінів.

Ще одна перевага використання мікрохвильовки: при приготуванні страв вони не вимагають великої кількості олії. При звичайному смаженні на плиті, навпаки, потрібно багато олії. Коли вона плавиться і підгорає, утворюються канцерогени – речовини, здатні викликати рак.

Таким чином, немає ніяких приводів вважати, ніби використання мікрохвильовки може вам нашкодити (і навіть навпаки, в ряді випадків воно буде корисніше). Втім, є сенс запам'ятати кілька простих запобіжних заходів, які допоможуть вам безпечно користуватися мікрохвильовкою.

Запобіжні заходи

Слідкуйтезатим,щобдверцятапечізалишаласясправнимиіщільнозакривалися.Таквиуникнете"витоку"випромінюванняназовні.

Не використовуйтедешевіпластиковіконтейнери.Принагріваннівониможутьвиділятишкідливіречовини.Найкращекористуватисяконтейнерамизі склаікераміки.

Будьтеобережнізнагріваннямрідинвмікрохвильовці.Унійвониможутьнагріватисявищетемпературикипінняінесподіванозакипати,коливидо нихторкаєтеся,випліскуючисьназовні.Щобуникнутиопіків,діставайтерідинизмікрохвильовкиакуратноіобережно.

Дослідженнябезпекимікрохвильовок,проведенідержавнимиустановамитаекспертамирізнихкраїн,показали,щоготувативмікрохвильовціне тількибезпечно,алеізручно.Залишаєтьсяневелика кількістьекспертів,яківважаютьінакше,аленіякихпереконливихдоказівзаостанніпівстоліттяїмзнайтине вдалося.Томувиможетеспокійнопродовжуватикористуватисясвоєюмікрохвильовкоюіне турбуватисяніпро"шкідливевипромінювання",ніпроіншістрашнівигадки.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів