Дієта 5 столових ложок сподобається тим, хто у виборі плану для схуднення орієнтується в першу чергу на прості правила і не бажає серйозних змін у звичному меню.
Популярна дієта 5 ложок – одна з інтерпретацій ідеї дробового харчування, також відомого під назвою грейзінга – шанувальники цієї системи порівнюють свою харчову поведінку з природними навичками тварин і птахів, їдять малими порціями і досить часто, пише "Країна здоров'я".
Такий підхід (і дієта 5 столових ложок як одна з його різновидів) допоможе в першу чергу тим, чия зайва вагу з'явилася внаслідок переїдання і невміння контролювати свої порції. Їжа маленькими "дозами" із невеликою перервою:
- не дає встигнути зголодніти;
- допомагає розпещеному і розтягнутому обжерливістю шлунку відновити нормальний розмір;
- нормалізує рівень цукру в крові;
- покращує засвоєння поживних речовин.
Прості правила п'яти ложок:
1. Кожен прийом їжі класти собі в тарілку не більше п'яти столових ложок їжі.
2. Стежити за тим, щоб паузи між прийомами їжі були не більше трьох годин.
3. Їсти можна і перед сном і вночі, якщо дотримуються два перші правила.
4. Меню можна складати з будь-яких продуктів.
5. Сувора заборона на газовані напої та напої, що містять цукор (у тому числі будь-які соки).
6. Чай, каву, просту воду на дієті 5 столових ложок можна вживати без обмежень.
7. Варто відмовитися від промислових соусів і маринадів, а також солінь і гострої їжі, щоб не розпалювати апетит.
8.Рекомендується утримуватися від смаженої і приготованої їжі у фритюрі, а також напівфабрикатів. Те, що можна з'їсти сирим, їжте сирим, в інших випадках використовуйте пар, гриль без жиру, тушкування.