Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Головна Сьогодні

Досьє на хворобу: як не законсервувати ботулізм

Розвивається без повітря, не боїться ударних доз оцту, солі і кип'ятіння

Бомби уповільненої дії.
Бомби уповільненої дії.

Нашексперт-головнийпозаштатнийінфекціоніст МОЗУкраїни,завідувач кафедриінфекційниххворобНаціональногомедичногоуніверситетуіменіО. О. Богомольця,доктормедичнихнаук,професорОльгаГолубовська.

ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ

1. Спориботулізмудужеживучі:вонивитримуютьнагріваннядо100градусівпротягомдекількохгодин,добрепереносятьвисокіконцентраціїсолііоцтовоїкислоти.

2. Отрутанакопичуєтьсянерівномірно,врезультатічогоне всілюди,що з'їликонсервованіпродуктизоднієїітієїжбанки,хворіють.

3. Звичайнаконсерваціяіконсервація,зараженаботулізмом,нічим невідрізняються,щоівиявляєтьсядоситьнебезпечнимфактором.Бактеріяніяк не проявляється:нізовні,нізапахом,ніза смаком.Точновизначитинаявністьтоксинудопоможутьлишелабораторнідослідження.Івсе-такиможнарозпізнатиботулізмівдомашніхумовах.Частобуває,щорідинавбанкумутніє,утворюютьсябульбашки.Алебактеріїне завждитакпроявляютьсебе.Мабуть,єдиноювірноюознакоюботулізмубудероздутакришка.

ЯК ПІДГОТУВАТИ ПРОДУКТИ ДЛЯ ЗАГОТОВОК

Чи станебанкаабоконсерви"бомбою",що містить спориботулізму,залежитьвідтого,наскількиретельновипідготуєтедлянихпродукти.ОльгаГолубовськарозповіла,якцепотрібноробити.

ГРИБИ.Оскількинебезпечнимидляздоров'ястаютьтількитіпродукти,якіякийсь часзберігалисяпідщільнозакритоюкришкоюбездоступукисню,тоотруїтисяможнатількиконсервами.Наприклад,ботулізмвсмаженихгрибахвиявляєтьсявтому випадку,коливихіднийпродуктспочаткубувзаконсервований,авжепіслявідкритийіприготований.

Щобзвестидомінімумунеприємностізтрофеямитихого полювання,необхіднодотримуватися таких правил.Призборіакуратнозрізайтегриб,залишаючикоріннявгрунті,щобне забруднитивесь вмісткошиказемлею,аджесамез неювконсерваціюпотрапляютьпаличкиботулізму.Ретельномийтеіочищайтесировину.Зібранігрибиперероблятивідразуж,не залишаючиїхназавтра,атимбільшенапіслязавтра.Передвживанняммаринованігрибинеобхіднододатковообробити-відварити,запектиабопосмажити.

М'ЯСО.Спориботулізмуможутьзародитисявм'яснихконсервах,якщоміжзабоєміобробкоюпроходитьдовгийчас,томудляконсервіввикористовуйтетількинайсвіжішем'ясо.Такожзараженнявідбувається,якщом'ясопогановимити.

РИБА.Длязасушуванняувеликої рибиобов'язкововидаляйтенутрощі(особливозябра),аджемікробботулізмуміститьсясаметамізгодомпотрапляєвм'язовумасу.Чимбільшериба,тимактивнішевідбуваєтьсяцейпроцес.

ОВОЧІ.Вониростутьвосновному,стикаючисьзгрунтом,авнійможутьбутиспориботулізму.Томумитиовочітреба,щоназивається,вдекількохводах,достану,колишкіркавідчистотискрипить.Такожрекомендуєтьсяобдатиїхокропом(дотого жпотрібнокип'ятитипосуддлязаготовок).Обов'язковоробітьвідбраковуваннязіпсованихпримірників:нівякому разі некладітьвбанку,наприклад,огірок,наякомуєслідигнилі.

ПРАВИЛА ЗБЕРІГАННЯ

Тримайте консервацію в прохолодному приміщенні, погребі, холодильнику при температурі не вище +6 ° C. Не зберігайте заготовки більше року. Перед вживанням банки уважно оглядайте. Найменші ознаки здуття – причина для відбракування! Відкривши консерву, з'їдайте її вміст протягом пари днів. Що стосується сушеної та в'яленої риби, то частенько ми самі доводимо її до небезпечного стану. Буває, купують рибу, кладуть в целофан, потім – в багажник, де температура 30-50 градусів, немає повітря, і таким чином створюється штучне середовище, в якій мікроб розвивається і виділяє токсини ботулізму.

ЯК ЙОГО ВПІЗНАТИ

Тетяна Анікеєва, терапевт, доктор медичних наук :

"Перші симптоми виникають через 12-48 год після вживання забрудненої токсином продукту. Хвороба починається гостро: з'являються слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті, блювота, болі у верхній частині живота. Протягом перших 2-х діб захворювання хворі скаржаться на погіршення зору: літери розпливаються, з'являється двоїння в очах або "сітка", "мушки" перед очима. Також стає важко ковтати, дихати. Голос стає слабким, сиплим, а мова – невиразною. При тяжкому перебігу настає розлад дихання, смерть настає від паралічу дихальних м'язів і м'язів діафрагми при збереженій рухової активності і ясній свідомості. Смертність при ботулізмі складає до 80%, тому при перших же симптомах викликайте швидку. Одужання настає зазвичай за місяць".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів