Серед усіх порушень центральної нервової системи астенічний синдром зустрічається найчастіше – в кожному третьому випадку. Його ознаки: швидка стомлюваність, недовірливість, неуважність, агресія, безсоння. Причина в тому, що його виникнення провокують не менше поширені патології: підвищення тиску, серцево – судинні розлади, порушення в роботі нирок, емоційні перевантаження і хронічна втома, а також інфекції, що передаються статевим шляхом .
Тому, якщо ви стали вразливі, поспішіть до невропатолога або психотерапевта. А дотримуючись порад лікаря, ви можете допомогти своїм нервовим клітинам, вживаючи певні продукти. Які – знає Тетяна Майкова, невропатолог, керівник медмережі " Головний біль ", член Європейської федерації головного болю .
М'ясо і горіхи — для стресостійкості і кмітливості
Ноотропи, або нейрометаболічні стимулятори, активізують увагу, пам'ять, візуально-просторове сприйняття; збільшують здатність до навчання і, що особливо важливо при астенії, – збільшують стійкість мозку до психоемоційних навантажень і нестачі кисню. Природні ноотропи – амінокислоти пролін, гліцин, тирозин, таурин, глутамінова і y-аміномасляна кислоти – є в ряді продуктів. Це: яловичина, м'ясо птахів, печінка, риба, молоко; кисломолочні і морепродукти; крупи (вівсяна, гречана, рис); авокадо і банани; соя, гарбузове насіння, мигдаль, арахіс і кунжут; желатин; зелень (петрушка і шпинат).