Їсти чи не їсти хліб: кому потрібна безглютенова дієта

Дієтологи розповіли, чи варто обмежувати себе у вживанні хлібобулочних виробів і дотримуватися безглютенової дієти

Непереносимість глютену або целіакія  - це захворювання травної системи. Йдеться про непереносимість харчових продуктів аутоімунного походження. Поглинання клейковини викликає захворювання на рівні тонкого кишечника. До того ж проблеми з травленням тягнуть проблеми при всмоктуванні поживних речовин (кальцій, залізо, вітамін В9).

Класична форма непереносимості клейковини спостерігається в основному у немовлят і маленьких дітей. Також захворювання може проявлятися у жінок, в основному у віці від 40 до 50 років, і у чоловіків від 50 до 60 років.

Реклама

Що таке глютен?

Глютен – це комплекс білків, що містяться в деяких злакових культурах, а саме, в пшениці, житі, ячмені і вівсі. Завдяки цьому комплексу продукти апетитні і смачні.

Причини непереносимості глютену остаточно ще не виявлені, проте, генетична схильність до даного виду захворювання очевидна.

Насправді непереносимість клейковини в 95% випадків властива людям з лейкоцитарним антигеном (HLA): HLA-DQ2. Решта 5% належать до групи з антигеном HLA-DQ8. Але це ще не означає, що носії цієї групи будуть страждати від сильної непереносимості глютену. Тим не менш, не слід вводити глютен до раціону малюка занадто рано, це може стати причиною розвитку даного захворювання.

Реклама

Форми непереносимості клейковини

Розрізняють декілька форм непереносимості клейковини:

Типова форма захворювання проявляється у маленьких  дітей і характеризується наявністю діареї, здуттям живота, блювотою, схудненням і зупинкою росту.

Атиповий вид целіакії у важчій формі переноситься в зрілому віці. Вона може стати причиною дефіциту заліза, частого болю в черевній порожнині, гіпоплазії (неповного розвитку) зубної емалі, болі в суглобах і навіть численних викиднів.

Реклама

Дві інші форми безсимптомного характеру. В даному випадку йдеться про субклінічну і приховану целіакію. Субклінічна целіакія може бути виявлена при медичному огляді. Якщо вона проявляється без будь-яких симптомів, її лікування, тим не менше, тягне за собою поліпшення як фізичного, так і психологічного стану. Прихована форма целіакії виявляється при проведенні серологічного аналізу крові.

Ускладнення

Непереносимість глютену викликає різного роду ускладнення. Таке захворювання може призвести до розвитку лімфоцитарного коліту кишечника. Хвороба може стати причиною розладів на рівні печінки, наприклад, первинний жовчний цироз. Збільшується ризик виникнення онкологічних захворювань, таких як лімфаденома, аденокарцинома тонкого кишечника, первинний рак печінки, колоректальний рак або рак підшлункової залози. Можливі захворювання гормонального, шкірно-слизового, неврологічного та гінекологічного характеру. Ускладнення можуть виникати і в разі несприйнятливості безглютенової дієти. Йдеться про тропічну діарею.

Непереносимість глютену протікає з симптомами або без них, це ускладнює діагностування даного захворювання. Спочатку необхідно провести аналіз крові на виявлення характерних антитіл. Якщо результат аналізу позитивний, лікар призначає біопсію тонкої кишки за допомогою ендоскопії, яка може показати атрофію кишкових ворсинок. Ця біопсія повинна проводитися до призначення безглютенової дієти і через рік після її застосування, щоб упевнитися в успішному поновленні кишкових ворсинок. Діагностувати непереносимість глютену можливо при проведенні імунологічного і гістологічного комплексу досліджень. Слід врахувати, що аналіз на наявність антитіл буде негативним після застосування безглютенової дієти. Крім того, діагноз може бути підтверджений поліпшенням стану при дотриманні безглютенової дієти.

Непереносимість глютену і алергія

Не варто плутати непереносимість глютену з алергією на зернові та чутливістю до клейковини. Алергія може бути харчова і дихальна. Безпосередніми симптомами є нудота і блювота.

Від чутливості до глютену страждають в основному дорослі, і проявляється ця чутливість через здуття живота, біль в черевній порожнині, головний біль, а також біль в суглобах і м'язах. Певної діагностики виявлення чутливості до глютену не існує. Але якщо непереносимість глютену або алергія не були виявлені і спостерігається поліпшення стану при дотриманні безглютенової  дієти, можна з упевненістю говорити про чутливість до продуктів, що містять клейковину.

Дієта

На сьогоднішній день не існує жодного медикаментозного способу лікування целіакії. Єдине рішення – постійне дотримання суворої безглютенової дієти. Рекомендована денна норма становить менше 50 г, в той час як в Європі ця норма коливається від 10 до 20 г на день.

Початок дієти дуже часто важко дається людям з непереносимістю глютену. Вони стикаються з проблемами, тому що не завжди знають, які продукти слід вживати в їжу. Дотримуючись такого роду дієти, за допомогою слід звернутися до лікаря-дієтолога.

Мета безглютенової дієти – нейтралізувати клінічні симптоми і скоротити ризик ускладнень. В основному при дотриманні дієти, симптоми зникають дуже швидко. Але в разі припинення харчування за правилами, симптоми знову поновлюються.

Продукти, які протипоказані при целіакії: зернові, жито, ячмінь, овес, камут, тритикале, жито. Тобто, слід виключити всі продукти, що містять злаки, а також продукти, в яких зернові виступають в якості додаткового компонента. Варто звертати увагу і на медикаменти. І все ж таки, дієта допускає різноманітність продуктів: злакові та крохмалопродукти (кукурудза, рис, квиноа), картопля, сушені овочі, заморожені продукти, натуральні консерви і свіжі продукти (м'ясо, риба, яйця, молочні продукти, фрукти, овочі). Ризик представляють ковбасні вироби, бутербродний сир, сири з пліснявою і готові страви з магазину. Додатковий прийом заліза і вітамінів може бути просто необхідним, тому варто проконсультуватися з фахівцем з питань здоров'я і харчування.

На сьогоднішній день продукти без вмісту глютену можна придбати в супермаркетах. За європейськими законами на етикетці має бути позначка "без глютену" (менше 20мг/кг) або "слабкий вміст глютену" (21-100мг/кг). Іноді рівень вмісту глютену просто не вказується, наприклад, на етикетках готових страв. В такому випадку, просто необхідно звертати увагу на етикетку і склад цієї страви. Якщо виникають сумніви, краще утриматися від покупки.

Дотримання дієти призводить до поліпшення стану пацієнтів, але в той же час впливає на соціальну складову життя. При такій дієті виникають труднощі з походом до ресторану або організацією пікніка з друзями. Проте, на пікнік можна взяти з собою продукти без глютену, а в ресторані не варто соромитися і можна просто уточнити чи входить до складу страви глютен. Все частіше і частіше, в ресторанах пропонують безглютенові страви.

Нагадаємо, раніше фахівці розповіли, чим може бути небезпечним звичайний хліб.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти