Гід по спеціях від Асмік Гаспарян: найекзотичніші, дорогі і корисні

Прянощі не тільки впливають на смакові властивості страви, а й здатні зцілювати наш організм

Навіть з найпріснішої страви можна зробити шедевр, якщо під рукою є набір грамотно підібраних приправ. Відомий кулінар і "королева спецій" Асмік Гаспарян поділилася з "Сегодня" секретами використання прянощів.

- Ви вже кілька років вирощуєте і продаєте прянощі. Які спеції користуються найбільшим попитом серед покупців?

Реклама

- Почавши вирощувати і створювати спеції, я багато чого зрозуміла про культуру їх споживання. Мої українські покупці люблять паприку – вона у мене солоденька, з легкими нотками копченості. Великою популярністю користуються чебрець (він дуже пряний і добре працює зі структурою м'яса) і часник (це найсильніший активатор апетиту).

- Важлива різниця між цілими і меленими спеціями в пакетиках?

- Різниця між меленими і цілими зернами дійсно є. Але найсильніше відрізняються свіжомелені спеції і порошкові, які продаються в пакетиках. Свіжомелені прянощі мають сильний аромат. Олії, які в них містяться, не гірчать і не пахнуть затхлістю, адже спеції тільки помололі, вони не зберігалися в непридатних для цього умовах. Щоб підкреслити смак і аромат страви, їх потрібно зовсім небагато. А фасовані мелені спеції іноді можна цілими пакетиками сипати в плов, але результату все одно не буде. Тому я завжди використовую свіжомелені спеції і всіх своїх клієнтів привчаю до ступки і млина.

Реклама

- Які мікси спецій ви порекомендуєте для випічки, м'ясних, рибних і овочевих страв?

- Я не люблю універсальні суміші прянощів, хоча кожному клієнту готую таку баночку-виручалочку. Особисто я при виборі спецій для приготування страви аналізую цілий ланцюжок. Давайте я на прикладі риби все поясню. Для мене важливо, яка це риба – червона чи біла, річкова, морська, привізна чи наша; як я буду її готувати – цілою або шматочками; буду я запікати її в духовці, смажити, маринувати, солити, фарширувати чи подавати сирою. Також має значення, хто буде їсти готову страву, щоб підкреслити культурно-харчові традиції кінцевого споживача.

Якщо повернутися до суміші-виручалочки, то для риби я рекомендую використовувати мікс тархуна, гірчиці і сумаху. Для м'яса підійде суміш чорного і зеленого горошку, чебрецю та фіолетового базиліка. Смак овочів відтінять паприка, імбир, лаванда і кава. А в випічку я додаю ваніль, корицю, рожевий перець горошком і м'яту.

Реклама

- Яке найбільш незвичайне смакове поєднання ви створили за допомогою прянощів?

- Запечена скумбрія з корицею – це дуже цікаве поєднання, як і кольорова капуста з ваніллю і чорним шоколадом.

- Яку спецію ви б хотіли популяризувати серед українців?

- Я зараз намагаюся направити свої сили і знання в сторону того, щоб мої споживачі-гурмани розуміли, навіщо вони їдять ту чи іншу пряність. Я маю на увазі не тільки смак самої спеції і особливості її поєднання з іншими компонентами. Дуже важливо знати, яку дію надає пряність на організм.

Спеції, які я хочу популяризувати, – це куркума і фінугрек. Куркума – терпка, злегка імбирна, ненав'язлива. Фінугрек – гіркий, горіхово-грибний, настирливий. Обидві ці спеції відрізняються зігріваючими властивостями і входять до складу різних пряних сумішей. Але я хочу, щоб ми навчилися використовувати їх окремо.

- Шафран вважається однією з найдорожчих прянощів. Чи використовували ви його для своїх страв?

- Шафран найчастіше можна зустріти в іспанській і арабській кухнях. Висока вартість робить цю пряність святковою, не для щоденного меню. Я люблю шафран, у мене навіть є рецепт віскі на його основі. Крім цього, я додаю шафран в сациві (курку в горіховому соусі) і папрікаш, приправляю білу морську рибу. І коли у мене є смачний шафран, я обов'язково заварюю собі чашечку кави по-східному.

- Назвіть кращі прянощі для зимового меню. Які з них допомагають боротися з простудними захворюваннями і сезонною депресією?

Для зими підходять прянощі, які мають зігріваючу силу: запашний перець, перець горошком (чорний, зелений, білий), кориця, імбир, куркума, бадьян і фінугрек.

Тепле молоко з ложкою куркуми – ідеальний напій, якщо ви змерзли. При застуді корисний відвар суміші перців, а від болісного кашлю врятує настій чебрецю.

Коли настає сезонна туга і депресія, на допомогу прийдуть гвоздика, кориця, ваніль і асафетида.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом запеченої форелі від Асмік Гаспарян.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти