Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Глінтвейн: секрети приготування і рецепти

Гріємося в морозну зиму гарячим глінтвейном

Глінтвейн з червоного вина Фото: valeria_aksakova/Freepik
Глінтвейн з червоного вина
Фото: valeria_aksakova/Freepik

Глінтвейн в перекладі з німецької – "палаюче вино". Невідомо, хто вперше придумав підігріти вино і додати в нього спеції і цукор, але ще давньоримський кулінар Апіціус в своїй книзі "Сonditum Рaradoxum" посвячував гурманів в тонкощі "облагородження" вина за допомогою чебрецю, коріандру, кориці, гвоздики і лаврового листа.

Глінтвейн – улюблений зимовий напій мільйонів. Особливою популярністю він користується у жителів країн Європи; в Німеччині, Чехії, Угорщині, Австії глінтвейн – така ж частина різдвяного ритуалу, як ошатна ялинка, фігурні пряники і святкові базари.

Ніщо так не зігріє після зимової прогулянки, як келих правильно приготовленого глінтвейну. До того ж, "палаюче вино" – прекрасний засіб від застуди. Класичний глінтвейн складається з червоного вина, цукру або меду, спецій і фруктів. Інгредієнти закидається в каструльку, заливаються вином і все підігрівається до 70 градусів. Глінтвейн – справа тонка. Тому перш ніж приступити до ритуалу, згадайте золоті правила:

  • Глінтвейн ні в якому разі не повинен закипіти! Якщо вино закипіло, ваш глінтвейн зіпсований, і нічим його вже не врятуєш. Як тільки зникне пінка – відразу вимикайте вогонь. Якщо вино нагріти до більш високої темпеpатуpи, то почнеться інтенсивне випаровування спирту і у вині з'являться шкідливі для здоров'я домішки.
  • Для глінтвейну використовується, як правило, молоде червоне легке сухе вино з вмістом спирту від 8,5 до 12,5%. Готувати глінтвейн з витриманих вин не слід, це бездарне використання дорогих хороших вин і ознака поганого смаку.
  • Спеції, які ви використовуєте, не повинні бути меленими. Мелені спеції pозчиняються у вині, чому глінтвейн ставати каламутним.
  • Глінтвейн потрібно пити гарячим. Найкраще з високих келихів – так він повільніше остигає.

Існує безліч рецептів глінтвейну. Нижче представлені лише деякі з них. Але ви завжди можете шляхом експериментів, використовуючи ті чи інші фрукти і спеції в різних пропорціях, винайти свій власний фірмовий глінтвейн і балувати ним своїх близьких. Ласуни додають в глінтвейн родзинки, зацукровані імбир і мед, оригінали – бадьян і ялівець, а прихильники здорового способу життя кидають в келих з готовим глінтвейном шматочки яблука або скибочки лимона.

christmas-mulled-wine-and-spices-christmas-background_2829-693

Фото: timolina / Freepik

Глінтвейн класичний

  • 1 пляшка сухого червоного вина, 6-7 шт. гвоздики, мускатний горіх за смаком, 1/3 склянки води, 1 ст. л. меду.

Гвоздику і мелений мускатний горіх засипаємо в турку, заливаємо 1/3 склянки води, доводимо до кипіння і варимо хвилину. Наполягаємо відвар 10 хвилин. Вино виливаємо в каструлю і підігріваємо на повільному вогні. Коли воно стає теплим, виливаємо в нього вміст турки, додаємо столову ложку меду і нагріваємо до температури 70 градусів.

Десертний глінтвейн

  • 0,5 л сухого червоного вина, 75 г цукру, 1 паличка кориці, 150 мл бренді, коньяку або рому, 1 лимон, 12 шт. гвоздики.

Лимон ретельно миємо, насухо витираємо, встромляємо в нього гвоздику і кладемо в ємність з вином, цукром і поламаною паличкою кориці. Нагріваємо вино 6-7 хвилин. Потім додаємо у відвар бренді, знімаємо з вогню і 5 хвилин настоюємо, після чого нагріваємо ще 3-5 хвилин, але не доводимо до кипіння.

Глінтвейн "Ямайський"

  • 1 пляшка сухого червоного вина, 1 стакан води, 1 паличка кориці, 6 шт. гвоздики, 6 горошин ямайського перцю, 1 келих портвейну, 1 ст. л. цукру, цедра 0,5 лимона, лимонні дольки.

Наливаємо воду в каструлю, додаємо в неї прянощі і даємо постояти хвилин 20. У велику каструлю наливаємо червоне вино, а потім вливаємо в неї ароматизовану прянощами воду, попередньо видаливши з неї прянощі. Додаємо портвейн, цукор і розігріваємо суміш майже до температури кипіння. Подаємо в гарячому вигляді з тонкими смужками лимонної кірки і лимонними часточками.

Чайний глінтвейн

  • 0,75 л червоного сухого вина, суміш прянощів для глінтвейну (продається в магазинах у відділі спецій), 1 ч. л. чорного чаю, 0,5 склянки цукру, 1 яблуко, 1 лимон.

Заливаємо окропом ложку чаю, накриваємо і даємо настоятися 5 хвилин. Коли чай завариться, проціджуємо його через дрібне сито. Яблуко розрізаємо навпіл, серцевину видаляємо. Тонким гострим ножем на шкірці лимона робимо вузькі поздовжні борозенки. Розрізаємо яблуко на часточки, а лимон – на тонкі кружальця. У каструлю з товстим дном вливаємо червоне вино. Додамо чай, цукор, яблуко, лимон і суміш прянощів для глінтвейну. Ставимо на вогонь, сильно нагріваємо, але ні в якому разі не кип'ятимо. Відразу ж розливаємо по кружках або високих склянках.

Кавовий глінтвейн

  • 250 мл готової кави "мокко", 1 пляшка червоного вина, 1 чарка коньяку або бренді, 150 г цукру, гвоздика, цедра апельсина або лимона.

Змішуємо всі інгредієнти, ставимо на вогонь і підігріваємо до 70 градусів С. Розливаємо по келихах.

Ірландський глінтвейн

  • Каркаде, 2 пляшки червоного сухого вина по 0,7 л, 50 г коньяку, 1/2 склянки цукру, 1 грейпфрут, 1 апельсин, 1/2 великого яблука, ванілін, гвоздика.

У термостійку ємність об'ємом не менше 2 л наливаємо вино, насипаємо цукор, додаємо трохи ваніліну і гвоздики, подрібнену цедру апельсина і грейпфрута, нарізане дрібними шматочками яблуко. Додамо також велику дрібку сушених чашок каркаде.

Ставимо суміш на маленький вогонь, і дуже повільно підігріваємо до 80 градусів С. Вливаємо коньяк і перемішуємо.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав  про користь гарячого вина для здоров'я. Також ми ділились рецептом ідеального глінтвейну від Джеймі Олівера.

Дивіться відео, як зробити полку з порожніх винних пляшок:


Всі подробиці в спецтемі Новий рік 2018: готуємось до свята

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: greenmama.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів