Головна Сьогодні

Як не отруїтися на Новий рік: поради експертів

Дізнайтеся, яку небезпеку можуть нести новорічні делікатеси

Відео: "Ранок з Україною" (Телеканал Україна)

Від отруєння за новорічним столом не застрахований ніхто, навіть багаті і знамениті. Так, племінниця Софії Ротару, співачка Соня Кей, злягла після салату Олів'є.

"Мені було дуже погано. Я кілька днів провела в ліжку, і новорічні свята абсолютно не відчувалися", – розповіла артистка.

Лікарі стверджують, що вся справа в майонезі. Якщо залишити його на столі на кілька годин, в салатах розвивається сальмонела. До того ж він жирний і важко перетравлюється. Краще замінити його іншими заправками, радять дієтологи.

"Нехай це буде сметана, легкий йогурт або всіма нами улюблене рослинна олія", – говорить Яна Кравченко.

На новорічних столах часто можна зустріти свіжі овочі і фрукти, які в холодну пору року містять багато нітратів. Але нудота може з'явитися і в результаті банального переїдання. Коли на столах багато різноманітних страв, організм не встигає все переварити і дає збої. Але вихід є.

"Повісити собі замок на рот. Їсти потрібно помірно. Бажано не сидіти п'ять годин поспіль за столом. Коли ви поїли, треба порухатися", – радить заслужений лікар України Вадим Шипулін.

Підвищувати або знижувати градус? Це питання викликає багато суперечок. Насправді, все простіше, запевняють лікарі. Головне правило – не змішувати, так як не у всіх є достатня кількість ферментів для розщеплення різних видів алкоголю.

"Безпечна доза алкоголю викличе сміх у багатьох людей. Вона становить 60 мл горілки і 150 мл вина", – додав Вадим Шипулін.

Українці традиційно зустрічають Новий рік з шампанським. Щоб вранці не боліла голова, дієтологи радять закушувати його сиром. Причому, чим солодше ігристе, тим більш насиченим повинен бути сир.

Щоб не отруїтися, варто підготувати свій організм до різноманітності на столі. Протягом тижня перед Новий роком дієтологи радять вживати гепатопротекторні продукти – для захисту печінки. Цитрусові слід їсти в першій половині дня, а в страви додавати кожен день по чайній ложці куркуми. Це підготує печінку, щоб їй було простіше переварити новорічні делікатеси і вивести алкоголь.

А перед застіллям 31 грудня потрібно пити багато води, як це робить відомий співак Віктор Павлик: "Я починаю щоранку з двох склянок теплої води, навіть гарячої води".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як уникнути харчового отруєння під час подорожей.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь