Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Як потрібно мити овочі, фрукти і ягоди

Чим швидше відбувається процес миття, тим більше вітамінів ви збережете в продуктах

Білокачанну капусту, як правило,
Білокачанну капусту, як правило,
Фото: Григорій Салай

Всім відомо, що будь-які овочі, фрукти і ягоди необхідно ретельно мити. Завдяки цій процедурі з плодів видаляються земля, пил, пісок. Крім цього, миття продуктів дозволяє видалити отрутохімікати, якими оброблялася рослина в процесі росту (для боротьби з шкідниками, наприклад) і деякі мікроорганізми, що знаходяться на поверхні продуктів, пише neboley.com.ua.

Загальні рекомендації

Існують загальні правила для миття овочів і фруктів. Не секрет, що багато імпортних фруктів та овочів обробляють воском і парафінами. Щоб змити цей поверхневий шар, потрібно ретельно вимити плід в мильній воді за допомогою щітки. Мити овочі, фрукти і ягоди можна як під проточною водою вручну, так і за допомогою друшляків і спеціальних сіток для миття продуктів. Якщо ви страждаєте на алергію, незайвим буде заздалегідь замочити імпортні овочі та фрукти на годину в холодній воді. Також рекомендується зчищати шкірку у будь-яких фруктів і овочів, привезених з-за кордону, навіть у яблук.

Чим швидше відбувається процес миття овочів, фруктів і ягід, тим більше вітамінів ви збережете в продуктах. Але якість миття від цього страждати не повинна. Їсти помиті фрукти і овочі краще відразу після миття. Причина такого поспіху полягає в тому, що під час обробки плода водою шкірка пошкоджується, плід починає стрімко псуватися і, отже, втрачати корисні властивості. Щоб зберегти максимум корисних речовин, чистити фрукти і овочі потрібно ножем з нержавіючої сталі.

Якщо очистивши огірок, кабачок або картопля, під шкіркою ви виявили жовті плями, краще викинути ці овочі, тому що в них занадто багато нітратів. Щоб знизити кількість нітратів у плодах, їх можна покласти на добу в солону воду. Але при цьому кількість вітамінів теж знизиться.

Для кожного продукту – свій підхід

Картопля, морква, буряк, ріпу, редис, редьку, хрін та інші коренеплоди спочатку слід очистити від землі. Для цього їх потрібно залити теплою водою і дати трохи в ній постояти. Потім землю слід ретельно зчистити щіткою. Після цього овочі потрібно промити спочатку теплою, а потім холодною проточною водою і почистити.

Огірки, помідори, стручковий перець, кабачки, патисони, баклажани, гарбуз, стручки квасолі і гороху рекомендується мити в проточній воді руками або щіткою. Перед тим, як мити ріпчасту цибулю, у неї потрібно відрізати денця. Потім потрібно очистити цибулину від сухого лушпиння. Після цього цибулю миють у холодній проточній воді. Качани кукурудзи слід ретельно промивати в холодній воді, попередньо звільнивши від листя.

Апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони та інші цитрусові рекомендується спочатку обшпарювати окропом. Це робиться для того, щоб позбутися від поверхневих консервантів. Потім їх потрібно промити холодною проточною водою.

Яблука, груші, персики, абрикоси, сливи, банани, гранати та інші фрукти слід ретельно промивати холодною, обов'язково проточною водою, і бажано з милом. Ананас рекомендується мити під проточною водою прямо разом з листям. Потім потрібно струсити краплі і дати йому обсохнути. Кавуни та дині слід обмивати під проточною водою руками або щіткою.

Виноград слід мити під "душем" з водопровідного крану. Потім потрібно дати стікти воді. Можна розділити грона, не відриваючи ягоди від черешків, і промити під проточною водою, а потім обсушити в друшляку .

Сухофрукти, куплені як на ринку, так і в магазині, перед вживанням обов'язково потрібно мити. Промийте їх холодною водою під краном, покладіть в сито або друшляк і швидко обдайте окропом. Це допоможе позбутися від консервантів, які виробники часто додають у сухофрукти. Натуральні сухофрукти, без консервантів, слід подовше потримати в гарячій воді, щоб відійшли пісок та інші природні сторонні домішки.

Білокачанну капусту, як правило, не миють. Зазвичай у неї видаляють верхні листки, забруднені, повядшіе і уражені шкідниками, добираючись до чистих і свіжих . Качан рекомендується видаляти і викидати, оскільки вона є джерелом нітратів.

[ LINKED_ARTS ]

Перш ніж мити зелень, її ретельно обробляють – видаляють коріння, стебла, пожовкле листя. Найчастіше зелень дуже важко промити від землі, піску і пилу, тому рекомендується салат, шпинат, щавель, ревінь, кріп, петрушку, зелені пір'я лука мити не під проточною водою, а в холодній воді, налитій у місткий посуд. У процесі воду потрібно кілька разів змінювати, щоб увесь бруд осів. Тільки після цього зелень миють під краном.

Салатну селеру перед миттям чистять – зрізають коріння, очищають темні місця на стеблі. Після цього селеру поміщають на 1-2 години в холодну воду, а потім промивають двічі в чистій воді.

Мити цибулю-порей слід тільки після того, як у них будуть видалені зіпсовані верхні листки. Його також потрібно розрізати уздовж. Так бруд краще віддалиться з листя. Мити цибулю-порей рекомендується у місткому посуді у великій кількості води.

Перш ніж мити кольорову капусту, її суцвіття потрібно очистити від потемнілих місць ножем або теркою. У цвітної капусти можуть бути дрібні жучки. Щоб їх позбутися, потрібно потримати суцвіття або в міцно солоній воді 5-10 хвилин, або півгодини у воді з додаванням оцту з розрахунку 1 столова ложка на 1 л води.

Перед вживанням в їжу артишоків, у них відрізають стебло і всі грубі і пошкоджене листя. Після цього їх миють у холодній проточній воді. У їжу вживають нижні частини артишоків, верхівки листочків-лусочок неїстівні.

Спаржу миють у холодній воді у місткому посуді. Потім спаржу чистять гострим ножем по напряму від головки до основи стебла, від голівки потрібно відступити приблизно на 2 см. Після чищення спаржу ще раз швидко промивають у холодній воді.

Перед миттям кочанчики брюссельської капусти зрізають зі стебла. Не рекомендується робити цього заздалегідь, інакше капуста зів'яне. Зіпсовані місця зрізають. Після цього капусту миють у холодній воді.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів