Хек, мінтай, пангасіус – чи правильно зберігають на ринках і в супермаркетах заморожену рибу? Філе минтая, тушка хека і філе пангасіуса – за 66, 70 і 84 гривні за кілограм. З чого вийде смачна страва, а з чого – незрозуміло що? Купуємо, розморожуємо, готуємо і показуємо.
Головний секрет заморожених продуктів полягає в тому, що разом з рибою продається вода, яку приховує лід. Найбільше рідини містить філе, яке як губка вбирає зайву вологу.
Лариса Баль-Прилипко, експерт якості харчових продуктів, зазначила: "Виробники використовують різні хімічні інгредієнти, такі як поліфосфат. І тоді наше філе не може взяти до 40% цієї маси".
Але і це не останній шанс для філе насититися водою. Глазурування – безпосереднє покриття риби крижаною кіркою – хороший спосіб для ділків заробити зайві гроші. За стандартами, товщина такої кірки не повинна перевищувати 2-4 мм, а не як у нашого першого "піддослідного" – філе минтая.
Олена Сидоренко, експерт з харчових продуктів, каже: "Видно, що тут не менше 50% льоду. Глазур буквально відвалюється шматками. Якщо лід відстає, це говорить про те, що риба неодноразово заморожувалася і розморожувалася".
А жовтий відтінок риби свідчить про те, що вже почалося окислення жирів. Це буває, коли філе лежить в холодильнику протягом тривалого часу.
Які ще секрети приховує минтай, можна дізнатися під час приготування. Покладіть шматочок риби на розігріту сковорідку. Запах під час обсмажування повинен бути "рибним".
Шеф-кухар Тетяна Тимченко коментує: "Запаху риби я не відчуваю, зате тут виразно присутні хімічні добавки. Таке враження, що її вже обробляли, або у риби пройшов термін придатності".
Наступний зразок – заморожена тушка хека. "Якщо ми бачимо, що глазур на рибі сублімувалась, нерівномірно нанесена, це означає, що вона неодноразово переморожувалась", – говорить Олена Сидоренко. Пошкоджена глазур – це ще "зелене світло" для бактерій.
Під час приготування хек здивував неприємним запахом, а ще ніяк не хотів відставати від сковорідки через переморожену шкірку. На сковороді риба почала розвалюватися, навіть не приготувавшись до кінця.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Третій екземпляр – філе пангасіуса – найдорожчий. Рибне філе упаковано в поліетилен. Але коли шеф-кухар Тетяна Тимченко взяла його в руки, риба почала буквально розпадатися на шматки. На сковороді пангасіус теж не хотів тримати форму, і довести його до готовності не вийшло.
В результаті жоден зразок не пройшов випробування на якість. Тому, якщо ви будете купувати заморожену рибу, зверніть увагу ще й на форму філе або тушки. Пом'ята і розчавлена видає "жертву" неодноразових заморозок. Шар льодової глазурі повинен бути тонким, крізь нього повинна виднітися риба. Але якщо ви вже купили не найвдалішу тушку, приготуйте її в клярі. Так вона точно не розпадеться на шматки.
Нагадаємо, раніше дієтологи розповіли, які сорти риби варто виключити з раціону.