Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.
Прийняти
Головна Сьогодні

Як правильно вийти з посту: їжте овочі на грилі і пийте більше кислого

Експерти розповіли про основні правила білкового застілля

Через два дні люди, які постили і утримувалися від скоромного, і ті, хто себе ні в чому не обмежував, так само можуть заробити проблеми з шлунково-кишковим трактом під час пасхального застілля. Перші, відвикнувши від тваринного білка, ризикують отримати нетравлення шлунка, другі – переїсти. Як цього уникнути?

НАШІ ЕКСПЕРТИ:

Наталя Гордієнко, терапевт вищої категорії
Людмила Денисенко, дієтолог, член Євроасоціації з вивчення ожиріння

П'ЯТЬ ПОРАД ДЛЯ ТИХ, ХТО ДОТРИМУВАВСЯ ПОСТУ

1. Першого дня їжте овочі на грилі. На сам Великдень 75% вашого меню повинно складатися з овочів: тушкованих, варених, підсмажених на сковороді або приготованих на грилі. Дозволені також шматочок паски, твердого сиру і одне яйце. З нього і почніть святкову трапезу вприкуску зі свіжими овочами та/або зеленню: ферменти, що містяться в них, допоможуть переварюванню їжі.

2. Шашлик – з морепродуктів. Стейк можна лише через 5-7 днів після посту, якщо ви здоровань, і через 1,5 тижні, якщо ви маєте будь-які хронічні захворювання. Півтора місяця посту ваше меню було майже на 100% вуглеводним. А оскільки організм підлаштовується під раціон, виділяючи певні ферменти, то тепер йому належить нова перебудова. Це навантаження на адаптативну систему і, як наслідок, – на імунітет, серце, судини і шлунково-кишковий тракт. Тому на Великдень можливий лише шашлик з морепродуктів. І не змішуйте його з іншими видами тваринного білка: стравами із сиру і/або яєць.

3. Присмачуйте їжу "сирими" спеціями. Будь-які приправи (без солі і глутамату натрію) стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту. Але при термообробці вони в кілька разів гірше справляються з виробленням ферментів. Тому присмачують спеціями вже готову їжу.

4. Пийте антикислоти. При переїданні, а також перехід на білкове меню, клітини організму закислюються. Антидот – лужні напої: відвар зелених овочів, шипшини, узвар і мінеральна вода без газу. Пийте їх не тільки на Великдень, а й в наступні 7-14 днів: через 1,5 години після їжі і за 30 хвилин до неї.

5. Приймайте вугілля при головному болю. Якщо "став" шлунок і при цьому тріщить голова – напевно виникла інтоксикація організму. Випийте сорбент: ентеросгель, смекту, полісорб, мікрокристалічну целюлозу згідно з інструкцією або активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги). Якщо приєдналися відчуття, як при грипі, або не стало краще через 2-3 години – пийте маленькими ковтками три літри трохи підсоленої води і викликайте блювоту. Після випийте несолодкої води з лимоном або чай з ромашки. І 3-4 години не їжте нічого.

ВАЖЛИВО!Нетравлення шлунка попередить вживання лише одного виду тваринного білка за присід і вихід з пісного меню протягом мінімум семи днів

…І ТИХ, ЧИЄ МЕНЮ НЕ БУЛО ПІСНИМ

1. До свята – лимон і висівки натщесерце вранці. Тяга накладати до тарілки всього і побільше часто може бути викликана інтоксикацією: організм не засвоює їжу повноцінно і вимагає ще більше для отримання поживних речовин. Очистити організм перед святковим застіллям допоможуть 2-3 часточки лимона зі склянкою води натще і 1-2 ст. л. висівок через 15 хвилин після цього: вони знизять гнильні процеси в кишечнику, застій в печінці і спрацюють як сорбент.

2. При бажанні "що б ще з'їсти" пийте воду з сіллю. Якщо ви вже наїлися від пуза, але рука так і тягнеться щось пожувати – не виключено, що ви просто хочете пити. Випийте склянку води, а потім з'їжте кілька крупинок солі: вона знижує спрагу, утримуючи воду в організмі. Як варіант – випийте зелений чай без цукру: він знижує тягу до їжі, впливаючи на лептин, який регулює енергетичний обмін.

3. Не захоплюйтеся ковбасами, бужениною і сиром. А також – шинкою і ковбасками гриль, якщо делікатеси куплені в магазині. Вони містять непомірну кількість солі (а також її похідних – глутамат натрію, бікарбонат натрію, йодид натрію) і харчових добавок: і те, і інше стимулює апетит, і тому хочеться їсти ще і ще. А це загрожує як мінімум переїдання, причому не найкориснішої їжі.

4. На застіллі повинні бути шпинат і яблука. А також – страви з гарбуза, квасолі, горіхів і риби. Вони містять магній і цинк, що попереджують збудження нервової системи, і хром, що знижує бажання поїсти за рахунок підвищення чутливості тканин до інсуліну.

5. Сервіруйте стіл в кольорах "міні-апетит". Червоний, синій, бузковий і темно-зелений знижує бажання поїсти. Тому на свято таких відтінків повинні бути посуд, серветки і скатертина.

ВАЖЛИВО! З переїданням впорається посуд синього кольору, шпинат, квасоля в святковому меню і лимон з висівками вранці.

5 ПРИВОДІВ З'ЇСТИ ПИСАНКУ

  1. Є еліксиром молодості. Навіть після теплової обробки яйце містить стільки ж антиоксидантів, як 45 г свіжих яблук.
  2. Яйце попереджає переїдання. Розговіння ним знизить тягу до їжі на 30%. При цьому в одній писанці – максимум 50 ккал.
  3. Жовток схожий з полівітамінами. У ньому 15 мінералів і стільки ж вітамінів з 22 можливих.
  4. Покращує настрій. Триптофан в білку стимулює вироблення серотоніну – гормону щастя.
  5. Білок яйця – найповноцінніший. Він містить всі 18 амінокислот з існуючих і засвоюється організмом на 98%.

ОЗНАКИ КОРИСНИХ ЯЄЦЬ

Зварені не довше ніж однієї хвилини після закипання. Інакше поліненасичені жирні кислоти в жовтку руйнуються, а білок гірше засвоюється.

Не містить прожилок крові. Такі яйця їстівні, але в них запущений процес ділення, так як вони запліднені. Вони сприяють збільшенню сечової кислоти, що особливо загрожує при захворюванні нирок і подагрі.

Має блідий жовток. Насичений колір видає додавання до корму курям кантаксантину, який погіршує зір. Виняток – домашні яйця.

Перед варінням зберігалися митими. Сальмонели і інші бактерії проникають через шкаралупу. При цьому після "душу" яйця потрібно з'їсти протягом 10 днів.

Писанці не більш 3-х діб, і лежить вона в холодильнику. Патогенні мікроорганізми починають розмножуватися вже через 72 години після варіння яйця, проникаючи через шкаралупу всередину.

Читайте найважливіші новини в Telegram, а також дивіться цікаві інтерв'ю на нашому YouTube-каналі.

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів