Головна Сьогодні

Як приготувати страви, якими харчувалися наші солдати у Другій світовій війні

Як годували наших солдат: гречана каша, армійський борщ і "дерев'яний" компот


Меню солдат особливим різноманітністю не блищало,
Меню солдат особливим різноманітністю не блищало,

Щороку в День Перемоги біля пам'ятників Невідомому солдату по всій країні розгортають польові кухні, де готують страви, якими годували солдатів під час війни. Найвідоміше, безумовно, польовий куліш. Але насправді раціон у бійців був значно багатшими: варили вони і борщі, і гречані каші. Але іноді доводилося обходитися і компотом з гілок.

Рецептами польової кухні з "Сегодня" поділився керівник військово-патріотичного клубу "Прикордонник" (м.Київ), заслужений пошуковик України, майор запасу Станіслав Малець. "Я багато років займаюся пошуками зниклих безвісти в роки ВВВ. Особисто "підняв" і перепоховав понад 200 бійців і офіцерів. До того ж я вже 28 років керую клубом "Прикордонник" і ходжу в походи з хлопцями. Там мені і згодилися рецепти військово-польової кухні, які я особисто дізнався від живих свідків тієї епохи – ветеранів, які служили на фронті в роки ВВВ", – говорить Малець. За його словами, страви ці прості і дуже поживні. А саме це і потрібно було в той час
.

АРМІЙСЬКИЙ БОРЩ

Інгредієнти (на 60 л):

  • Качан капусти 1 шт.
  • Буряк 5 шт.
  • Морква 4 шт.
  • Цибуля 4 шт.
  • Картопля 4 кг
  • Сіль за смаком
  • Тушонка 1 банка

Приготування (10 хвилин):

Такий борщ варили в армійському казанку обсягом 10 літрів. Варили не часто – тільки коли випадали спокійні вечори і можна було хоч трохи розслабитися, побалувати себе майже домашньою стравою. "Наливаємо воду, не доливаючи на чотири пальці до країв, кладемо нарізану картоплю, дві цибулини, розрізані на чверті до хвостиків, і ставимо варитися. Буряк нарізаємо соломкою, моркву тремо або теж рубаємо брусочками, цибулини ріжемо кубиками. Всі ці овочі смажаться на жирі, злитому з банки тушонки. Коли картопля майже готова, потрібно додати нарізану капусту, протушені овочі і тушонку. Дати 10 хвилин поваритися і тільки потім посолити. Раніше не можна: тушонка в той час (та й зараз, якщо не пощастить) була дуже солона, і була висока ймовірність пересолити блюдо. Ще 5-7 хвилин дати страві покипіти, а потім вугілля прибрати, а казанок накрити кришкою. І тільки через півгодини, коли борщ приготується, починати пригощатися".

new_image2_372

Гаряче солдати могли собі дозволити тільки під час затишшя

ГРЕЧАНА КАША З ТУШОНКОЮ

Інгредієнти (на 60 л):

  • Гречанакрупа(вармійських кружках)12шт.
  • Яловичатушонка(банкипо400 г) 4 шт.
  • Соняшникова олія 150 г
  • Вода (в армійських кружках) 30 шт.

Приготування (10 хвилин):

"Крупуособливо неперебирали,кидалиякє.Тушонку,звичайно,кращеяловичу,алетодівибиратине доводилося.Тежзсоняшниковоюолією-заразїїкращезамінитимаслом,алепід час війнитакої розкоші небуло.Приготуваннястандартне:налитиводувбак.Додатигречку,черездеякийчас-тушонкуіолію.За10хвилиндокінцяприготуванняпосолити.Каша-пальчикиоближеш.Особливоколитипіслябою,авона-гаряча".

КОМПОТ З ГІЛОК

Інгредієнти (на 60 л):

  • Гілкиаболистявишні/бузини/смородини/іншихфруктовихдеревікущів
  • Цукор за смаком

Приготування (10 хвилин):

"У польових умовах, якщо не було заварки або варення, ніхто не турбувався: солдати прекрасно знали, що завжди можна назбирати листя або наламати гілок і зробити гарячий напій. Приготування дуже просте: в казанок з водою кидаємо листя і гілки фруктового дерева або куща ( бузини, малини, вишні). Закипіла вода стає червоного кольору. Трохи проварити, знімаємо казанок з багаття, і даємо "чаю" 10 хвилин настоятися – щоб він увібрав в себе весь смак гілок і здобув насичений темно-червоний колір. Туди кинути сахарок – і компот готовий до вживання! Не тільки смачно, але і для організму корисно".

ПАЙОК ВОРОГІВ І СОЮЗНИКІВ: СИР І "СЕКРЕТНА ЗБРОЯ ГІТЛЕРА"

Занормами, затвердженимипостановоюДержкомітетуоборониСРСРв1941 році,добовийпайоксолдатаЧервоноїарміїпід часВеликої Вітчизняної війнибувне дужебагатий:800гжитньогохліба,150гм'яса,30гмакаронівістількиж-сала,100гриби(восновномусолоно-сушеной),35гцукруі1гчаю,500гкартоплі,170гкапусти.Щевпайоквходилиприправи,сіль,трохисезонниховочів,атакожмахоркатацигарковийпапір.Видаваласяітушонка,алетількиякнедоторканнийзапас.

Пайоквояків вермахтубувбільшзбалансований:750гхліба,1500 гкартоплі,118гм'яса,43гковбаси,17гсала,21гвершковогомасла,21гцукру,16гмеленої кави,143говочів,21гсиру.

Найбагатшимибулиамериканці:вїхпайок,крімтушонки,печива,ковбаси,чаютасигарет,обов'язкововходилитаблеткидлязнезараженняводи,жуйкаіконсервний ніж.Бувунихідесерт-спеціальні350-грамовібатончикизвисокою енергетичноюцінністю.Їхробилизшоколаду,сухогомолока,цукру,вівсяноїмукиікокосовогожиру,івони нетанулинавітьв50-градуснуспеку.Батончикицібулинастількигіркимиінесмачними,щоамериканськісолдатиназивалиїх"секретною зброєюГітлера".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь