Існує кілька класичних рецептів тіста для піци. В основному діляться вони на два види – дріжджове і бездріжджове. Пропонуємо вам приготувати тісто для піци на дріжджах.
Базовий рецепт тіста для піци
Фото: freepik.com
Інгредієнти:
- дріжджі сухі – 1 ч. л.
- вода тепла – 1/3 склянки
- молоко – 1/4 склянки
- борошно – 1 склянка
- сіль – 1/4 ч.л.
- оливкова олія – 1-2 ст. л.
Рецепт приготування:
1. Нагріти воду і молоко до 30°С. Перелити у велику миску, додати сіль і сухі дріжджі. Всипати просіяне борошно і перемішати.
2. Додати оливкове масло і замісити еластичне тісто. Накрити його рушником і поставити в тепло на 40-60 хвилин.
3. Обім'яти тісто і перекласти його на присипану борошном робочу поверхню. Круглу форму для випічки діаметром 28-30 см злегка змастити олією. Ще раз вимісити тісто.
4. За допомогою качалки розкачати тісто в якомога тонкий корж діаметром трохи більше, ніж форма для випічки. Швидко перекласти корж на форму, притиснути до поверхні форми. Підігнати майбутню піцу за розміром, зробити невеликі бортики, загнув надлишки тесту з країв всередину.
5. Наколоти тісто виделкою, щоб воно не здувалося при випічці. Змастити соусом і викласти зверху начинку. Поставити піцу в заздалегідь розігріту до 200°C духовку і випікати 15-20 хвилин.
Тонке тісто для піци
Фото: freepik.com
Інгредієнти:
- хлібна мука – 300 г
- сухі активні дріжджі – 1 ч.л.
- морська сіль – 1 ч.л.
- оливкова олія 1 ст.л.
- тепла вода – 200 мл
Рецепт приготування:
1. Просіяти борошно у велику миску, потім додати дріжджі і сіль. Зробити в центрі лунку, влити підігріту воду, оливкова олію. Перемішати дерев'яною ложкою, поки не вийде м'яке, досить липке тісто.
2. Перекласти його на злегка присипану борошном поверхню і місити протягом 5 хвилин. Накрити рушником і відставити убік. Дати піднятися протягом 30 хвилин.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
3. Ще раз обім'яти тісто й розділити його на дві частини. На присипаній борошном поверхні розкачати в кола близько 25 см у діаметрі. Тісто має бути дуже тонким, так воно краще підніметься в духовці.
4. Перекласти тісто на два дека. Розігріти духовку до 240°C. Змастити обидві піци соусом і викласти зверху начинку. Поставити одну піцу на верхній рівень духовки і випікати протягом 8-10 хвилин до хрусткої скоринки. Другу піцу запекти так само.
Італійське тісто для піци
Фото: freepik.com
Інгредієнти:
- сухі дріжджі – 2 1/4 ч.л.
- хлібна мука – 525 г
- тепла вода (40-46 С) – 330 мл
- оливкова олія – 2 ст.л.
- морська сіль – 1 ст.л.
- цукор – 1 ст.л.
Рецепт приготування:
1. Просіяти борошно в миску, додати дріжджі, сіль і цукор. Зробити в центрі лунку, влити в неї воду й оливкове масло.
2. Обім'яти, розділити на 2 частини, скачати 2 кулі і дати постояти 10-15 хвилин під рушником.
3. До цього часу розігріти духовку до 250°С.
4. Лист для піци змастити маслом і посипати кукурудзяним борошном дрібного помелу.
5. Розкатати з однієї кулі коло 30 см в діаметрі. Перенести на лист.
6. Підняти краї тіста і загнути всередину, щоб вийшов бортик. Змастити оливковою олією.
7. На поверхні тіста кінчиками пальців потрібно зробити вм'ятини – тоді тісто не підніметься бульбашками. Дати постояти 10 хвилин.
9. Розподілити зверху начинку і відправити в піч запікатися до рум'яної скоринки.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом фаршированої картоплі з беконом. Ми також розповідали, як приготувати пастуший пиріг з м'ясом і квасолею.
Дивіться відео, як приготувати піцу на хлібі за 5 хвилин:
хлібна мука – 300 г
сухі активні дріжджі – 1 ч.л.
морська сіль – 1 ч.л.
оливкова олія 1 ст.л.
тепла вода – 200 мл