Головна Сьогодні

Як приготувати класичний соус бешамель

Винахід цього французького соусу приписується Луї де Бешамелю, маркізу де Нуантель

Французский соус бешамель. Фото: Getty
Французский соус бешамель.
Фото: Getty

Бешамель входить до п'ятірки основних соусів французької кухні (інші чотири – велюте, Еспаньол, Голландез і томатний). Його популярність пояснюється простотою приготування і універсальністю: бешамель однаково добре підходить до гарячих м'ясних, рибних і овочевих страв. Цей соус - незамінний інгредієнт італійської лазаньї.

Як зварити бешамель

Бешамель входить до п'ятірки основних соусів французької кухні (інші чотири – велюте, Еспаньол, Голландез і томатний). Його популярність пояснюється простотою приготування і універсальністю: бешамель однаково добре підходить до гарячих м'ясних, рибних і овочевих страв. Цей соус – незамінний інгредієнт італійської лазаньї.

Для приготування класичного соусу бешамель вам знадобиться пшеничне борошно, вершкове масло і молоко, а також спеції: сіль, перець і мускатний горіх. Часто молоко, призначене для приготування соусу, ароматизують лавровим листом, цибулею шалот і гвоздикою.

Простий соус бешамель

Інгредієнти:

  • 50 г вершкового масла
  • 50 г борошна
  • 500 мл молока
  • 1/2 ч.л. солі
  • 1/2 ч.л. меленого перцю
  • щіпка мускатного горіха

Рецепт приготування:

1. Вершкове масло розтопити в сотейнику на невеликому вогні, додати борошно. Перемішати віночком і обсмажити до появи золотистого відтінку.

2. Тонкою цівкою влити 150 мл холодного молока, постійно помішуючи. Довести до кипіння і влити решту молока. Ретельно перемішати, приділяючи особливу увагу стінок і куточків сотейника. Довести соус до кипіння і проварити ще 3-4 хвилини.

3. Додати сіль і спеції. Справжній бешамель повинен бути без грудочок, але якщо не вийшло так з першого разу – протираємо через сито.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Бешамель з цибулею

Інгредієнти:

  • 1 середня цибулина
  • 1 стакан молока
  • 1 ст. л. вершкового масла
  • 1 ст.л. борошна
  • сіль, чорний перець за смаком

Рецепт приготування:

1. Очищену і нарізану цибулину залити киплячим молоком і дати охолонути. Так молоко просочиться смаком і ароматом цибулі.

2. У сковороді розтопити столову ложку вершкового масла і додати борошно. Постійно помішуючи, швидко обсмажити борошно в маслі. Дрібними порціями влити проціджене молоко, настояне на луці, не забуваючи помішуючи віночком.

3. Додати спеції і проварити соус до загусання, не припиняючи помішувати.

Гірчичний соус бешамель

Інгредієнти:

  • 2 ст. л. борошна
  • 30 г вершкового масла
  • молоко
  • цибуля ріпчаста дрібна
  • лист лавровий – за смаком
  • сіль за смаком
  • тертий мускатний горіх
  • перець мелений – за смаком
  • гвоздика ціла
  • кілька столових ложок гірчиці (діжонської, французької з немолотими зернами, англійської)

Рецепт приготування:

1. Змішати в сотейнику молоко, чверть головки ріпчастої цибулі, в яку встромлені два бутони гвоздики, лавровий лист і мускатний горіх. Довести до кипіння і зняти з плити. Остигле молоко процідити.

2. В окремому посуді розтопити вершкове масло, всипати борошно. Обсмажити на середньому вогні, помішуючи, до легкого золотистого відтінку.

3. Повільно влити молоко і, постійно перемішуючи, варити бешамель до загустіння. Приправити сіллю і перцем. Наприкінці додати гірчицю і перемішати.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як правильно зберігати соуси в домашніх умовах. Ми також розповідали, як приготувати гірчицю з порошку.

Дивіться відео, як приготувати пасту з мідіями і томатним соусом:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Джерело: "Сегодня"

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь